mandag 27. august 2012

Jålevanter

Jeg har strikket meg skikkelige jålevanter i tynt Wollmeise-garn og med perler.


Den første vanten ble strikket i april, men siden det var mye pirk med perler og fletter og dessuten masse vridde rettmasker, så utsatte jeg vante nummer to.

I sommer har dessuten behovet for vanter vært minimalt, så det har jo ikke akkurat hastet med å få de ferdige heller. Fordelen med å vente nesten fire måneder før jeg begynte med den andre, var at det var nesten like morsomt som å strikke den første.

Perler og pynt er ikke helt meg, så jeg er litt spent på hvor mye disse vil bli brukt. De er jo ikke akkurat egnet til sykkelvanter heller. Det blir kanskje vanter for litt finere anledninger, men det kan jo være greit å ha det også.

Mønster: Pearl lady
Garn: Wollmeise 100 % i fargen Petit Poison
Perler: Fra Du Store Alpakka
Pinne: 2 på vrangborden og 2.25 på resten
Prosjektside på Ravelry

Vanter er ikke noe jeg strikker ofte, dette er mitt andre par. Det første paret strikket jeg i 2009 og det er blitt brukt kontinuerlig gjennom tre vintersesonger. Enten alene eller under ullvotter på kalde dager.

Knottyvanter i tynn alpakka fra Garnstudio.

I fjor ble de ganske tynnslitte og hullete og jeg har faktisk stoppet hull på flere fingre allerede. Det er ikke noe jeg gjør ofte, men når det ligger mye arbeid bak, er terskelen lavere. Og også det faktum at jeg ikke har hatt noe reservepar.

En plan for høsten er derfor å strikke et nytt par med hverdagsvanter, med noe av restegarnet jeg har liggende. I dag morges var det bare noen få varmegrader her, så det bør nok ikke drøye for lenge. I mellomtiden står valget mellom lappevanter eller jålevanter på kalde dager.

Ha en fin uke! :)

torsdag 16. august 2012

Bornholm - tilbake til røttene.

Ferien er ugjenkallelig slutt, men det er deilig å mimre litt tilbake til den likevel. Det var på grunn av Bornholm vi dro til Danmark i sommer. Mannen har blitt litt hekta på slektsforskning og har funnet ut at en gren av min slekt stammer fra derfra.

Og ikke hvem som helst heller, men fra Jens Pedersen Kofoed, som levde på 1600-tallet og kalles Bornholms befrier. Han fikk en skokk med unger, 21 stykker med sin første kone og en håndfull med kone nr 2, så det er ikke så rart han har mye slekt etter seg. Turen måtte derfor legges til Bornholm, med en tur innom Østermarie kirke som har bilde av stamfaren.


Her står han, hustruen og alle de 21 barna han fikk med henne, prydelig oppstilt på rad og rekke. Jeg stammer visstnok fra det neste kullet.

Vi oppdaget ellers raskt at vi hadde beregnet oss for kort tid til å få sett så mye som vi ønsket av øya. Med bare to overnattinger og tidlig avreise, ble det til at vi brukte tiden i Svaneke, der vi bodde. Svaneke ligger helt øst på Bornholm, på motsatt side av fergen og den største byen Rønne.


Svaneke var liten og idyllisk. Vi bodde på Hotel Siemsens gård øverst til høyre på bilde. En 400 år gammel kjøpmannsgård, der de dessverre hadde tatt ut all gammel innmat og innredet til små hotellrom en gang på 80-90-tallet.

Jeg ble spesielt imponert over hvor mye forskjellig de produserer på Bornholm, og også at de legger stor vekt på rene, økologiske råvarer og helst fra Bornholm. Selv om mye er tilpasset sommerturistene, lar jeg meg lett sjarmere når det både er kvalitet og økologi involvert.

De hadde nydelig og rimelige perler, men jeg fikk beslutningsvegring igjen og kjøpte bare perler til Camomillesjalet.

Sjokolade, drops og glass hadde egne verksteder der man kunne se herlighetene bli til. Smaksprøver på øl fra Svaneke bryghus var obligatorisk og likeledes å smake på byens egen iskrem.


Dessverre kom jeg til å smake på lakrisen også, bare for å oppdage at jeg har blitt hektet. I utgangspunktet var jeg mer enn skeptisk til lakris dekket med sjokolade, men alle fordommer ble gjort til skamme. Det er antagelig den beste jeg har smakt. Siden jeg prøver å unngå å spise sukker i noen særlig grad, var det derfor med delte følelser jeg oppdaget at de faktisk har lakrisen på det senteret vi pleier å ta ukeshandelen.

Det ble litt shopping i Svaneke, det var så mange fristelser. Det jeg ikke fant var garnbutikk, men det var kanskje like greit med tanke på garnhandelen i København noen dager før.


Selv om vi stort sett bare fikk sett Svaneke, har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale Bornholm. Litt flere dager enn to er lurt, da er det muligheter for å få sett mer av øya og med tanke på at fergen er ganske dyrt er det nok økonomisk smart også.

Selv om turen er over og lakrisen for lengst er spist opp, har vi fortsatt en snabb med deilig Bornholmsk spekepølse som vi kan kose oss med.

Ha en fortsatt fin uke! :)

søndag 12. august 2012

Overveldet i København

Det var da vi besøkte den fine garnbutikken Sommerfuglen i København jeg ble litt overveldet. Det var rett og slett nesten for mye spennende garn i et utall farger å velge mellom for en ubesluttsom garnkjøper.


For å forsøke gjøre valgets kvaler mindre hadde jeg  forberedt meg godt, ved å studere hjemmesiden og plukke ut sånn cirka hva slags garn jeg skulle se på i butikken. Men, i denne butikken var det garn overalt, fra gulv til tak og i tillegg masse fine strikkemodeller utstilt. Og hvor i alt dette var det garnet jeg skulle ha?

Jeg har funnet hylla med Geilsk-garnet, men hvilke farger skal velges?
Egentlig burde jeg hatt tilgang til denne butikken med jevne mellomrom, så jeg slapp å ha følelsen av å måtte velge garn for "resten av livet" på så kort tid. Det var mange fristelser og jeg kunne jo ikke tømme hele butikken.


Heldigvis er mannen så forståelsesfull at han gikk med på å besøke butikken både på ettermiddagen da vi kom, og på formiddagen før vi dro videre. Da fikk jeg plukket med meg litt begge gangene og ble brukbart fornøyd med fangsten.

De som ikke synes det er så spennende med utførlig beskrivelse av strikkegarn, kan skrolle helt ned forbi dette, der kommer det nemlig litt kultur til slutt.

En liten titt på godsakene


Helga Isagers entrådede garn Spinni stod øverst på handlelisten og her var fargevalget relativt enkelt. Det er mange flere nyanser i denne fargen enn bildet viser, og jeg drømmer om et stort skjerf eller sjal av dette.


Geilsk tweed var også et garn jeg har hatt lyst til å prøve en stund. Her ble fargevalget muligens noe kjedelig, men i hvertfall anvendelig trøster jeg meg med. Dette blir nok en jakke etterhvert.


Geilsk tynd uld er et velprøvd og godt likt garn her i huset. Denne lillafargen er nydelig og var heldigvis ikke så veldig vanskelig å plukke ut.


Her trodde jeg faktisk at jeg hadde kjøpt Isagers Tvinni-garn, men det ble visst Duo-merino istedenfor. Nydelig grønnfarge, men jeg skulle kanskje ha kjøpt to så det ble lettere å finne et passende prosjekt.


Rustik natur fra Karen Noe i silke og bomull. Her var det også mange fine farger og velge mellom. Dette blir nok et sommerlig skjerf tenker jeg.


Sist, men ikke minst kjøpte jeg strikkesettet Tweedie fra Hanne Falkenberg. De selges i ferdige pakker med garn og mønster. Denne har jeg sett på lenge, men synes det ble for dyrt med moms, toll og frakt i tillegg til hva selve settet koster.  Dette er blitt sommerens strikk, og faktisk mulig å strikke på i bilen til tross for at tre garnfarger skal sjongleres med samtidig.

Morsom strikk, men jeg gruer meg litt til armene som skal syes på. Det er ikke min sterke side, men jeg skal nok få det til. Må bare strikke armene først.

Det ble en del garn til sammen og nå blir det helt naturlig innkjøpsstopp for en tid framover, uten at det bør være noe stort problem.

Formen min holder ikke til så store mengder sigthseeing, men Den Sorte Diamant hadde vi lyst til å få med oss. Det er den nye bibliotekbygningen til Det kongelige bibliotek, som ligger ved vannkanten. Selve bygningen var flott, men vanskelig å fotografere i solskinnet, så de interesserte kan se bilde på hjemmesiden.


Jeg var ikke klar over at det gamle biblioteket var samme bygning som det nye. I den gamle avdelingen traff vi en ivrig bibliotekar som viste oss både det gamle arkivet (øverst til høyre) og gamle håndskrevne bibliotekkataloger (øverst og nederst til venstre på bildet). Det var litt ekstra moro, særlig siden jeg jobber i samme bransjen selv. Nederst til høyre er bilde av utsikten mot sjøen i den nye avdelingen.

For de som har klart å lese seg gjennom garnbeskrivelsene ønsker jeg en fin kommende uke. Helgen her har blitt brukt til pussing og maling av gammel verandadør.


fredag 10. august 2012

Camomillesjal nr 3

På tide å tørke støv av bloggen etter sommeren. Eller med den sommeren vi har hatt blir det vel heller å øse den tom for vann og henge den til tørk.

Akk ja, jeg skulle egentlig lage et innlegg med oppsummering over alt jeg har fått strikket i løpet av sommeren. Det viste seg imidlertid at den opptellingen var veldig raskt utført med et relativt magert resultat. Det viste seg også at de to tingene jeg har fått ferdig, var godt påbegynt før ferien startet.


Camomillesjal nr 3 kom av pinnene i løpet av ferien. Det er første gang jeg har strikket fra samme mønster tre ganger, men det er jo godt at noe er nytt når jeg har begynt å strikke det samme flere ganger.

Det er noe med dette mønstreret. Det er veldig enkelt å strikke og blir veldig fint med borden nede og i tillegg veldig anvendelig.


Dette har jeg strikket i Geilsk tynd uld og Rowan fine lace. Rowan-garnet er i alpakka og veldig tynt og lite elastisk, nesten som sytråd. Jeg er ikke så begeistret for tynn apakkalace nettopp av den grunn. Jeg foretrekker ullgarn som er mer "fluffy" og mer behagelig å strikke med.


Denne gangen har jeg i tillegg til dusker også pyntet med perler på sjalet. Så jeg oppgrader litt for hvert sjal. Første sjalet var uten dusker eller annen pynt, nummer to var med dusker og nå altså imed perler i tillegg til duskene. Hva skal jeg finne på hvis jeg strikker et fjerde mon tro?

Perlene ble innkjøpt på Bornholm, da vi var på biltur i Danmark. Bornholm var flott, det kommer jeg nok tilbake til i et senere innlegg. Inspirasjonen til å putte perler på sjalet kommer fra den fine bloggen til Flowermouse. Hun har mange kreative innslag på sjalene sine, ta en tur innom og se.
Prosjektside på Ravelry

I tillegg til sjalet, så avsluttet jeg et par sokker i ferien.


Mønsteret heter Brainless og er gratis. Det er mine første sokker som er strikket fra tåen og opp, så helt "hjerneløse" var de langtfra for min del. Det var morsomt å prøve å strikke sokker denne veien, og noen store problemer var det ikke. Det var helt greit, men foreløpig er jeg ikke helt frelst, det er ganske greit å strikke ovenfra og ned også.

Garnet er Drops Fabel longprint i fargen Rosentre.

Prosjektside på Ravelry

Denne strikkeoppsummering viser at det har blitt innkjøpt atskillig mer garn, enn det som er strikket opp. Det var nesten ikke til å unngå når Københavns mest populære garnbutikk, Sommerfuglen ble besøkt. Den utskeielsen kommer jeg også tilbake til i et senere innlegg.

Denne helgen er det faktisk meldt fint vær i mesteparten av landet også. Håper alle som er innom får kost seg litt i finværet vi forhåpentligvis får.