fredag 30. august 2013

Tidlige vinterforberedelser - tykk ullgenser

Og ikke bare tidlig, men veldig tidlige vinterforberedelser ble det i år, for denne genseren ble strikket i juni. Den ble ferdig akkurat før det varme, fine sommerværet satte inn over Østlandet, og det var nok bra for det er ikke sikkert jeg hadde orket å strikke ferdig en tykk ullgenser i varmen.


Denne genseren er strikket etter to mønstre, pluss litt improvisasjon. Jeg ble inspirert av stripene på Spring Lines, men ville ikke ha lommer foran som det var i den oppskriften. Samtidig har jeg lenge hatt lyst til å strikke Driftwood, både pga fasong og fordi den har en annen løsning for å strikke ermene, som heter contiguous (et ord jeg stadig strever med å skrive riktig).

Contiguous-metoden strikkes også ovenfra og ned, men det økes til ermene, sånn at de sitter mer rett på bolen, istedenfor skrå som ved raglan. Det hadde jeg lyst til å teste mer ut, jeg har bare prøvd det en gang før, på denne genseren.


Dessuten er det moro med striper, og en god anledning til å få brukt litt garn fra lageret, siden det ikke er nødvendig med gensermengder av en type garn. Som vanlig var det tynn shetlandsull som ble valgt av forskjellige slag (mer om garnet på Ravlery) . Jeg strikket med dobbelt garn og pinne 4.5, så det gikk relativt radig unna.

Halsen er improvisert underveis, da jeg hverken ville ha så tett hals som i Spring Lines eller knappestolpe som i Driftwood.


Planen  var å lage en litt stor og god kosegenser, men da jeg hadde delt til ermer og prøvde genseren på, virket den så veldig stor. Jeg felte derfor en god del masker raskt på hver side for å få den mer passe. Og det ble den jo, litt for passe og ettersittende. Heldigvis ble den ikke for trang så da er jeg i grunnen ganske fornøyd.


300 gram garn gikk det med, og jeg tipper den blir god på kalde dager, selv om jeg håper det blir en stund til jeg trenger den enda.

Prosjektside på Ravelry

En god helg ønskes alle som er innom! :)

Ps Sjalet i forrige innlegg har ikke blitt brukt foreløpig, men snart...kanskje ;) Jeg skylder fortsatt på varmen.

fredag 16. august 2013

Pur luksus

Da jeg tok opp strikkingen igjen for fire-fem år siden, var garnbeholdningen ganske slunken. Behovet for garn ledet meg inn i fristelse til å prøve diverse av det flotte garnet som kan kjøpes i nettbutikker verden over. Jeg kjøpte litt her og litt der, ikke alltid med så mye mål og mening.

Et av kjøpene var Gaia Lace fra The Sanguine Gryphon. Et lekkert garn bestående av silke og kasjmir i forholdet 60-40. Pur luksus med andre ord, og så mykt at du helst vil ha det med deg i sengen.


Prisen var heller ikke så lav, så da ble det ikke et garn som kunne brukes til hva som helst. Jeg skulle helst finne det "perfekte" prosjektet til garnet, og dermed ble det liggende i skuffen i nærmere tre år.


I mai i år kom jeg over et mysterie-samstrikk på sjalet Funkia inne på Ravelry. Mysteriestrikk er litt risikabelt, siden du ikke vet hvordan det ferdige resultatet blir. Siden samstrikken allerede var i gang, og det så lovende ut med sarte blader, som ville passe godt til det grønne garnet tok jeg sjansen. Mønsteret kom ut i flere deler, med litt mellomrom mellom, og da er det lett å bli motivert til å strikke så man er klar til neste del.


På slutten tok det lang tid for min del, siden jeg strikket en ekstra runde med blader, og omgangene ble fryktelig lange etter hvert. Jeg falt dermed litt ut av samstrikken, men ferdig ble det til slutt. Jeg er i grunnen super fornøyd med dette sjalet, mønsteret er lekkert og passer veldig godt til garnet, så litt flaks skal man ha tydeligvis.


Garnet var nydelig å strikke med, det var sånn at jeg ikke hadde lyst til å strikke med noe annet garn igjen. Sa jeg at det er mykt og behagelig? Og aldeles nydelig å ha på seg.


"Problemet" er bare at jeg vet ikke om jeg har råd til å bruke dette lekre sjalet. Siden det ble strikket  har det ligget pent brettet sammen i et skap, i påvente av passende anledninger. Jeg skylder litt på sommerferie og varme dager, og tenker at jeg skal starte opp forsiktig med å bruke det nå som høsten kommer. Dilemmaet er at det både er for fint til å bli brukt og for fint til ikke å bli brukt.

Fotografering av sjal er ikke bare bare, når vinden ikke er helt medgjørlig
Da er det kanskje greit at beholdningen av luksusgarn minker, og maken til dette har jeg ikke mer av. Ikke vet jeg om det finnes mer Gaia Lace å få tak i heller. Siden Sanguine Gryphon er lagt ned og delt opp i to andre nettbutikker. Så lenge garnlageret fortsatt inneholder en del sjalgarn som er kjøpt inn uten noe bestemt prosjekt i tankene, har jeg ikke tenkt til å finne det ut heller.

(Så klarte jeg selvfølgelig ikke å la være å sjekke, og garnet skal ha gjenoppstått som Nautilace. En sannhet med modifikasjoner, siden Nautilace inneholder silke og kamel, ikke silke og kasjmir.)

Er det noen som ser sjalet? Det har nesten perfekt kamuflasjefarge til svaberget. Som sagt fotografering av sjal er vanskelig...

Prosjektside på Ravelry

Håper du får en fin augusthelg! Her er det meldt mye regn og litt sol. :)

tirsdag 13. august 2013

Ut av feriedvalen

Det er på tide å riste denne bloggen ut av feriemodus og sommerdvale. Strikketøyet er alltid med uansett ferie eller ikke, så det er blitt både strikket og ferdigstilt et og annet prosjekt likevel.

Jeg tjuvstartet ferien i kaldt og rufsete vær, som jeg skrev for en evighet siden i forrige innlegg. Da føltes det helt naturlig å strikke et par ullsokker, siden jeg uansett hadde et par på føttene sånn ca hele tiden.


 Mønsteret heter "Sokkene V som i Setesdal" og er et gratismønstser som er laget av Pinneguri. Disse sokkene var morsomme å strikke, med litt utfordringer, samtidig som et sokkepar ikke tar allverdens tid. De er strikket fra tåen og opp, med en hælkonstruksjon jeg ikke har prøvd, og på hælen fikk jeg prøvd meg på mønsterstrikk på vrangen.


Garnet likte jeg veldig godt, fine fargeskift og godt å strikke med. Det ble kjøpt for et par år siden, på Mauds garn i Lillestrøm, og jeg trodde jeg hadde mistet magebeltet med navnet, helt til det plutselig dukket opp i bunnen av en strikketøypose. Garnet heter ikke mindre enn "Katia Olé Socks New Duetto", men jeg vet ikke om det fortsatt er å få i butikken. Det lyse garnet er jeg også litt usikker på, men jeg tror det er Sisu. Jeg pleier å legge alt garnet jeg kjøper inn på Ravelry for å ha oversikt, men disse nøstene har glippet unna tydeligvis.


Mønsteret er fra 2011, så for at sokkene ikke skulle virke "utdatert" før de var ferdige, måtte jeg oppgradere til 2013-standard.

Sokkene veier ca 80 gram og jeg brukte pinne 2.5. Jeg har fortsatt litt garn igjen, så kanskje det blir en ankelvariant etterhvert. Som sagt, morsomme å strikke og fine blir de, så jeg anbefaler de gjerne.

Prosjektside på Ravelry