fredag 28. juni 2013

Ting jeg aldri trodde jeg skulle strikke

Og da snakker jeg ikke om ting som jeg ikke trodde jeg ville få til fordi de var så avanserte og flotte, men saker jeg ikke skjønte vitsen med å bruke tid på å strikke.


Det første er kjøkkenkluter. Hva er feil med de du får kjøpt i butikken? Hvorfor bruke tid på å strikke, når de kan kjøpes for en billig penge? Det var det jeg tenkte om den saken. Så hadde det seg slik at jeg var så heldig å vinne fint blått Gjestal sport bomullsgarn  i forskjellige farger hos Anne på landet.Fargene passet veldig godt på kjøkkenet hos oss, og planen var å hekle nydelige grytekluter av denne typen. Dessverre viste hekleferdighetene og tålmodigheten seg å ikke strekke til for såpass avanserte prosjekter. Så da resignerte jeg og strikket noen kjøkkenkluter istedenfor, så fikk jeg i det minste de fine blåfargene på kjøkkenet likevel. Klutene ble strikket i rillestrikk, etter denne enkle oppskriften.

Det rare var at ganske snart, var det bare disse klutene som ble brukt. Kjøpeklutene måtte stå  i skammekroken, de hjemmestrikkede var både bedre og koseligere. Finere farger hadde de også. Til slutt var alle nøstene omgjort til enkle kjøkkenkluter.

Ikke før var det gjort, så har Bittami satt i gang med en klutalong på Facebook. Her kommer mønster på de nydeligste kjøkkenkluter. Fire fredager legger hun ut nye klutmønstre. Dessverre er jeg tom for det gode bomullsgarnet, men jeg har prøvd meg på det jeg har igjen.


Det første fine klutmønsteret heter Goat Willov/Selje (mønstrene kommer på Ravelry også). Denne har jeg strikket i Pickles thin organic cotton. Selv om det heter tynn, er det i grunnen ganske tykt garn. Kluten er derfor også ganske tykk og stor, jeg forestiller meg at den bruker lang tid på å tørke og vurderer å bruke den som et lite håndkle i stedet.


Det andre heter Bird Cherry/Hegg og er et nydelig klutmønster. Denne har jeg strikket i Drops Muskat. Kluten ble veldig fin, men mercerisert garn er ganske glatt, og jeg er spent på om den suger noe i det hele tatt. Tenker den får noen runder i vaskemaskinen først.

Tredje klutmønster som kom i dag heter Rowan tree/Rogn og den tror jeg rett og slett jeg må ut og kjøpe garn til for å få strikket.

Tenk at jeg har klart å skrive et så langt innlegg om kjøkkenkluter. Det er nesten ikke plass til den andre tingen jeg aldri trodde jeg ville strikke: nemlig ankelsokker. Da blir det bare kalde ankler trodde jeg, og det vil vi ikke ha. Så har tanken begynt å modnes om at det kanskje kan være ok til sommerbruk. Det hender jo ikke så altfor sjelden at det er bruk for en varm sokk eller to i sommerhalvåret.


Jeg testet derfor ut på et enslig nøste Fabel jeg har hatt liggende veldig lenge, fordi det ikke er nok til et par vanlige sokker. Og sannelig har jeg ikke hatt på disse både titt og ofte etter de ble ferdige. Veldig enkle å slenge på litt kalde sommerføtter, når det hadde blitt litt varmt med lange sokker. De er forbausende anvendelige faktisk, så der måtte jeg igjen revurdere mitt syn på hva som er vits i å strikke. Jeg ser ikke bort fra at det blir flere etterhvert.

Hva blir det neste? Ølvotter? Ha en fin sommer helg! :)

fredag 21. juni 2013

Drømmestriper / Dream stripes shawl

Det strikkes fortsatt jevnt og trutt, men det går visst veldig tregt med både fotografering og blogging for tiden. At jeg strikker på mange prosjekter og tre av de er sjal i tynt garn, gjør også at det ikke blir så mye ferdig å vise fram.


Dette sjalet skal gis bort i dag, så det var det tidsfrist på. Ikke noe stress med strikkingen, det var ferdig for en uke siden. Fotograferingen derimot, ble gjort i siste liten. Jeg skylder litt på at det er blitt så lettvint å dele bilder fra mobilen til både Ravelry og blogg, men så synes jeg ikke bildene blir bra nok for å få fram detaljer i strikkede plagg. Da må speilrefleksen fram, og det virker plutselig så gammeldags og tungvint å styre med ledningen og diverse for å få lastet ned.


Når skal hun slutte å sutre og komme til poenget tenker du kanskje? Sjalet heter Dream stripes og er et gratismønster på Ravelry. Et enkelt prosjekt med glattstrikk i striper og en liten lace-bord til slutt. Sjalet økes i kanten på både rett- og vrangsiden og blir derfor ganske langt og smalt. Det er en sjalfasong jeg liker, for jeg synes de er mer anvendelige i bruk.

Utfordringen er å ikke få stram kant øverst når det økes så ofte. Løsningen på det på den siden jeg skiftet tråd (lagde striper), var å lage et kast før jeg begynte å strikke på raden, når jeg kom tilbake til kastet slapp jeg det bare av. Da var det enkelt å få en passe løs kant. På motsatt side var problemet mindre, jeg bare var obs på å ikke stramme.


Garnet er Rasmilla luksusgarn som jeg hadde på lager. Det vil si det hvite var brukt i en mislykket jakke, som jeg endelig fikk motivasjon til å rekke opp. Deilig garn i 75% ull og 25% silke. Jeg prøver å slanke garnlageret, men sjal gjør ikke de store innhuggene. Dette veier kun 70 gram, men er et fjærlett og deilig sommersjal.


Sjalet ble strikket på pinne 3.5. Det kan nok bli flere av dette, striper er fint og siden det går så lite garn er det fint å bruke restegarn.

Tidligere har jeg strikket et Camomille-sjal i dette garnet. Det har blitt mye brukt, men det er ikke like mykt som det nye. Så hvordan sjalet er strikket har tydeligvis en del å si.

Camomille-sjal strikket sommeren 2011
Nå er det bare å håpe på at sjalet faller i smak hos mottager i kveld.

Ha en god midtsommerhelg! :)