søndag 30. desember 2012

Julegavedryss

På tide å vise fram resten av julegavene. Det ble en god del strikkede julegaver i år, så det spørs om jeg klarer å toppe denne jula med det første. Vi har mye vi skal igjennom i dag, så da setter vi i gang:


Første gave ut er Dorthegenser til bonusdatteren. Genseren ble prøvd, avfotografert og godkjent av datteren før den ble pakket opp av mottager. Etter den kontinuerlige bruken etter jul å dømme, var det en veldig vellykket gave. Strikket på samme måte som den til datteren, men i Drops alpakka og Drops Kid-silk. Flere detaljer på Ravelry.

Det var litt dramatikk forbundet med strikkingen, siden jeg gikk tom for Kid-silk på slutten av det siste ermet. Butikken var selvfølgelig tom, og da de endelig fikk inn nye forsyninger, var min farge ikke med. Etter desperat leting fant jeg til slutt en butikk som hadde et enslig nøste igjen, og genseren ble ferdig et par dager før julaften.


Julerødt sjal til mor. Strikket i Holst Noble og mønsteret er gratis og heter Glam Shells. Kun litt over 50 gram garn gikk med til dette sjalet, som var enkelt, men litt kjedelig å strikke.


Deilige patentstrikkede halser til søster og datter, i det myke garnet Hexa fra Du store alpakka. Det gikk med tre nøster til hvert. Dattera har hatt sitt på nesten konstant siden julaften, så det tyder på at det falt i smak. Flere detaljer på Ravelry


Mannen i huset fikk også skjerf. Dette var av den mer tidkrevende sorten, strikket på tvers med tynt sokkegarn. Effekten blr nesten som vevet, og dette er et supert skjerf hvis du har mye rester du vil ha brukt opp. Jeg skiftet farge for hver rad og brukte både rester og nytt garn i dette.

Oppskriften heter Mini mania scarf og er også gratis. Det er veldig mange fine og fargerike varianter på Ravelry av dette. Flere detaljer på prosjektsiden

Henger du fortsatt med? Vi nærmer oss slutten, men et par smågaver må med.


Luer til henholdsvis sønn og mann. Den første er Seasons hat av Jared Flood, strikket i rester av Holst supersoft. Den andre lua heter Windschief av Stephen West og den er strikket i det fine garnet Shelter i fargen Woodsmoke fra Brooklyn tweed. Jeg hadde et hespe liggende etter familiens New York-tur i 2011.


Helt til slutt så fikk datteren et par sokker, jeg hadde strikket i sommer. Mønsteret heter Brainless og de er strikket i Drops Fabel. Det var den eneste gaven jeg hadde strikket på forhånd, men det hadde jo ikke vært dumt å strikke litt mer i god tid. Det ble litt intens strikking i november og desember for å si det sånn.

Da gjenstår det bare å ønske alle en god nyttårshelg og si takk for det gamle året og godt nytt år! :)

fredag 28. desember 2012

Oppgjørets time

2012 går mot slutten og det er tid for å gjøre forberedelser til det nye året som straks melder sin ankomst. Siden jeg har meldt meg på en along på hobbyforumet Uformelt som går ut på å bruke mere garn enn man kjøper, tenkte jeg det var på tide å gjøre opp status i garnlageret.

Det fornemme Wollmeise-garnet må selvfølgelig veies for seg selv ;)


Selv om jeg har det meste av garnet ført opp på Raverly, er det noen kurver med restegarn av ymse slag som har sluppet unna.

Det var litt å velge mellom her...

Det var på tide å få en aldri så liten oversikt. Utstyrt med kjøkkenvekt og en stor bolle til å putte garnet i, ble det veid i atskillige omganger. Tallene ble skrevet opp for hver veiing, og til slutt skulle det summeres.

Jeg går definitivt ikke tom for garn med det første...
Sluttvekta stoppet på rundt regnet 14 kilo og det var faktisk litt mindre enn jeg trodde. I tillegg til vekta, har jeg nå litt større oversikt over hva jeg har av garn og det er mye fint, som ikke er noe problem å få brukt av. Annet enn at jeg venter på det perfekte mønster til de fineste hespene selvfølgelig.

Målet for 2013 er å få brukt opp noe av det ukurante garnet også (ikke avbildet selvfølgelig), enkeltnøster, rester og garn jeg har kjøpt før jeg visste hva jeg likte.

Veier du garnet før nyttår og har du mer eller mindre enn du tror?

torsdag 27. desember 2012

Avsløring av julehemmeligheter - i dag: Mariusgenser

Da håper jeg på at bloggtørken er over her, siden julekvelden er vel overstått og alle de myke pakkene pakket opp. I år gledet jeg meg mest til å se hvordan de hjemmestrikkede julegavene falt i smak hos mottagerne, og ingenting er bedre enn når det blir ubetinget suksess. Da er det verdt alle timene med strikking og frustrasjoner, som det fort blir når man monterer Mariusgenser for første gang.

Sønnen i huset har hintet eller snarere sagt i klartekst, at han veldig gjerne vil ha Mariusgenser. Jeg har vært litt uvillig, både på grunn av montering og fordi jeg ikke er så superglad i mariusmønsteret (noe som vel er å banne i kirken, nå som mønsteret er så populært).

Jeg prøvde å foreslå andre gensere, men forstod til slutt at det ikke var noen vei utenom.

Ferdig genser med mannen som førjulsmodell
Først kjøpte jeg garn, så fant jeg ut at jeg ikke hadde noen ordentlig oppskrift. Veldig dårlig planlegging med andre ord, siden mønsterhefter fra garnbutikken må kjøpes med garn. Utgangspunktet ble Arne og Carlos Cheese attack-genser som er Marius med space invader-mønster, også kopierte jeg Marius-mønsterbordene fra bilder. Det vanskeligste var å beregne hvor langt jeg skulle strikke på ermer og bol før jeg begynte på mønsterborden. Ermene ble litt lange, men ellers gikk det overraskende bra.

Monteringen var et kapittel for seg. Sist gang jeg strikket genser av denne typen, sendte jeg den til Farmor for montering og fikk den fiks og ferdige tilbake. Siden det er over 20 år siden og farmor ikke er blant oss lenger, egnet ikke denne enkle metoden seg denne gangen.

Etter noen søk på framgangsmetode på nettet, var det bare å kaste seg ut i det.


Først merke med tråd hvor mye som må syes og klippes på bolen for at ermet skal passe inn. Så sydde jeg to ganger rundt merketråden for sikkerhets skyld.


Oppklipping er alltid skummelt, og her var det viktig å ikke klippe over den sydde sømmen.


Etter den nervepirrende oppklippingen, kom en litt roligere stund med sammensying av skuldermaskene. Jeg brukte kitchener stitch for å få det så lite synlig som mulig.

Jeg valgte å sy i ermene med maskin, og jeg vet ikke om det var det smarteste valget. Det ble en del frustrasjon med tråd som vaset seg og genserermet som gled litt ut og ikke ble sydd ordentlig fast, og måtte syes i flere omganger. Jeg kan konstatere at jeg ikke liker kombinasjonen strikketøy, symaskin og saks.

Oppakning pågår og stor jubel i stua
Genseren er prøvd og godkjent. Passet gjorde den også. :) Bonusbarnebarnet i  mariusgenser fikk også være med på bildet.

Det ble bra til slutt heldigvis og sønnen ble kjempeoverrasket og glad og da var det verdt alt strevet. Det blir nok likevel en stund til jeg strikker denne typen genser igjen.

Garn: Rauma 3-tråds (10 nøster blå, 1.5 hvit og 1 rødt)
Pinner: 3 på vrangbord, 3.5 på glattstrikk
Prosjektside på Raverly

Sannelig snek det seg ikke med et actionbilde av undertegnede i mariusgenser fra slutten av70-tallet. Igjen like populært som den gang.Her er et lite glimt av hva som er romjulsaktivitet hos oss: Puslespill med tusen brikker. Ha en fortsatt fin jul alle som titter innom! :)

(Nå har forresten jeg blitt rammet av spam i kommentarfeltet også, så derfor har jeg forandret på innstillingene så alle kommentarer leses før publisering for å se om det hjelper)

lørdag 8. desember 2012

Dembow hat

Eller lue som det heter på godt norsk. Endelig en julegave som kan vises fram på bloggen før jul! Jeg tror ikke mottager vet at jeg har blogg og er han  er dessuten ikke i strikkebloggmålgruppa, så det bør være ganske trygt.


Denne lua ble jeg veldig fornøyd med. Jeg synes ikke utvalget av mønster til fine herreluer er så stort, men dette er definitivt et av unntakene. Mønsteret til Dembow hat ligger gratis ute på Ravelry, så det er enda et pluss.

Lua er strikket i ribbestrikk, med økninger og fellinger som gjør at det blir et flettelignende mønster, uten at det egentlig flettes. Litt tidkrevende er den, siden den skal strikkes på pinne 2,75 med relativt tynt garn. Jeg brukte pinne nr 3, siden det er den minste jeg har som passer til luestrikk uten å måtte ty til magic loop-metoden.


Til denne julegaven kunne jeg til og med bruke garn fra lager. En tråd Abuelita Baby Merino fra Pickles i fargen koks og en tråd Silken Mystic fra Impulse of delight. Det siste, en rest etter dette sjalet. Garnkombinasjonen ga et veldig fint fargespill i lua, og selv jeg som ikke er så glad i grått synes dette ble flott.

Dessverre hadde jeg gamblet litt høyt med de resterende garnmengdene, så Silken Mystic-garnet tok slutt rett før fellingen i toppen startet. Nytt garn var det ikke aktuelt (eller mulig) å kjøpe for det lille som stod igjen av lua, så da ble det kun en tråd i fellingen. Jeg velger å kalle fargeforskjellen for et designelement. Av Abuelitagarnet gikk det med ca 50 gram.

Prosjektside på Ravelry

Det blir nok flere av denne lua etterhvert, for jeg tror mannen i huset kunne blitt fin med et eksemplar også. Men, det blir nok først etter jul, for julegavestrikkingen er fortsatt ikke i boks, for å si det mildt. Det er mange dager igjen til jul, er det ikke?

Ha en fin adventshelg!