tirsdag 28. mai 2013

Skjerf på tvers

Siden jeg stadig proklamerer at jeg ikke liker å strikke skjerf, går det litt på troverdigheten løs når jeg publiserer to innlegg på rad om nettopp skjerf.


Denne gangen er det imidlertid strikket på en litt uvanlig måte, sånn at det nesten føltes som jeg strikket noe annet. En diger genser for eksempel. Skjerfet ble nemlig strikket på tvers og med rundpinne. Det heter Melody's scarf og er veldig enkel strikk: jeg la opp en drøss med masker på rundpinne og strikket rundt og rundt til det begynte å bli lite garn igjen.

En liten tvist var det. Skjerfet skal klippes opp der det skal være frynser. Første og siste maske i "frynseområdet" skal strikkes vridd rett for at det skal være litt mer hold for frynsene, og muligens for å hindre rakning. Så helt fullstendig tankeløs strikk var det ikke, men nesten.


På bildet over har jeg strikket ferdig og felt av alle maskene mellom der frynsene skal være. Siden det legges opp mange masker, er det vanskelig å forhindre at det blir snurr på maskene når det strikkes rundt. Det er ikke så farlig siden det skal klippes opp, men det blir litt tungvint å strikke med etter hvert som strikketøyet vokser. Det så ut som det skulle bli veldig korte frynser på dette tidspunktet.Her er det bare å rekke opp av hjertens lyst. Her synes også de vridde maskene som avgrenser frynsene.


Heldigvis ble frynsene mye lenger etter opprekking og etter å ha blitt fuktet med litt vann. Klipping er alltid litt skummelt, men det går som regel bra.


Voilá!Ett ferdig skjerf, uten egentlig å hatt følelsen av å strikke ett. Selv om det strengt tatt har gått med en del timer med rundstrikking, så var det fin-fin tv-strikk. Skjerfet krøller seg litt i kantene, og skal jeg strikke det på nytt så legger jeg nok inn noen runder med riller, før jeg begynner å strikke rundt, og til slutt selvfølgelig.


Til slutt et bilde i hurten og sturten med skjerfet på. Veldig lite styling her, så det blir nok aldri noen moteblogg på meg.

Fakta
Garn: Mithril i fargen Evening star,  fra nå nedlagte /oppdelte Sanguine Gryphon. Kan visst fortsatt kjøpes hos The Verdant Gryphon. Lace-garn i 100 % merinoull med ca 690 meter på 100 gram. Utrolig mykt og deilig og behagelig å strikke med.
Pinner: 4.5 for å få et luftig uttrykk. Opplegg/felling på pinne 6, for å forhindre stramme kanter.
Mønster: Melody's scarf Jeg kjøpte mønster, men dette er så enkelt, så det er ikke strengt tatt nødvendig.
Tid: Dette har vært innimellom-strikk og har tatt ca to måneder å få ferdig. Fint å ha med på strikkekafeer og andre steder der det passer med tankeløs strikk.
Prosjektside på Ravelry

onsdag 15. mai 2013

Skjerf til svigermor

Da svigermor så adventskalenderskjerfet mitt, fikk jeg straks en bestilling på et ønske om et lysegrått skjerf med lace-mønster til bursdagen hennes i oktober.


Sånne ønsker er det bare å ta til seg, og siden lageret inneholder minimalt med grått garn, var det bare å begi seg ut på garnjakt. Jeg lurte først på å bruke Fin fra DSA, siden det finnes i lysegrått og jeg har brukt det før med hell i dette Damask-sjalet. Det vil si, jeg synes det ble et pent resultat, men jeg likte ikke å strikke med alpakka/silke-blandingen. Jeg opplevde garnet som lite elastisk, og litt "dødt".

For en måneds tid siden var det strikketreff i Oslo og jeg var der noen timer på lørdagen, og da var det også garnsalg. Da fant jeg nydelig grått Silkboom extra fino, som består av 55 % merionull og resten silke. Det er en mye bedre blanding å strikke med etter min mening.


Deretter var det ut på mønsterjakt på Ravelry. Der fant jeg ganske raskt mønsteret Tuomi, som både var laget for Silbloom extra fino, og i tillegg gratis. Det kan vi like.

Ulempen var at jeg overhodet ikke var i stand til å lære meg mønsteret utenat, noe som er en fordel når mønster skal repeteres mange ganger. Skjerfstrikk er ikke min favoritt, så her gikk jeg for å bli ferdig så fort som mulig og helst før jeg ble lei. Jeg tror det ble ca 25-26 repetisjoner av mønsteret og omtrent ti gram garn til overs. I mønsteret stod det 30 repetisjoner, men det tror jeg ville gitt et litt vel langt skjerf.


Konklusjonen blir derfor at garnet er godt å strikke med og gir et pent resultat på dette skjerfet, men at det var litt kjedelig strikk. Men, hva gjør man ikke når man har en søt svigermor, som fortjener et fint skjerf å pynte seg med. Jeg tenker hun godt kan få det litt på forskudd også, det er jo så lenge til oktober.

Prosjektside på Ravelry