fredag 29. juni 2012

Elfe, alv eller noe helt annet?

Jeg har som jeg nevnte tidligere vært med på samstrikk av genseren Elfe på en norsk Ravelrygruppe. Det inspirerer i hvertfall meg til å få litt ekstra sving og tempo på pinnene.

Genseren skal strikkes ovenfra og ned i ett stykke, men med en ermekonstruksjon som kalles countigious. Med denne strikkemetoden ser ermet nesten isydd ut, og du får ikke den lange skrå utfellingen som det er på raglan.


Første forsøket ble ikke så vellykket, siden jeg som regel må justere mønsteret litt for å få det til å passe. Det er ikke så enkelt med en ny strikketeknikk. Da jeg i tillegg brukte tynnere garn uten helt å justere for antall masker i høyden ble det feil.


Alt for trang ermeåpning, for vid over brystet og en halsåpning jeg i grunnen ikke er så fornøyd med. Første forsøket ble rekket opp og jeg startet på nytt med en god del justeringer.

Heldigvis for meg har designeren også et mønster med v-hals og samme ermekonstruksjon. Jeg brukte dette mønsteret i starten, samtidig som jeg tok med stripene fra Elfe. Jeg lagde i tillegg ermene videre og bolen litt smalere. Jeg strikket også en del om ganger ekstra før ermedeling denne gangen, siden jeg fortsatt hadde tynnere garn.

Etter ermedeling var det bare å peise på, med kun tre-fire økninger nedover bolen.


Jeg overvurderte dessverre min egen slankhet underveis, så resultatet ble litt vel tett og egner seg best uten alt for mye under. 


Elfe er egentlig kortermet, men det er ikke jeg så fan av, og siden jeg fortsatt hadde rikelig med garn igjen (grunnet overvurderingen) strikket jeg 3/4 ermer. Siste forandringen på mønsteret er en vrangbord nederst på bolen og ermene. Direkte avfelling etter glattstrikk synes jeg gir for mye rulling oppover.


Så er spørsmålet er dette fortsatt Elfe, eller har jeg forandret så mye at det egentlig er noe annet? Nøkken kanskje? Eller Grinchen? 


Det spiller for så vidt liten rolle, jeg er i grunnen fornøyd med at jeg har fått såpass mye strikkeerfaring at jeg kan forandre mønstrene så jeg får det litt mer sånn jeg vil ha det.


Fakta:
Mønster: Elfe og Ambiente
Garn: Wollmeise twin i fargen: Sabrina og Wollmeise 100% i fargen Skarabäus.
Garnforbruk: 265 gram
Pinner: 3.5
Tidsbruk: 12 dager.
Prosjektside på Ravelry

Trådfesting - ikke den morsomste delen av arbeidet.

Ellers er formen bedre enn på lenge for tiden og jeg sykler veldig fornøyd både til jobb og andre ærender med min fantastiske elektriske sykkel. Aksjonsradiusen er betraktelig økt og den elektriske motoren gjør at jeg ikke bruker alle kreftene jeg har. Måtte sykkelsesongen vare lenge i år!

Peonene blomstrer overraskende nok allerede første sesongen. Vanligvis har jeg erfaring med at de trenger et par tre år på å etablere seg før blomstring. Jeg klager ikke, vakrere blomstrer finnes vel knapt?

God helg til alle som er innom! :)


fredag 22. juni 2012

Solar Plexus - nå med knapper

Det hjap å blogge om knapper som ikke ble sydd på. Siden ca 100% av dere som uttalte dere var enige i valget av de rødbrune knappene, var valgets kval ikke lenger grunn til fortsatt utsettelse. Da jeg i tillegg øynet fotohjelp tok jeg meg sammen og fikk jobben gjort. Som vanlig tok det atskillig kortere tid å bare gjøre det, enn å utsette det. Når skal man lære?


Heldigvis så passer den også med knappene isydd og lukket igjen. Jeg må bare holde inn magen mens fotografen tar bildene.

Denne genseren er som nevnt før både artig og anderledes å strikke og i tillegg er det ferdige resultatet litt utenom det vanlige. Mønsteret minner meg om spindelvev, og jeg synes det er en veldig fin effekt som gir genseren det lille ekstra.

Knapper på plass

Jeg kommer nok til å strikke mer av Annette Danielsen, for dette var et positivt bekjentskap. Lagergarn fikke jeg også brukt opp til denne og Geilsk bomuld/uld er ikke noe problem å ha rett på kroppen. Halvparten ull i garnet kjennes i grunn ganske godt og lunene til den kjølige sommeren vi har hatt her foreløpig.

Jeg rakk å sy i knapper før fotografen skulle på jobb, men hårfiksing og sminke var det verre med.

Fakta:
Mønster: Solar Plexus. Hefte eller enkeltmønster
Garn: Geilsk bomuld/uld farge C9, ganske nøyaktig tre nøster.
Pinne: 3.5
Endringer: seks knapphull istedetfor åtte og I-cord i halsen for at den skal ligge penere.
Prosjektside på Ravelry


 
Strikke en størrelse større neste gang kanskje? Så blir det lettere å holde inn magen med suksess...

Ønsker alle som er innom en flott sankthanshelg! :)

tirsdag 19. juni 2012

Knappekvaler og garnblingsekjøp

Det er litt sommerdvaskt her på bloggen om dagen og jeg kan i ihvertfall ikke skylde på sommervarmen. Uansett, så har knappene jeg bestilte fra Etsy og Indonesia kommet, så da må jeg foreta et valg i forhold til hvilke jeg skal bruke på Solar Plexus-genseren.


De til høyre var litt rødere enn jeg hadde tenkt og de til venstre litt mer rustikke enn jeg trodde.


Egentlig har jeg vel bestemt meg for de rødlige, men likevel har genser og knapper ligget midt på stuebordet en drøy uke. Det er nesten så man kan mistenke at noen ikke er så glad i sy i knapper, spesielt ikke tolv stykker. Det er nok bare stygge mistanker, men er nok best å la det ligge litt til, så jeg er sikker på at jeg virkelig har bestemt meg. 


Etter hvert som jeg har strikket litt er det ikke til å komme forbi at noen garntyper seiler opp som favoritter foran andre. Jeg har etterhvert blitt veldig glad i tynt ullgarn fra Holst, Rasmilla og Geilsk. Det har løpelengde på ca 287 meter per 100 gram og gir deilige og lette ullplagg som kan brukes hele året. I tillegg liker jeg godt de melerte fargene.


Da Geilsk hadde tilbud på utgående garn, benyttet jeg sjansen og handlet så mange nøster jeg kunne under tollgrensen. Garn i fargene grønt, honningult og brunt ville jo passe fint sammen til en stripete genser for eksempel. Det vil si jeg trodde jeg bestilte grønt, gult og brunt. Stor var derfor overraskelsen da jeg åpnet postpakken (som forøvrig kom lynkjapt).
Det grønne var transformert til bringbærrosa! Jeg var sikker på at jeg hadde fått feil fra Geilsk, men etter å ha lest bestillingen, måtte jeg innse at det var jeg selv som hadde blingset. Det gikk litt fort i svingene og det hadde nok vært lurt å sjekke bestillingen før jeg sendte den.

Jeg får nok brukt det bringbærfargete også etterhvert, jeg må bare venne meg til fargen først.

jeg lever i den vrangforestillingen troen på at jeg nesten ikke kjøper garn. Det stemmer nok ikke helt med realitetene for jeg klarte å handle litt på Dropssalget også.


Dessuten hadde jeg vel merket at garnlageret minket hvis jeg bare strikket fra lageret og noe minking har jeg vel strengt tatt ikke observert foreløpig.

Mens jeg vegrer meg for å sy i knapper strikker jeg litt på en ny genser. Det er samstrikk på Elfe på en norsk Wollmeise-gruppe på Ravelry. Det er alltid morsomt å være med på samstrikk, da får ihvertfall jeg en ekstra dytt til å strikke litt ekstra.

Andre forsøk som forhåpentligvis blir bra
Nå går ikke dette så fort da, for jeg måtte rekke opp første forsøk og strikke ny versjon med v-hals og riktig størrelse.

Første forsøk. Feil hals til meg og i tillegg for vid over bringa og smal i ermene.
I dag skinner sola, jeg håper sommeren har tenkt seg en tur på besøk. Ha en fin dag! :)

mandag 4. juni 2012

Forskuddsferie

Tusen takk for alle koseligekommentarer om hagen i forrige innlegg.

I skrivende stund sitter jeg på hotellet vårt på Skiathos med dyrekjøpt internettid som går raskt mot slutten. Vi har rett og slett tatt en forskuddsferie og nyter sol og varme og relativt kjølige sjøbad.


For en gangs skyld har vi tatt så og si alle bilder med mobilen og de har jeg ikke tilgang til. I stedet blir det det ene vi har tatt, og der av litt av utsikten fra hotellrommet.

Intet strikketøy har blitt rørt foreløpig, derimot har jeg allerede lest ut en bok. Tror nok det fortsetter på det viset.

Vi koser oss og det håper jeg dere som er innom gjør også. :)

fredag 1. juni 2012

Bilder fra hagen


Skikkelig original tittel i dag, men det jo faktisk bilder fra hagen det handler om i dag.

I fjor hadde vi  full opparbeiding av hagen. Det tok tid og vi fikk ikke brukt hagen før i august. Det er derfor først i år vi virkelig får prøvd ut om det fungerer, og det ser lovende ut så langt. Staudene og buskene som ble plantet i fjor høst, begynner å vokse seg litt til også, så nå ser det litt frodigere ut.


Før og etterbilde. Hagen er bratt og heller mot nord, så den har noen utfordringer. Før var det bare en bratt gressplen, som var umulig å bruke ordentlig og vanskelig å klippe. Nesten all utesitting foregikk på plassen utenfor huset, ofte i selskap med bilen.

Nå har vi lagt en terrasse halveis oppe i skråningen, med staudebed både nedenfor og ovenfor. Gressplen er det kun på det øverste flate platået og bak huset. Vi har dermed fått en stor fin uteplass og i tillegg mye lettere plenklipping. En stor utebod med plass til sykler har vi også bygd.

Det grønne sedumtaket på boden er jeg også veldig fornøyd med, det er så grønt og levende og mye koseligere enn takpapp.Her er bilde ovenfra før og etter. De er tatt litt i forskjellige vinkler, men det er likevel mulig å se at store forandringer har skjedd, og her ser man også størrelsen på uteplassen. Trappene i hagen er laget av bruddstein og rundt trappetrinnene er det plantet timian.


En av grunnene til at vi måtte gjøre noe var at grunnarbeidet som tidligere var gjort var mildt sagt tvilsomt. Hellene gikk i bølgedaler og to trinn på trappen hadde også gitt etter på grunn av telehiv. For å få bord og benker til å stå noenlunde støtt, var det nødvendig med oppbygging av treklosser og steiner under beina.

Ganske deilig å få en rett oppkjørsel og en trapp med jevne trinn. Nedenfor trappen er det laget en fastmontert benk, der vi kan innta frokost eller en tekopp.


I det nederste staudebedet er det mange forskjellige stauder. Vi har fylt igjen noen hull etter noen planter som ikke overlevde vinteren og også plantet litt mer der det var glissent. Her kommer det nok til å bli både flyttet og delt planter etterhvert som vi ser hva som trives og hva som trenger mer plass. Nyanskaffelser blir det nok også etterhvert.


På den øvre delen av hagen har vi plantet stauder i større felt.Her er det brattere enn det ser ut til på bildet og generelt vanskelig å komme til. Nå er det noen hull her siden vi har fjernet noen busker og plantet i den bratteste delen ved siden av boden for å hindre jorderosjon. Her skal jeg dele og flytte eksisterende planter så det forhåpentligvis blir mer jevn vekst.

Det blir først når staudene er avblomsteret og jorda er litt fuktigere enn den er nå etter lang tid uten regn.


Sånn så det ut i denne skråningen tidligere.


Der søplekassene var har jeg fått to små kjøkkenhager i arbeidshøyde. Det er ikke all verdens plass, men det spirer og gror. Det meste er sådd på stedet, men tomatplantene og rosmarinen i bakgrunnen er kjøpt som planter.

Det som vokser best foreløpig er spinaten (foran), salat, ruccola og sukkererter (bak). Persille, dvergbasilikum, gressløk og koriander har foreløpig en beskjeden størrelse.

Alpeklematisen vokser oppover en gammel stubbe øverst i hagen
Det blir spennende å følge med på hvordan hagen vokser og utvikler seg utover sommeren.

God junihelg til alle, med forhåpentligvis litt varmere vær.