fredag 22. februar 2013

Ut på tur

Når en skal ut på tur er det viktig å prioritere riktig når det gjelder pakking. Først og fremst planlegges hva som skal strikkes underveis og at man ikke går tom for strikketøy.


En halvferdig jakke skulle vel holde for en helg? Muligens litt stort å drasse på, men her gjelder det å prioritere som sagt. Strikketøyet pakkes selvfølgelig på toppen, så det er lett tilgjengelig ved behov.

God helg! :)

fredag 15. februar 2013

Parrot shawl

Da vi var i København i sommer, var det ikke bare garn som ble kjøpt inn. Et eksemplar av boka Amimono : the bird collection av Helga Isager havnet også i handleposen. Lekker bok med mye fint, så for en gangs skyld har jeg faktisk laget noe fra en av strikkebøkene mine, istedenfor å bare bla i dem.


Parrot shawl ble første prosjekt ut fra denne boka. Ypperlig til å få brukt opp rester av tynt garn av forskjellig slag. Jeg har brukt rester fra Holst, Rasmilla og Geilsk.


Sjalet strikkes nedenfra og opp, og på grunn av bølgekanten skal det derfor legges opp en trillion masker sånn ca. Halvparten av disse strikkes sammen etter bølgekanten. På prosjektsidene på Ravelry var det mange som bemerket at sjalet ble ganske lite, til tross for maskeantallet. Jeg økte derfor med et par rapporter jeg også, og la opp 790 masker.

Det nytter ikke å beregne hvor lang trådende som trengs til så mange masker, og jeg ville heller ikke risikere å gå tom for tråd etter 767 masker. Jeg brukte derfor to tråder fra hvert sitt garnnøste, etter denne metoden.


De første rundene er mildt sagt litt tidkrevende, men så går det heldigvis stadig raskere etter hvert som maskeantallet minker. For en gangs skyld var jeg smart og festet en god del av trådene underveis, for det er ikke til å unngå at det blir en del masse trådender på dette sjalet.

Striper er jo morsomt å strikke og her er det stort rom for å variere i farger og stripetykkelse. Jeg har ikke holdt meg spesielt slavisk til stripeoppskriften i boka, men tatt det etter humør og innfall underveis.

Tunga rett i munnen, selvfotografering er ingen enkel kunst. Kaldt er det også...

Når det gjelder størrelsen synes jeg faktisk det ble litt stort. Jeg liker best sjal som kan snurres rundt halsen, og det er dette i største laget til. Det er jo helt og holdent min egen feil, og jeg burde strengt tatt klart å tenke ut det før jeg startet. Det er også blitt litt stramt langs kanten øverst på grunn av alle fellingene underveis. Det skulle jeg vært litt mer oppmerksom på underveis, og prøvd å få det litt løsere.



Ellers er jeg veldig fornøyd med fargene og stripene og det er ikke usannsynlig at jeg strikker et til i en mindre størrelse med tid og stunder.

Prosjektside på Ravelry

Ha en fin februarhelg! :)

onsdag 13. februar 2013

FWSS-lue - verdens letteste kopi

For de som ikke visste det, så er det FWSS-lue som er tingen i år. Eller strengt tatt så er det vel litt 2012, men her er jeg fortsatt voldsomt tidlig ute til meg å være. FWSS står for fall, winter, spring and summer, så jeg antar at lua dermed kan brukes hele året. Lua kan kjøpes, men er skamløst enkel å kopiere hvis man kan strikke rette masker på rundpinne.


Denne lua ble strikket i Kid-silk fra Drops. Jeg kjøpte tre nøster i feil blåfarge, til genseren i forrige innlegg. Da datteren gjerne ville ha lue i blåfargen, så jeg en gylden anledning til å få brukt opp et par nøster. Advarsel: dette er overhode  ingen god måte å bruke opp mye garn på. Til hele denne lua gikk det med 17 gram! Denne må kunne konkurrere om plass på pallen for verdens letteste lue. Jeg har med andre ord nok til ca tre luer til.

Så blå farge på lua har nok ikke datteren hatt siden hun var blånisse!
Denne lua er med andre ord både lett å strikke og en skikkelig lettvekter.

Slik gjorde jeg det: Jeg la opp 100 masker på rundpinne nr 3 og strikket og strikket til lua målte ca 25 cm. Så felte jeg sånn: 8 rett to sammen, runden ut. Så to runder rett og ny fellerunde. Det blir en maske mindre mellom hver felling. På slutten økte jeg fellefrekvensen, sånn at jeg fikk et par runder med felling annenhver gang og så hver gang før jeg strikket to og to sammen. En litt omtrentlig oppskrift, men det er sånn jeg strikker når jeg ikke har mønster.


Kid-silk er ikke et spesielt godt garn å strikke med alene synes jeg, det lugger litt og er vanskelig å få helt jevnt. Fin tv-strikk er det absolutt, det krever minimalt med konsentrasjon. Lua er fjærlett, men forbausende varm likevel. Skal jeg strikke en til, vil jeg nok legge på ca 2-3 cm før felling, siden jeg har fått tilbakemelding på at den var litt kort.

Jeg vet at andre som har strikket denne har lagt opp flere masker, så det er nok lurt å prøve seg litt fram i forhold til strikkefasthet.

Prosjektside på Ravelry

Og ellers så går det faktisk framover på vantene også. Fem fingre og en vante er så godt som ferdig.


Bare fem fingre igjen nå, med dette racertempoet blir det kanskje nye vanter neste vintersesong?

Ha en fortsatt fin uke! :)


tirsdag 5. februar 2013

Rask genser

Skappelgenser nr 1 og 2, som jeg strikket før jul, var populære hos husets tenåringer. Da datteren ymtet frempå om en til i blått, kjente jeg imidlertid at grensen for rillestrikk var nådd. Skulle det bli en genser til, måtte det bli genser etter ovenfra-og-ned-metoden, som er min desiderte favorittmåte å strikke genser på.



I tillegg måtte hun finne seg i å få striper på genseren, noe det var en viss skepsis til. Garn ble bestilt på Strikkenett, Alpakka som var på salg i desember og Kid-Silk. Det er et sjansespill å bestille garn etter fargene på pc-skjermen, og det ble heller ikke så vellykket fargekombinasjon som jeg hadde håpet. Den koboltblå Kid-silken kunne ikke brukes i stripene, så dermed ble det lyseblått hele veien. Færre tråder å feste i det minste.

Siden jeg hadde strikket en Skappel-genser i samme garn og i en passe størrelse, visste jeg hvilket maskeantall som ville passe på ermer og bol etter deling (52-140-52). Hvor mange masker jeg skulle starte med på toppen av genseren var jeg mer i tvil om. Da passet det bra at jeg hadde kjøpt boka "The knitters handy book of top-down sweaters" av Ann Budd.


Her kan man strikke med alle typer garntykkelser og pinner. Det er tabeller for alt. Eneste ulempen er at det blir mye blaing fram og tilbake for riktig hals og fellinger. Så da jeg kom på at Heidi Kirrmaier har en gratisoppskrift i den strikkefastheten jeg trengte, ble det til at jeg brukte den mest, men skjelte også litt til boka innimellom. Det viktigste er uansett å prøve av og til underveis.


Med pinne nr 5.5 og glattstrikk hele veien nesten, gikk det ganske radig unna. Garnkombinasjonen gir en varm og myk genser, og jeg hadde en skummel plan om at jeg godt kunne overta genseren hvis datteren ikke var fornøyd. Mulig at dette var hovedplanen, siden hun ble litt overkjørt i forhold til garnvalg og utforming. Men, sannelig har hun ikke stukket av gårde med den. Den fikk til og med være med til London denne uka, så det ser ut som planen gikk i vasken. Nå mangler jeg jo ikke akkurat strikkeplagg selv, så jeg har ikke så jeg overlever nok vinteren likevel.

Prosjektside på Ravelry

Ellers, så har jeg tatt til meg alle gode tips om å strikke vantene i forrige innlegg parallelt og har nå strikket hånden på begge, og mangler i skrivende stund "bare" ni fingre. Venstrearmen har imidlertid lagt inn en kraftig protest på alle vrange og vridde maskene, så protesten er tatt til følge og det går derfor i sakte tempo.


Her i Oslo har det kommet et lass med snø, og det ga en vakker utsikt ut av utgangsdøra i dag morges. Ha en fortsatt fin uke! :)