onsdag 23. januar 2013

Vanter på gang

Da har vanter faktisk kommet på pinnene, og for sikkerhets skyld valgte jeg et par med ganske komplisert mønster. Skulle nesten tro jeg ikke ville ha to ferdige vanter?


Mønsteret heter Cremé de Noyaux og jeg strikker i Holst supersoft i fargen Truffle. Jeg tester de nye karbonpinnene fra Knit Pro og de er utrolig gode. Lette, spisse og med sømløs overgang til myk vaier. Jeg takker de nye pinnene for at det å strikke tre vrangt sammen på pinne 2,25 går forholdsvis smertefritt. Helt klart nye favorittpinner til vanter, sokker og annen strikk som krever tynne pinner.

Så gjenstår det å se om det blir to stykker av disse vantene. Foreløpig er de ganske morsomme å strikke og det virker som de sitter godt på. Litt mange masker vridd rett bare.

Ha en fortsatt fin uke! :)søndag 20. januar 2013

Den perfekte jakka

Perfekt, i hvert fall hvis man er en frossenpinn sånn som meg. Jakka er passe tykk og varm, går godt nedover baken, har knapper hele veien og en god krave.


Mønsteret heter Rocky Road og er laget av Heidi Kirrmaier, som er en av de designerne jeg liker best på Ravelry. Oppskriftene hennes er alltid godt forklart og enkle å forstå, samtidig som de er grundige. Hun har alltid top-down-mønstre på plaggene sine og de er alltid strikket i en del, med lite sammensying. Perfekt for en som meg, som ikke liker montering i strikketøy med andre ord.

Deilig med lommer!

Garnet jeg brukte er som så ofte før Holst supesoft, i fargen Parma. Denne gangen med to tråder for å få riktig strikkefasthet. Selv om jakka ble strikket på relativt tykke pinner 4,5 så var den litt tidkrevende med all strukturstrikken. Spesielt ermene var seige og tok lang tid på slutten. Jeg har strikket litt til å fra på den siden november.


Den eneste modifikasjonen jeg gjorde var å felle av med i-cord på ermer og nederst på bolen. Jeg synes det gir en fast og fin avslutning når det ikke er vrangbord.

Knappene er alltid en liten bøyg å få sydd på, men denne gangen kunne jeg i det minste bruke knapper jeg hadde fra før. De eneste knappene jeg hadde nok av var det visst også. Skulle jeg kjøpt knapper, så hadde jeg nok valgt noen som gikk litt mer i jakkefargen, men her fikk latskapen råde og jeg liker i grunnen treknappene godt.


Det viktigste med knappene er i grunnen at det er lette, siden knappestolpen strikke samtidig med jakka underveis, og det er derfor ikke noe ekstra hold i den.


Nå blir det pause i jakkestrikkingen for en stund (hvis jeg klarer), denne kommer jeg til å bruke mye. Jeg har hatt den på siden knappene ble sydd på i forigårs, og jeg ser ingen grunn til å ta den av foreløpig.

Prosjektside på Ravelry

Så da er det ingen unnskyldning for å ikke strikke vanter, eller?

Ha en fin dag! :)

tirsdag 15. januar 2013

Adventskalenderskjerf

Takk for kommentarer på forrige blogginnlegg. Det er mange andre  lyststrikkere der ute også heldigvis, og det fine er jo at det stort sett blir noe nyttig ut av lyststrikkingen også.

Apropos lyststrikking: Rett før jul, mens jeg holdt på med å strikke de mange julegavene jeg skulle ha ferdig, virket det som en god idé å starte på et nytt prosjekt. Jeg hadde jo ikke noe å henge fingrene i fra før liksom. Jeg tror rett og slett jeg trengte noe å strikke på som var lystbetont, litt unyttig og uten tidspress.


Hvert år i desember blir det lagt ut flere adventskalenderskjerf-samstrikk på Ravelry. Hver dag i adventstiden kommer det en ny liten mønstersnutt til skjerfet og hvis du følger med å strikker daglig, så vips har du et nytt og lekkert skjerf til jul.

I flere år har jeg tenkt på å være med, siden det virker som en ypperlig måte å unngå det kjedelige ved å strikke skjerf på, nemlig at det blir så langtekkelig å strikke det samme hele veien.

Jeg var litt sen i avtrekkeren før jeg fikk startet for å si det mildt, og slang meg med først 13. desember.  I skuffen hadde jeg 50 gram Manos del Uruguay lace, som jeg kjøpte på garnbutikken på Lambersetersenteret kun fordi jeg ble så glad fordi de hadde garn utenom det vanlige. 50 gram er vanskelig å bruke siden det er såpass lite, og det er kjedelig å gå tom midt i et sjal for eksempel.


Med et skjerf av denne typen kunne jeg bare stoppe når garnet nærmet seg slutten. I tillegg lagde jeg en smalere versjon som var ca 50 masker bredt i stedet for 90 som originalen hadde. Som jeg håpte  på gjorde alle de små delene med forskjellig lace-mønster, at dette ble morsom strikking. Garnet rakk til tretten mønsterdeler og det ble heldigvis langt nok. Med 24 deler ville det blitt kjempelangt.


Skjerfet ble lekkert i det tynne lace-garnet, som var overraskende godt å strikke med. Noen rader med perler har jeg puttet inn her og der, ikke helt matchende farge, men perleutvalget her i huset er veldig begrenset.

Det ble ferdig til jul og testet ut til julekjolen på julaften. Veldig vellykket strikkeprosjekt, selv om skjerfet er overraskende vanskelig å få gode bilder av.


Lenke til mønster på adventskalenderskjerf 2012 på Ravelry og prosjektsiden min.

Om jeg hadde begynt å strikke vanter? Vel, jeg er i forberedelsesfasen og har bestilt nye strikkepinner i karbon, som jeg skal bruke til vantene i det minste. Det er viktig å ha utstyret i orden har jeg hørt og strikkepinner i et helt nytt materiale var vanskelig å motstå.

Ha en fortsatt fin uke! :)

torsdag 10. januar 2013

Strikking - lyst eller nød?

Strikker du det du har lyst til eller det som er nødvendig for å holde deg og eventuelt familie og venner varme?


Dette begynte jeg å gruble på etter å ha lest et blogginlegg inne hos Rare Rusk, der det kom fram at det var litt mangler her og der på utstyrsfronten hos noen av familiemedlemmene til tross for mye strikking.


Det står ikke helt bra til på alle områder her heller, og det er store forskjeller på hva utvalgte kroppsdeler har å velge i  for å holde varmen.

Siden strikking har vært rekreasjon for meg når jeg ikke kan jobbe så mye, har det vært viktig at det har vært lystbetont. Da jeg startet opp med strikking igjen for fullt i 2009 hadde jeg så og si ikke et eneste strikkeplagg, så jeg alt som ble ferdig var kjærkomment.


Etterhvert har det blitt mer noen ting enn andre, mye mer! Vantene på bildet, er det desidert mest brukte av alt jeg har strikket. Jeg bruker vanter fra tidlig høst til sen vår, og på vinteren trekker jeg et par votter over vantene for å holde varmen. Disse ble strikket i 2009 og er nå blitt helt tynnslitte. Fingrene er allerede stoppet tre ganger og en fjerde gang står for tur.
Så skulle en vel tro at jeg har strikket mange par vanter, siden jeg bruker det så mye? Niks, kun ett par til i Wollmeise som ble strikket i sommer, og de er ikke varme nok til vinterbruk.

Til gjengjeld har jeg siden 2009 strikket (hold dere fast): 37 -trettisyv- gensere og jakker i ulike størrelser og 36 sjal!Det er fint og greit å strikke etter lystprinsippet, men her i huset må det i det minste en liten omprioritering til. Det neste prosjektet som kommer på pinnene skal være et par nye vanter i ull. Så må jeg bare trosse problemer med strikkefasthet og holde koken gjennom ti fingre. Nå har jeg skrevet det her, så da må jeg jo gjøre det. Lover! :)

Ha en fin ukeslutt! :)

mandag 7. januar 2013

Tweedie - jakka som tok tid

Da vi var på sommerferie i København i fjor, skeiet jeg ut å kjøpte meg et Hanne Falkenberg-kit: Tweedie på garnbutikken Sommerfuglen. Jeg sier skeiet ut, for det var ikke helt billig, men atskillig rimeligere enn å få det sendt fra Danmark med porto og moms og diverse i tillegg.


Jakka var ganske morsom å strikke og det vekslet mellom å strikke med enkelttråd og tre tråder samtidig. At det bare var rettmasker var definitivt et pluss. Likevel var den ganske tidkrevende og da ermene skulle strikkes stoppet det liksom opp.


Jeg måtte være litt streng med meg selv til slutt og forklare at ingen nye store prosjekter til meg selv ble påbegynt før denne var ferdig. Ermene ble dermed ferdig etterhvert som innimellomstrikk. 

I Tweedie skal ermene både syes sammen og deretter syes på jakka. Jeg er ikke spesielt glad i det, men tenkte at jeg ikke kunne la det hindre meg i å strikke den. Noen utfordringer må jeg jo ha. Å sy ermene fast i jakka gikk ganske greit, siden sømmen skulle gjemmes bak de rette kantmaskene. Sammensyingen av ermene derimot ble ikke helt pen og generelt stresser sammensying meg i strikketøy. 


Her skal det også hekles rundt kantene og halsåningen og på sistnevnte skulle det også strikkes kant fra begge sider som skulle felles av med tre pinner. Puh! Jeg skjønte ikke helt alt med halsåpningen, men fikk det sånn noenlunde til og jakka ble ferdig før jul.


Jeg er sånn passe fornøyd med hvordan denne jakka ble. Den ble jo forsåvidt fin, men det er noen småting som ikke er helt bra. Først og fremst at kanten foran er blitt slakkere på den ene siden. Jeg har tydeligvis ikke klart å stramme kjede/kantmaskene like mye. Resultatet når jeg sydde på hemper ble derfor at det ikke kunne bli helt rett og det er også blitt en fold mellom to hemper. 

I tillegg er ermene for lange, noe som er helt og holdent min egen feil, siden jeg alltid er så redd for at de skal bli for korte. Også har jeg oppdaget at jeg tydeligvis har en arm som er kortere enn den andre, for jakkene blir alltid litt lenger på den armen. Jeg har lenge tenkt at jeg ikke har vært nøye nok med å få ermene like lange når jeg strikker, men her har jeg telt omgangene veldig nøye. 

Når alt det negative er sagt, så er det tross alt en pen jakke. Fin til jobbruk og litt penere anledninger enn sofakroken, selv om det er flest av sistnevnte. Så den vil nok bli brukt og varm og god er den også og jeg liker fargene. 


Ha en fin uke! :)

fredag 4. januar 2013

Luene som forsvant

Ikke fysisk heldigvis, men da luene oppdaget at de var utelatt fra årskavalkaden 2012, ble det ramaskrik. De følte seg behandlet som stesøsken, og forlangte et eget innlegg som kompensasjon. Ufred i heimen er ikke til å spøke med, så her var det bare å legge seg langflat.


Åtte voksenluer ble det strikket i 2012, og alle utenom en ble strikket nå i høst/vinter.


Litt urettferdig blir det derfor å upeke Autumn wines beret til vinner, siden den ble strikket i januar. Særlig når jeg bare strikket to av luene til meg selv og den andre ble ferdig lille julaften. Det er aldri lett å forutsi hva som blir favoritter, men denne lua har blitt veldig mye brukt. Mønsteret er fint og dekorativt selv om fargen er nøytral. Det siste er nok en viktig faktor, lua passer til så og si alt og jeg trenger ikke tenke så mye på om alt matcher før jeg slenger den på meg og forsvinner ut i kulda. Garnet er Hverdags, et nytt og godt bekjentskap.


Den andre lua jeg strikket til meg selv var fine Seasons hat. Etter først å ha strikket den til høyre i julegave til sønnen, strikket jeg like godt en til meg selv. Også denne ble strikket av Holst-garn fra lageret. Morsom lue å strikke til tross for tynt garn og tynne pinner.

Det er spennende å se hvordan de valgte fargene blir når mønstret strikkes. Jeg er veldig fornøyd med fargevalget i lua mi, og lett og varm som den er kan den godt bli en ny favoritt. Jeg er veldig glad i fargen Truffle, som er hovedfargen i lua, og siden jeg var nesten tom, bestilte jeg like godt 500 gram til ( i 2012 selvfølgelig, måtte jo ha litt å gå på før garnslankingen startet ;)) . Jeg kunne godt tenke meg både genser og jakke i denne fargen, for det passer til alt og det liker vi.

Jeg er i grunnen veldig fornøyd med alle luene jeg strikket i fjor, også de som ble gitt bort.


To stk Wood Hollow hat til datteren, der den lyse blir brukt mest. Den synes jeg ble litt tykk og tung i Alaska fra Drops, så jeg liker bedre den i dobbel totråds fra Nøstebarn. Lua til høyre er strikket i Pickles tjukk Abuelita og luer i dette garnet, blir alltid mykel lette og gode å ha på.


Både Denbow hat og Windschief er fine og kledelige herreluer synes jeg. Særlig Denbow hat er jeg litt svak for, siden jeg synes den blir så fin med vrangbordflettene. Windschief er langt raskere å strikke, men tykkere garn og pinner og jeg synes mannen i huset kler den godt.

Nå bør luene være mer enn fornøyd, siden de virkelig har fått vist seg fram skikkelig.

Det er ingen luer på pinnene foreløpig i 2013, men siden målet er å bruke mer fra lager har jeg prøvd å fargesortere restegarnskurvene litt:


Planen er å hekle et restegarnsteppe i løpet av året, men jeg er litt usikker på hvordan jeg skal gripe det an. Jeg er ikke så flink til å planlegge fargebruk, det blir gjerne litt mer etter innfallsmetoden, og det kan jo gi jo et litt variabelt resultat.

Jeg har i det minste funnet fram en veldig nøye forklaring på bølgeteppe, noe som gir forhåpninger om å mestre noe jeg aldri tidligere helt har skjønt. Så det er i hvert fall en start.

God helg til alle som er innom! :)


tirsdag 1. januar 2013

Årskavalkade 2012

Godt nytt år og takk for alle koselige kommentarer på julegaveinnlegget mitt.

Det er blitt en årlig tradisjon med årskavalde over hva som ble strikket i året som gikk,og  i år er intet untak. Jeg har tidligere laget for 2009, 2010 del 1  og del 2 og 2011 del 1 og del 2.

Jeg har trodd at 2012 var et mindre produktivt strikkeår enn 2011, men antall meter strikket i 2012 var hele 25 636 meter, mot 23 218 meter i 2011. For 2012 ville garnet jeg har strikket med rukket herfra til Nittedal. De 25 km med garn ble fordelt på 43 prosjekter.


Gensere var det det ble strikket mest av, åtte stykker av sorten. Årets dille var Skappel-genseren, som jeg strikket to av til tenåringene i huset. Kosegenseren ble definitivt Tværstriket Poncho, nede til venstre i bildet, som er blitt mye brukt i sofakroken. Årets flopp var Mandel, den rosa øverst til høyre og det skyldes ene og alene at garnet Baby silk alpaca fra Drops nupper noe aldeles infernalsk.


Jakker ble det strikket seks stykker av, hvorav en i veldig liten babystørrelse. Årets suksess her var definitivt Sinnasaujakka. Både fordi jakka var morsom å strikke, og fordi jeg lagde den av forskjellige farger av restegarn med så vellykket resultat. Flettejakka Aidez, som er avbildet med ryggen til var en utfordring å strikke og jakka ble fin, men også her sviktet Drops sitt garn synes jeg. Drops Alaska nuppet også veldig mye og jakka så rufsete ut etter veldig kort tid. Tweedie, nederst til venstre er akkurat ferdig og skal blogges om snart.


Sjal ble det bare strikket seks av i 2012, men etter å ha vært med på alonger der jeg har strikket både 10 og  11 sjal i året, så blir behovet for sjal mettet etterhvert. Det røde Glam Shells og det lilla Camomille nederst til høyre var gaver. Det morsomste sjalet å strikke var nok Color affection øverst til venstre. Det var veldig mange som strikket det samtidig på Ravelry, og jeg hadde fine rester av Wollmeise-garn som passet sammen til prosjektet.


Skjerf og halser har det vært lite av tidligere, mest fordi jeg synes de har vært litt kjedelig å strikke. Flere av disse har faktisk vært ganske morsomme å holde på med. Stripehalsen øverst til venstre har vært mye brukt. Striper på rundpinne er morsomt og jeg fikk brukt mesteparten av alpakkalageret. Julepresangskjerfet til mannen i midten øverst ble jeg også veldig fornøyd med og ganske morsomt å strikke på tvers.

Patentstrikkhalsene var litt kjedelig å strikke, men på pinne nr 8 gikk det kjapt og jeg lærte meg i det minste en en ny strikketeknikk. Det blågrønne i midten nederst er nystrikket og ublogget. Det er et adventskalenderskjerf, hvor det blir lagt ut et ny mønsterdel hver dag i adventstiden. Moro med variasjon og nye mønsteret og flott resultat.Fem håndplagg og et stusselig par med sokker ble det også i 2012. Her er jeg i grunnen fornøyd med alt og det er vanskelig å si hva som ble størst suksess, men selbuvottene til dattera og de grå angoravottene er blitt veldig mye brukt.

Dette blir visst nok et langt innlegg, men nå gjenstår det bare en ting, og det er nok det jeg er aller mest fornøyd med i 2012:


Hekleteppet i Drops Delight var et maratonprosjekt og siden hekling ikke er det jeg har mest erfaring med, så er jeg veldig fornøyd med å har ferdigstilt et så stort hekleprosjekt. Fint ble det også synes jeg og det er i daglig bruk i sofaen i stua.

Alt i alt må det oppsummeres at 2012 var et meget produktivt strikkeår, som jeg ikke har noen egentlige intensjoner om å toppe i 2013. I 2013 har jeg planer om å strikke enda mer med garn fra lageret enn i 2012,  og en utfordring er å få brukt det litt mer ukurante garnet, restegarn og enkeltnøster. Jeg skal også helst bruke mer garn enn det jeg kjøper nytt.

Så gjenstår et helt år for se om det lykkes eller ikke. :)