søndag 29. april 2012

Bridgewater

Sjalet Bridgewater har vært ferdig en kort stund, men blokkingen har latt vente på seg. Det var en utfordring å få blokket dette store sjalet skikkelig og det fikk jeg heller ikke gjort. Årsaken var først og fremst at jeg mangler blokkematter. Det er for lite hold i madrassen på senga når jeg bruker blokkewaiere, og dermed fikk jeg ikke strekt det ut ordentlig og det er faktisk blitt litt rektangulært i stedet for kvadratisk.


Målene nå er ca 120 x 130 cm. Skal det brukes som sjal bør det nok blokkes på nytt, men jeg tror dette blir et babyteppe i stedet og da gjør det ikke noe at det ikke er kvadratisk synes jeg. Det var en stor jobb å blokke dette, så det frister ikke så veldig å blokke det  på nytt.


Det er digert og kan fungere som et lite teppe for voksne også.


Firkanten i rillestrikk strikkes først. Man starter med en maske og øker til man har mange nok og feller gradivis til  det er en maske igjen på pinnen. Litt langdrygt, men veldig grei tankeløs strikk til tv. Så plukkes det opp masker rundt hele og  lace-borden strikkes. Jeg synes det var litt vanskelig å plukke masker pent, men det ble bra etter vask.


Lace-borden strikkes på rundpinne, så her er det ingen vrangmasker, så det gikk ganske radig til tross for at det ble over 700 masker etterhvert.


Det som tok mest tid var bladkanten som skulle strikkes rundt hele, den var drøy. Vakkert ble det til slutt, så det var verdt strevet. Siden jeg ikke skal ha denne selv, lurer jeg på å starte på et til - i mitt eneste lilla Wollmeise lace-hespe.Fakta
Mønster: Bridgewater
Garn: Filcolana New Zealand lammeull i fargen lys grå, 245 gram
Pinne nr 4
Modell: Litt motvillig tenåringsdatter, som sporty stilte opp
Prosjektside på Ravelry

fredag 27. april 2012

Glade farger på regntung fredag

Det har vært mye regn i det siste, og selv om det begynner å grønnes utenfor tar det tid i år synes jeg. En liten fargevitamininnsprøytning var påkrevet og da passet det bra å sy en ny prosjektbag til strikketøyet.


Først tenkte jeg på å bruke noe brunt og turkis stoff jeg hadde liggende, men så begynte de mer fargeglade stoffene å rope høylytt da jeg åpnet stoffskuffen. Det er ikke så ofte jeg hører på dem, men i dag var de masete. Selv de veldig lenge neglisjerte rosa og røde stoffene ble jeg nødt til plukke fram i dag.


Jeg er fortsatt i sjokk, men foret på denne tosidige strikkebagen ble altså rosa og rødt. Skjønner nesten ikke hvordan det gikk til, for dette er farger jeg sjelden bruker. Turkis var den eneste av de opprinnelige fargene som fik være med, men bare på kanten øverst.


Den rødrosa siden kan gjemmes bort på innsiden for sarte sjeler. Nytt strikketøy har jeg også, som faktisk matcher strikkebagen. Et nytt Camomille-sjal er på pinnene. Dette har jeg hatt planer om lenge, men har ikke funnet garn jeg var fornøyd med før nå. Dette er lagergarn: rester av Wollmeise lace etter Featherweight-jakka og et nøste Sildre fra Fiber and art.


På dager jeg føler meg ekstra vågal, skal jeg ha denne siden ut. :)

Denne bagen er relativt enkel å lage, gjort på en liten formiddag. Har du lyst til å lage en du også, så finnes det en god forklaring med bilder på hvordan det gjøres HER

Nå lover værmeldingen bedre vær framover, så da krysser jeg fingrene for det og ønsker alle en god helg! :)

lørdag 21. april 2012

Hvor stor er en toåring?

Ja, det er sånne ting jeg lurer veldig på mens jeg strikker barnevest i størrelse 4-6 år, som jeg prøver å tilpasse til en toåring, og ikke har noen å prøve på underveis.


Det er kanskje ikke det smartestes prosjektet jeg har begitt meg ut på, men jeg falt så veldig for mønsteret på vesten Spire som er lagt ut som gratismønster på Ravelry, men altså bare i størrelsen 4-6 år. Sjekk også ut den nydelige bloggen Rare rusk, der er det mye inspirasjon å hente både når det gjelder strikkeklær til barn og flotte bilder.

Jeg benyttet anledningen til å bruke opp to nøster Pickles extra fine merino og en rest Pickles merino silk (utgått) til de grå stripene. Det er første gang jeg bruker merinoen til Pickles, og jeg er litt sånn tja til det. Det strikkes pent opp og er sikkert fint til fletter, men det splitter seg veldig lett og det var vanskelig å plukke opp masker pent langs ermer og krage. Det positive er at jeg i hvertfall fikk brukt opp litt lagergarn.Justeringene jeg gjorde for å få den mindre var å strikke i litt tynnere garn og litt tynnere pinner. I oppskriften skal det være dobbelt Holst supersoft og pinne nr 4. Jeg gikk ned til pinne 3,5 og strikket med enkel tråd, men med litt tykkere garn.

Lengden på vesten er 38 cm istedenfor 46 cm og bredden er 24 cm i stedenfor 32 cm.

Det skulle egentlig vært tre knapper på vesten, men på grunn av egne feilberegninger måtte jeg lage et fjerde på toppen. Det hadde vært finere med tre, men det ble ikke så verst med fire heller.

For en gangs skyld hadde jeg knapper på lager som passet til. Det var takket være julepresang fra stesønnen, som tydeligvis har skjønt hva som er populære gaver for strikkenerder. At han i tillegg er onkel til toåringen som skal ha vesten, gjør det jo bare enda hyggeligere å bruke knappene.Mønsteret var klart og greit bortsett fra knappestolpen, som skal strikkes samtidig med stripene. Jeg ble nødt til å legge opp seks nye masker på den ene siden for at kanppestolpen skulle overlappe, og det fant jeg ikke noe om i oppskriften. Med forbehold om at jeg har misforstått noe selvfølgelig, men det fungerte fint å legge opp nye masker og sy fast knappestolpen nede med et par sting til slutt.


Jeg lagde litt færre striper enn oppskriften og måtte improvisere litt i antall masker til ermefelling og halslinning siden jeg hadde færre masker. Siden jeg ikke noterte underveis har jeg selvfølgelig glemt hva jeg gjorde, men det ser ikke så ille ut tror jeg.

Nå gjenstår det å se om den passer til bonusbarnebarnet som snart fyller to år, og der er jeg veldig spent. Fortsettelse på denne "spennende thrilleren" følger i nær framtid.

Ha en fortsatt fin helg! :)

onsdag 18. april 2012

Olive nr 2

Det er litt vårslapt her på bloggen for tiden, og det samme gjelder kommentarer på andres blogger. Jeg håper det tar seg opp litt på begge fronter snart. Noe av årsaken er nok at jeg driver med store prosjekter uten den helt størstse innsatsen, så da blit det ikke så mye å vise fram.

I tillegg så veksler formen mellom bedre enn på lenge og diverse sykdomstilstander. Nå er det en slags forkjølelse på gang. Dette er veldig uvant, jeg har ikke hatt denslags på årevis, men det er visstnok et godt tegn på at immunforsvaret er på bedringens vei. Jeg krysser fingrene for at det stemmer.

Men altså, det jeg egentlig skulle vise fram var den ferdigstrikkete Olive-genseren min.


Jeg blir alltid veldig fornøyd når ting passer og det gjør faktisk denne genseren. Kanskje det er derfor jeg i det siste har begynt å strikke det samme om igjen? Er det vellykket første gang er det jo stor sjanse for at det blir det neste gang også. Det er i grunnen godt å ende opp med noe som kan brukes etter å ha lagt ned ganske mange timer i på et plagg. Den forrige Olive-genseren min kan du se her.Genseren er strikket i Holst supersoftgarn, som en av de garntypene jeg liker aller best. Garnet er lett, drøyt, nupper lite og har massevis av fine farger. De ferdige plaggene blir varme og lette og er egnet for alle årstider, kanskje utenom den kaldeste vintertiden for oss frossenpinner. Den ferdige genseren veide bare 200 gram og det er mer enn 100 gram mindre enn den forrige i Wollmeise.

Denne gangen valgte jeg en litt nøytral farge som heter Oatmeal, den går mot brunt og minner om sammalt mel, mer enn hvetemel. En fin og anvendlig farge synes jeg, og til stripene har jeg brukt rester som jeg hadde etter denne jakken.


Jeg har gjort en del endringer på oppskriften, først og fremst har jeg lagd kragen mindre vid og i det hele tatt lagd en smalere modell enn originalen. De fleste endringene står på Ravelry-siden min.

Selve bolen strikket jeg på pinne 3,75 og skulle jeg strikke den enda en gang, så ville jeg gått ned i pinnestørrelse. Med tanke på at jeg strikker løst, så ble den litt luftig, spesielt mot slutten, siden jeg da tydeligvis hadde et enda slappere håndlag med pinnene enn vanlig. Heldigvis så fyller Holst-garnet seg ut etter vask og den ser derfor helt ok ut.

Ha en fortsatt fin uke! :)

mandag 9. april 2012

Påskestrikk

Ganske tidlig i påsken ble det klart at jeg trengte et alternativt strikketøy i tillegg til den endeløse kantstrikkingen på Bridgewater. Heldigvis kom garnbestillingen fra Holst raskt som vanlig, sånn at jeg akkurat rakk å hente forsendelsen på postkontoret før det ble påskestengt.


Så da ble det endeløs glattstrikking på Olive i steden. Dette strikketøyet var litt enklere å ta med på påsketur også, siden Bridgewater er blitt temmelig uhåndterlig etterhvert. Olive har jeg strikket før i Wollmeise, denne gangen bruker jeg Supersoft fra Holst i fargen Oatmeal. Stripene er Holst-rester jeg hadde fra før. Som sist gang strikker jeg den litt mindre enn minste størrelse, siden størrelsene er mildt sagt generøse.

Når bare kragen er strikket og masker plukket opp til genseren, er dette veldig enkel strikk. Alle økningene gjøres rett etter kragen, resten er bare tankeløs glattstrikk. Dette passer ypperlig til påskekrimmen og ikke minst til bilkøen vi hadde på vei hjem fra påsketuren.Bridgewater er ikke glemt helt i påsken. Dette veldig ufotogene bildet (grunnet kraftig regn utendørs) forsøker å vise at jeg faktisk har startet på den fjerde siden. Riktig nok akkurat startet, men jeg er på oppløpssiden i det minste. Det går ganske greit med en god porsjon tålmodighet og lydbok. Nå husker jeg repetisjonene godt, så jeg trenger ikke å se på diagrammet lenger i det hele tatt.

Nå skulle jeg kanskje ha vist et fantastisk bilde av påskepynten her i huset, men der må jeg skuffe. Først satt omgangssyken en stopper for det hele, etterpå var formstigningen ganske slak og en tur opp på loftet etter pynten virket som en tindebestigning. Så har vi vært på koselig besøk hos svigers på Hedmarken til i går og dermed var det i grunnen for seint for påskekyllingene i år. Siden jeg ikke er så glad i å pynte er jeg ikke så veldig lei meg, og dessuten veldig glad for at jeg slipper å rydde opp alt sammen i morgen.

Håper alle har hatt en fin påske!

mandag 2. april 2012

Påskelivstegn

Det ble utilsiktet lenge mellom bloggpostene denne gangen. Generell dårlig form toppet med en runde omgangssyke i helgen får ta mesteparten av skylden. Det positive er at armen er bedre, helgens strikkepause har antagelig gjort sitt. Aldri så galt at det ikke er godt for noe som man sier.


Jeg holder ikke overraskende, fortsatt på med kjempesjalet Bridgewater. Det har egentlig gått forbausende radig, i forhold til alle strikkepausene jeg har hatt og det reduserte strikketempoet armen har sørget for.

Etter å ha strikket den innerste firkanten i rillestrikk, skal det plukkes opp over 600 masker langs alle kantene. Så strikkes det lace-kant på rundpinne, fortsatt bare rettmasker med andre ord. Når man endelig er ferdig med denne og har over 700 masker på pinnene skal det strikkes på en bord.


Dette er langdrygt arbeid, med tanke på antall masker som er på pinnene. Borden har 13 masker og på hver annen omgang strikkes det en maske sammen fra borden med en maske på selve sjalet.Gang med over 700 og noen har et lite tålmodighetsarbeid foran seg.


Borden ble påstartet i går og i dag har jeg kommet ca halvveis på den første siden, det vil si ca en åttendedel avgårde. Det positive er at jeg har klart å lære meg de åtte pinnene som hver repetisjon består av utenat. Det andre som er positivt er at det blir fint og at jeg ikke blir arbeidsløs i påsken.


For å ha noe å variere med startet jeg på lace-jakka Myrtle i Wollmeise, farge Igor. Både mønster og garn er nydelig, men jeg får ikke strikkefastheten til å stemme. Selv om prøvelappen var ganske grei, ble både forsøk en og to alt for store til tross for reduksjon både i størrelse og pinner. Nå er jeg litt lei og det spørs om det blir noe forsøk nr tre i første omgang.

Jeg har bestilt Holst-garn til en ny Olive, men før det kommer er det nok Bridgewater og jeg som kommer til å tilbringe mest tid sammen i påsken.

Mens jeg fikk omgangssyken, dro resten av husstanden til Paris. Livets goder er sannelig ikke likt fordelt, selv om det ikke var meningen at jeg skulle være med uansett på grunn av helsa. Heldigvis har jeg fått sønnen hjem fra studier i Bergen, så i tillegg til hyggelig selskap er det hjelp å få både med middagslaging og butikkinnkjøp. Så i grunnen har jeg ikke så mye å klage på likevel.

Bortsett fra at jeg måtte se den siste volds- og actionmettede Batman-filmen for å holde han med selskap, men hva gjør man ikke for sine barn. :)

Ha en fin påske! :)