lørdag 21. september 2013

Hverdagsjakka - teststrikk for Pinneguri

På senvinteren i år var jeg så heldig å få teststrikke en jakke for Pinneguri. Det skulle være en jakke, som var god og praktisk å bruke til hverdags, det er jo tross alt flest av dem, så derfor navnet Hverdagsjakka.


Garnet er Pickles pure wool, et nytt bekjentskap og en gledelig overraskelse. Godt å strikke med og pent resultat. At garnet kommer i fine, melerte farger er også et pluss. Det er litt tykkere enn Holst supersoft, som jeg bruker mye og er vel på tykkelse med Raumas Finull. Etter nesten et halvt års bruk, så virker det også som garnet holder seg pent i bruk og nupper minimalt.


Jakka er strikket i striper i fargene Salvie og Grønn te. Det kunne med hell vært større kontrast i fargene, men det kan jeg fint leve med. For dette er en god jakke, en skikkelig favoritt. Den sitter godt på, og er passe smal så den er enkel å bruke under all slags ytterjakker. Fin tykkelse også, og jeg har brukt den kjempemye etter at den ble ferdig. En god hverdagsjakke med andre ord.

Hverdagsakka fikk selvsagt være med på ferie, her foran fineste Urnes stavkirke

Jakka er strikket rundt, ovenfra og ned, med forkortede rader i nakken for bedre passform. Litt innsving i livet før det svinger ut over hoftene er det også. Det er raglanfelling, eller økning blir det vel når det strikkes ovenfra.

De tykke stripene i nakken er der de forkortede radene er strikket.

Nå skulle jeg gjerne gitt dere en lenke til mønsteret, men det er lettere sagt enn gjort. Denne oppskriften er solgt til et norsk ukeblad, jeg tror det er Familien eller Hjemmet, men sikker er jeg ikke. Mønsteret kommer med andre ord til et ukeblad nær deg, litt uvisst hvilket og når. Hvis noen skulle komme over den, vil jeg gjerne ha et tips! ME-formen min er dessverre ikke i en sånn forfatning at jeg får vært så mye i butikker og sjekket ukeblader for tiden.

En lenke til prosjektsiden min på Ravelry kan jeg imidlertid by på. 

Håper alle får en fin helg! Helgens prosjekt er et litt evigvarende babyteppe, som helst skal ferdigstilles før et nytt bonusbarnebarn melder sin ankomst i starten av oktober.lørdag 14. september 2013

Barnejakka Villsauene på Runde

Da er jakken i størrelse 1.5 år, som jeg strikket på i forrige innlegg ferdig. Det er alltid litt skummelt å klippe med saks i strikketøy man har jobbet litt med, heldigvis går det stort sett bra.


Jakken er strikket i Holst supersoft og det gikk sannelig ikke mye garn med til denne. 75 gram lett, hvorav den lysegrå hovedfargen stakk av med nesten 50 gram. Til de forskjellige fargene i saueflokken gikk det med mellom 3 og 8 gram av hver farge. Jeg hadde bittesmå rester av noen av fargene, men det viste seg å være mer enn nok heldigvis.


Knappelageret mitt er ikke i like godt hold som garnlageret, så jeg slo to fluer i en smekk og kombinerte besøk i den nye butikken til Pickles med knappekjøp. Lekker butikk og et flott tilskudd til Oslos garnbutikker. Kanskje ikke verdens største knappeutvalg, men jeg synes ikke disse ble så verst.


Som vanlig brukte jeg heklemetoden før oppklipping av jakken.


Sauene fikk seg en tur i vaskemaskinen på kald ullvask, og denne gangen klippet jeg mens jakken enda var våt. Da kunne jeg brette knappestolper og heklekant pent til hver sin side før tørk. Heklekanten ligger fint på innsiden, og det er ikke nødvendig med belegg av noe slag.

Veldig grei metode, og jeg foretrekker også å hekle selv om en søm med symaskin er nødvendig, siden heklekanten er tynnere og mindre "klumpete" enn belegg. Jeg syr ikke med maskin når jakka er i ren ull som i dette tilfellet, da holder det fint med bare heklekant.


Har du lyst til å strikke Villsauene, så finnes mønsteret på Ravelry. Du må bare smøre deg med litt tålmodighet. Det ble oppdaget noen småfeil i mønsteret under samstrikken, og akkurat nå er mønsteret til revisjon. Mønsteret er nå tilgjengelig igjen i revidert utgave. :)

Prosjektside på Ravelry

Ellers så har jeg vært så heldig å få være med på garnbyttekveld. Det går ut på at alle ( i dette tilfellet fire) tok med seg garn som hadde ligget lenge på lager og kanskje var litt vanskelig å få brukt. Garn som ikke virker så godt for en person, kan være supert for andre.


Jeg er kjempefornøyd med min garnfangst, både farger og garntype. Det er helt topp å få nytt garn uten å hverken øke lageret eller bruke penger. Håper virkelig alle ble like fornøyd med byttet som jeg er.

Ha en fin septermberhelg! :)

søndag 8. september 2013

Se opp for ville sauer!

Sauer er populært i strikkeverden for tiden, mye takket være Pinneguri som har laget mønster til Sinnasaujakka, og den populære barnejakka: Villsauene på Runde. Enda tidligere ute var Kate Davies med den fine lua Sheep heid.

Tilbake til de ville sauene, så er det en samstrikk på barnejakka på et norsk forum på Ravelry i september. Siden jeg synes det er inspirerende med samstrikk, har jeg meldt meg på. Jeg har klart å fange en ganske stor saueflokk allerede:


Det mangler bare den siste saueraden i halsen, før jakken skal klippes opp og knappebånd skal strikkes på. Jeg har strikket med små rester av grønn og blå Holst supersoft fra lageret og hovedfargen er også i Holst, i fargen Silver grey. Jeg er veldig fornøyd med fargene på denne, noe som også er litt flaks for det var ikke så mye mer å velge mellom av farger i garnskuffen.

Størrelsen blir forhåpentligvis 1.5 år, men siden Holst er tynnere enn anbefalt garn så blir det litt spennende å se. Det er en gave til en snart ettåring, så forhåpentlig kan den brukes i vinter. Jeg er som nevnt uendelig mange ganger veldig glad i supersoft-garnet til Holst, men til mønsterstrikk er jeg litt mindre begeistret. Det er såpass tynt at det er vanskelig å få det jevnt. Det blir alltid bedre etter vask, men underveis i strikkeprosessen er det ganske frustrerende at det blir så ujevnt og jeg blir usikker på om det blir bra til slutt.

Selv om jeg prøver å ikke ha for mange strikketøy på gang, har jeg alltid tre-fire i strikkekurven (eller liggende rundt om kring er vel rettere sagt). Jeg må alltid ha et hjernedødt prosjekt til tv-titting eller når jeg er for sliten til strikking som krever konsentrasjon. Nå tror jeg at jeg holder på med det ultimate hjerendøde prosjektet, nemlig et stripete rilleteppe.


Ideen er hentet fra Arne og Carlos nest nyeste bok: Håndarbeid fra hagen, men det var teppet som Tusenfryd har strikket som virkelig fikk meg i gang. Tenk at et restegarnspledd kan bli så fint! For det er jo restegarn som er nøkkelordet her, og det er en fin måte å få brukt opp litt garn på. Alt kan brukes hvis det er i en tykkelse som passer til pinne 3.5-4.


Oppskriften er veldig enkel: Legg opp ca 250 masker, strikk striper i rillestrikk. Når et nøste er slutt, så begynner man på et nytt og fortsetter og fortsetter til teppet er ferdig. Mitt er ca 60 cm, og det bør nok opp mot to meter før det blir et brukelig pledd. Restegarnet går ikke så fort unna som jeg hadde trodd. Det er relativt tynne pinner og garn, så nøstene holder lenge. Selv om jeg ikke blir kvitt alt restegarnet til dette, så blir det forhåpentligvis ikke så tungt når det er ferdig i det minste, og det er jo en fordel.

Dette er et langtidsprosjekt, det går ikke så veldig fort framover. Men noen riller her og noen riller der, gir nok et teppe til slutt satser jeg på.

Håper alle som er innom har en fin septembersøndag! :)