tirsdag 28. januar 2014

Det drypper på klokkeren også (av og til)

Mens noen (vi nevner ikke navn *host*) får mye hjemmestrikket, er det andre som må vente litt lenger mellom hver gang det drypper noe på dem. Jeg snakker om mannen i huset, han har nemlig vært så heldig å få en ny hjemmestrikket genser.


Sist gang han fikk genser, var for over to år siden og da strikket jeg Brownstone. Det var overraskende vellykket og den har blitt brukt og slitt. Den har fått lapper på albuene og blitt stoppet i slitte vrangborder. Tiden var dermed nærmest overmoden for en ny genser.

Det er ikke spesielt lett å finne artige og fine mønstre på herregensere synes jeg. Det flommer over av fristende mønstre for kvinner på Ravelry, for menn er det adskillig mindre. Det begrenser også noe at genseren skal være forholdsvis nøytral, så den kan brukes på jobb og i tillegg er v-hals populært.I tillegg kommer mine krav, som er at det skal kunne strikkes uten montering og søm. Siden jeg også gjerne ville ha "rette" ermer, som ser ut som de er sydd på nesten, ble det et mønster på damegenser som utgangspunkt. Mønsteret Simple Ziggurat av Åsa Tricosa, begynner på skuldrene og strikkes med masse forkortede rader rundt og fram og tilbake, og resultatet blir rette ermer.


Mønsteret er veldig detaljert og godt, med mange mål. Det var derfor ikke noe problem å måle nakken og begynne med en stor størrelse, for deretter å øke mindre enn oppskriften tilsa, for å få riktig brystmål. I tillegg lagde jeg v-hals, den har forbedringspotensiale ser jeg, men nå er den som den er.


Garnet er fra Isager, innkjøpt i dyre dommer fra Den blaa dør i Kristiandsand. Det er en tråd Spinni og en tråd veldig tynn alpakka. Tanken er at alpakkaen skal gjøre den litt mer slitesterk enn den forrige genseren. Resultatet er en lett og myk genser, nesten lit lodden. Fargevalget er ikke mitt, det var mannen som ville ha den litt spraglete.

Kjekt med gensere som kan prøves underveis!
Som bildene avslører er ikke genseren helt ny, den ble ferdig helt på tampen av oktober. Den er en ubetinget suksess, og har vært masse i bruk allerede. Faktisk så mye, at jeg innser at en ny genser antagelig må strikkes i løpet av året så han har noe å bytte med. Veldig takknemlig å strikke til en som bruker genseren nesten daglig.

Vil du vite enda mer om genseren: Prosjektside på Ravelry

På pinnene nå har jeg et veldig spennende prosjekt, jeg teststrikker den nydelige genseren "Next year in Lerwick" for Torirot


Det går ikke fort med så mye mønsterstrikk, men det blir jo så vakkert at det er en fryd å strikke. Jeg strikker med garn fra lager, Holst supersoft og andre lignende tynne garntyper.

onsdag 8. januar 2014

Julegaver: Frost og Eskimo

På tide å dokumentere de strikkede julegavene, før vi er alt for langt inne i det nye året. Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å strikke så mange julegaver i år. Det ender lett opp som stresstrikk, helt på tampen av julekvelden.

Dessverre, eller kanskje heldigvis, er jeg svak for ønsker fra avkommet som vil ha strikkeplagg. Etter flere års vegring, har det begynt å bli populært med hjemmestrikk igjen og det er hyggelig.

Først ute var dattera, hun ville gjerne ha Eskimo-genseren til Unn Søiland Dale. Dette mønsteret er nylig utgitt på nytt i retroheftet til Sandnes: Norske ikoner.


Siden jeg var heldig og fikk tak i heftet uten å måtte kjøpe garn, valgte jeg et annet garn enn mønsteret sier. Dobbel supersoft fra Garngaragen.dk, siden det var der jeg fant fargene jeg var ute etter. Jeg har valgt tilnærmet originalfargene, siden det var det som var ønsket fra datteren.


Selv om det ikke er farger jeg hadde valgt selv, synes jeg at denne kombinasjonen er veldig fin og effektfull. Datteren ble veldig fornøyd, og den passer nok enda bedre til henne, enn mora som måtte modellere genseren siden jeg gjerne ville være sikker på at jeg fikk bilder av den, før den fløy av gårde.

Den ble ferdig veldig tett oppunder jul, og jeg gjorde flere modifikasjoner på genseren underveis. Mer om dette kan du lese på prosjektsiden på Ravelry.

En av grunnene til at det ble travelt, var at sønnen også kom med et julegaveønske sent i november. Han ville ha islandsk genser. Greit nok tenkte jeg, det har jeg hatt lyst til å strikke en stund. Jeg ble litt mer i tvil da det skulle være jakke, med både glidelås og hette. Ingen av delene har jeg gjort før, men ingen overtalelser til å droppe disse effektene var fruktbare.

Fargevalget var også bestemt på forhånd: Det skulle være hvit jakke med grått og sort mønster. Ferdig snakka. Det var visstnok denne YouTubevideoen som var inspirasjonen.

Jeg var skeptisk, men da jeg fant jakka Frost med både glidelås og hette ble jeg mer optimistisk. Etter litt mønsterjakt, fant jeg det hos Birgitsdotter.no og der kjøpte jeg garn også. Valget falt på dobbel Plotulopi, som er et uspunnet garn. Det er et litt krevende garn å strikke med, fordi det ryker veldig lett. tykke pinner hjalp på, så det gikk ganske raskt. Resultatet ble veldig bra og jakka ble lett og varm i garnet.

Etter litt diskusjon ble vi enige om at lysegrå var greit, istedenfor hvitt.

Hetta gikk greit, selv om jeg forandret litt på slutten for å gjøre det lettere å sy kanten pent inn. Glidelåsen skal jeg ikke snakke for mye om, men det var mye innvendig banning mens jeg sydde den i for hånd. Det ble ikke bedre av at jeg var engstelig for at jakka skulle bli for kort etter målene i mønsteret, og strikket den selvfølgelig for litt for lang til at den egentlig er helt praktisk. Med andre ord også mer glidelås å sy i. Jeg ble ikke helt fornøyd, det ble litt bulkete resultat, men å ta opp igjen var ikke aktuelt.

Her måtte mannen til pers og stilte som modell i oppbrettet jakke.
Jakka ble ferdig til julaften den også, og sønnen ble fornøyd selv om den var litt lang. Jeg kjøpte inn 900 gram garn, siden mønsteret antydet at man trengte såpass. Genseren veier bare 550 gram, så det ble ble mye garn igjen og det er jo ikke helt bra for slankingen av garnlageret. Det gikk ikke mye av det svarte og mørkegrå heller 15 gram av hver eller noe sånt.

I år skal det planlegges bedre (hm, har jeg hørt dette før?) og julegavene skal strikkes over litt lengre tid. Jeg har til og med meldt meg på en julegavealong på hobbyforumet Uformelt som starter nå i januar, sånn for å være på den sikre siden.

Prosjektside for Frost

Nå er det bare å vente på frost og Eskimo-vær for at plaggene skal komme til sin rett.

onsdag 1. januar 2014

Strikkeåret 2013 - en oppsummering

Godt nyttår til alle som er innom og leser!

Som mange andre strikkebloggere, starter jeg det nye året med å oppsummere det foregående strikkeåret:

 • jeg strikket 46 prosjekter i alt
 • 26 av disse var gaver
 • Og faktisk hele 18 til meg selv, men det er jo tross alt jeg som strikker alle meterne med garn
 • 20 av prosjektene var større plagg eller sjal
 • 22 146 meter ble det i 2013, ca 3000 meter kortere enn året før.
 • Ca 7 kg garn ble strikket opp
Litt av det som ble gitt bort

Nyttårsforsettet i fjor var  bruke mer garn enn det som ble kjøpt inn. Målet var å redusere lageret fra ca 14 kg til 10 kg. Jeg klarte ikke riktig fire kg, jeg endte opp med 3.3 kg garn ut av lageret, og det er jeg i grunnen fornøyd med.

Jeg skulle også prøve å bruke  hyllevarmerne, altså garn som bare blir liggende fordi de er single eller litt ukurante. For å få bukt med disse, startet jeg på et restegarnsteppe ganske tidlig i fjor. Det er jeg kommet ca halvveis på ved årets slutt og har brukt 570 gram foreløpig.


I tillegg til teppet, tar jeg med meg en påbegynt sokk og en genser som mangler halvannet erme inn i 2014.

En god del av det som jeg strikket til meg selv

Høydepunkter fra strikkeåret 2013:
 • Jeg fikk teststrikke flere plagg for Pinneguri, noe som både var morsomt og utfordrende
 • Jeg har vært mer aktiv i strikkemiljøet, med strikkekaféer og strikketreff og blitt kjent med mange hyggelige strikkefolk.
 • Jeg har stort sett fullført det jeg har begynt på og fått mange fine ferdige plagg
 • Jeg har begynt så vidt med spinning, både på håndtein og spinnemaskin
Fjorårets flopp:

Jeg startet opp med jakka Livstykketrøje for andre gang. Strikket masse i kjedelig ribbestrikk, før mønsteret ble uforklarlig vanskelig og ingenting stemte. Jeg kunne nok klart å strikke resten på frihånd, men motivasjonen forsvant og i går ble den rekt opp igjen.


Nyttårsplaner for 2014:
 • Lære meg å spinne ordentlig og lage et plagg (eller flere) av egenspunnet garn
 • Blogge oftere og være flinkere til å kommentere hos andre
 • Fortsette å bruke garn fra lageret og bare kjøpe inn til bestemte prosjekter
 • Strikke et eller to plagg til penbruk og strikke en fairisle-genser
 • Strikke gaver gjennom hele året, og ikke panikkstrikke i desember


Denne fine Hansen minispinneren som jeg bestilte fikk til bursdagen min, skal brukes flittig i året som kommer.

Jeg ønsker alle et fint og kreativt år i 2014! :)