mandag 30. januar 2012

Transformasjon

Tusen takk for alle fine kommentarer på trådfestingsinnlegget under her. Jeg noterer meg at det er flere som venter med å feste tråder til slutt, men at mange er flinke underveis. Takk også for alle tips til sammenhekling av teppet, det trenger jeg, heklenovise som jeg er.


Terra-sjalet ble ferdig i helgen. Forvandlingen fra skjerf til sjal gikk overraskende kjapt. Mens det tok over en måned å strikke et skjerf av tre nøster Shelter, tok det en uke å strikke sjal av 4,5 nøster. Forklar det den som kan, men det kan jo ha noe med at jeg aldri har likt å strikke skjerf.


Sjalet ble en god del større enn forventet. Planen var å ha det surret rundt halsen når det er kaldt, men jeg er litt i tvil om det er fysisk mulig å få stappet dette ned i kåpa. Fra et for smalt skjerf til et for vidt sjal med andre ord, men jeg foretrekker absolutt et sjal jeg kan tulle meg inn, så jeg er er fornøyd.


Sjalet var enkelt å strikke og gikk raskt på pinne nr 5. Mønstre fra Brooklyn tweed har nesten alltid noen avanserte løsninger i oppskriftene sine, denne gangen droppet jeg alt og gjorde det enkelt. Det ble ikke noe midlertidig opplegg i starten som skulle sys sammen til slutt, jeg bare la opp litt færre masker og økte. Det gikk helt fint og ingenting synes i nakken.

Det ble heller ikke sydd avfelling, jeg brukte bare en større pinne og felte av ved å strikke to masker vridd sammen og sette tilbake på pinnen, to nye vridd sammen osv. Det ble en helt fin og elastisk kant av det.


Selv om jeg ikke liker så godt å strikke av Shelter-garnet er sluttresultatet flott. Sjalet ble veldig mykt og lett i forhold til størrelse og tykkelse på garnet, og fargen er nydelig. Så jeg må i grunnen si det var verdt strevet og kanskje også knutene jeg fant i garnet.

Mer på prosjektsiden på Ravelry.

Ellers så er jeg straks i mål med heklingen av de siste lappenen på lappeteppet.


Da kan jeg jo bare notere meg at jeg ikke har lært noe av tidligere feil. Jeg fester fortsatt ikke tråder underveis, så jeg er nok et såkalt håpløst tilfelle.

Ha en fin uke! :)

fredag 27. januar 2012

Trådfesting - tips!


Tips: Fest tråder underveis og i hvertfall før du har hundre lapper liggende! Noen fulgte ikke dette gode rådet, og noen  har hatt mange, lange timer med trådfesting denne uka.

Jeg bare lurer: Fester du tråder underveis i prosjektene dine, eller tar du den kjedelige jobben til slutt sånn som meg noen andre jeg kjenner?

Det spørs vel om ikke den stakkars enslige rødorange lappen øverst stikker seg litt vel mye ut, og må gå i skammekroken.
Det kjedeligste var likevel at det viste seg at hundre lapper ikke var nok, enda oppskriften sier 77. Det mangler fortsatt nesten tyve lapper som både må hekles og festes tråder på, for å få plass til tærne under teppet.

Ryktene sier også at lappene visstnok må hekles sammen til slutt. Jeg stikker hodet i sanden til lappene er ferdige, og så tror jeg jeg tilkaller eksperthjelp.

Lappene er heklet i Drops Delight etter denne oppskriften fra Garnstudio.

På tampen her vil jeg sende en liten hilsen til Spania og min gamle far som fyller år i dag: Gratulerer med dagen, kos dere i sola! Vi er ikke misunnelige i det hele tatt her i snøværet, slett ikke...

God helg til alle som er innom! :)

mandag 23. januar 2012

Mandag og ny lue

Ikke at det er så stor forskjell på dagene når man ikke jobber, men huset blir ganske tomt og deilig stille etter helgen.
Fortsatt vanskelig å ta vellykkede bilder av seg selv...
I går hadde vi en deilig vinterdag her, etter snøfallet lørdag. Sola er nesten kommet tilbake her bak Ekebergåsen og jeg var sprek nok til å gå en liten tur i Svartdalen. Da ble den nystrikkete lua Autumn vine beret testet ut.

Fint, velskrevet mønster på denne og et ekstra pluss at både "vrangborden" og fellingen er helt integrert i mønsteret. Min lue er strikket i Hverdags fra DSA, og det var veldig velegnet til formålet. Det eneste dumme, og det er helt og holdent min egen feil, var at jeg strikket en halv repetisjon ekstra av bladmønsteret. Dermed er lua litt for saggete og stor. Hadde jeg holdt meg til mønsteret så ville jeg ikke trengt mer enn et nøste heller. Denne blir nok brukt likevel, den sitter godt på hodet.

Prosjektside på Ravelry

Ikke sol i Svartdalen enda, men snart...
Skjerfet jeg viste bilde av i forrige innlegg er rekket opp og sjal er påbegynt. Jeg hadde glemt at det var en del knuter i garnet og derfor vanskeligere å rekke opp fordi det var flere festede tråder enn forventet. I tillegg har jeg funnet to knuter til og det er skuffende i et så eksklusivt garn som Shelter skal være.


I tillegg er garnet så utrolig trått å strikke med, og det hadde jeg også glemt. Tror nok metallpinner er et must på dette garnet, så det må jeg nok skaffe meg i riktig størrelse. Selv om Shelter er lekkert i fargene, tror jeg ikke jeg kommer til å kjøpe det flere ganger.

Ellers denne mandagen så står en tur til garnbutikk på planen. Nå gjelder det bare å bli enig med kroppen om det er et overkommerlig prosjekt eller ikke.

Ha en fin uke! :)

lørdag 21. januar 2012

Windward - årets første sjal

Eller skjerf er vel nærmere sannheten, langsmalt som det er.

Det snør "bittelittegranne" i dag...
 Windward ble ferdig 1. januar, så mesteparten er strikket i fjor. Det var vanskelig å få tatt gode bilder av dette, langt og litt ufotogent som det er, men med litt fotohjelp gikk det bedre.

Skjerfet er designet av en av mine yndlingsdesignere på Ravelry: Heidi Kirrmaier. Det har en fiffig konstruksjon, og består av felter der man feller og øker underveis. På den måten ble det hverken kjedelig eller uinteressant, noe jeg vanligvis pleier å plages av under skjerfstrikking.


Jeg brukte et helt hespe Wollmeise 100%  i fargen Die Auster. I følge mønsteret skulle jeg hatt nok garn, men det hadde jeg visst ikke likevel. Dermed måtte jeg lage en alternativ avslutning som var enklere enn på originalmønsteret.


Jeg strikker litt løst, så hadde jeg brukt pinnestørrelse 3 istedenfor 3,5 så hadde det holdt og skjerfet hadde blitt litt fastere i fisken.
Prosjektside på Ravelry

Nå gjenstår det bare å se om det blir en favoritt. Det er vanskelig å forutsi om et sjal eller skjerf blir mye brukt eller ikke. Et av skjerfene (eller det ene skjerfet, rettere sagt) jeg strikket i fjor er definitivt ingen suksess.

Wayfarer-skjerfet er fint, men altfor smalt og det blir fullt av glipper som slipper inn kald luft i halsen. Siden det er strikket i ekslusivt Shelter-garn, vil jeg gjerne at det skal bli brukt, så jeg skal rekke det opp og strikke et stort deilig Terra-sjal isteden. Det blir helgens strikketøy i snøværet tenker jeg.

Ha en fortsatt fin helg! :)søndag 15. januar 2012

De mykeste vottene


Jeg er ganske sikker på at det er disse vottene, som fortjener betegnelsen de mykeste.


Utgangspunktet var deilig hjemmespunnet garn fra angorakanin, som jeg var så heldig å få fra en venninne. Hun hadde selv både klipt kaninen og spunnet ulla.

Selve vottene er laget på enkelt vis. Jeg la opp 40 masker på pinne 3.75 og strikket vrangbord og åtte omganger rett. Så økte jeg to masker til tommel hver 3. omgang til jeg hadde 11 masker, hvorav en maske var en av de 40. På høyre vott økte jeg til tommel etter første maske og på venstre vott økte jeg rett før siste maske på omgangen.

Tommelmaskene ble satt på en tråd og jeg la opp en maske bak disse maskene så jeg hadde 40 masker igjen. Så strikket jeg til vottene var nesten passe lange og tok inn fire masker annen hver omgang til jeg hadde 16 masker igjen. Da tok jeg åtte masker på hver pinne og strikket de sammen og felte av samtidig på vrangen. Det går også an å sy maskene sammen istedenfor.

Tommelmaskene ble plukket opp og satt på pinne og jeg plukket også opp tre til så jeg hadde 14 masker. Kunne nok vært et par ekstra, for de ble veldi akkurat passe. Når tomlene var lange nok, strikket jeg to og to masker sammen, og så tok jeg tråden gjennom de resterende maskene med en nål og "snurpet" sammen.


Pynten er sydd på med kjedesting i dobbelt tråd med Holst supersoft garn. Det er mitt første forsøk med kjedesting, så jeg er rimelig fornøyd med resultatet.

Vottene er som nevnt utrolig myke og deilige på, og blir nok garantert nye yndlingsvotter. Angora skal være ekstra varmt også, så det lover godt. Vindtette er nok vottene ikke, men med noe vindtett utenpå, hadde de nok vært uslåelige.

Ravelrylenke

torsdag 12. januar 2012

Aidez - årets første jakke

Jakka ble ferdig helt på tampen av året i fjor, men først nå har jeg fått tatt bilder, så jeg har noe å vise fram.


Jeg var veldig spent på hvordan denne ville bli, jeg strikket nemlig ingen prøvelapp før jeg begynte. Underveis sjekket jeg at den gikk sånn ca rundt overkroppen og at jeg ikke svømte i den.

Armene ble strikket først, tre stykk, siden den første ble for trang. Det er mange på Ravelry som har klaget over trange armer på denne, så vær obs på det hvis du skal strikke den. Jeg var klar over det, og trodde jeg hadde nok masker, men til slutt endte opp med 60 masker øverst, noe som er 6 masker større enn største størrelse! Likevel er det ikke mye å gå på.


Jeg strikket denne i Alaska fra Garnstudio, og garnet er litt tynnere en anbefalt i mønsteret. Det gikk likevel helt fint å strikke bolen i størrelse M.

Det ble masse moderasjoner på denne, siden jeg valgte å strikke bolen i ett og ikke i tre deler som i mønsteret. Det var litt plundrete å fa alle flettene på riktig plass og huske hvilke fletter som skulle strikkes hvor, siden jeg måtte lese fram og tilbake i mønsteret for å finne de forskjellige delene av oppskriften. Etterhvert gikk det seg til, og jeg husket stort sett alle flettemønstrene utenat.

Heldigvis hadde jeg strikket armene først, og fått trent meg på et av flettemønstrene på forhånd. På grunn av alle flettene tok det litt tid å strikke denne, det var også mønster på baksiden og vridde vrangmasker som man måtte være obs på.

Istedet for å sy i ermene, strikket jeg de sammen med bolen og foretok raglanfelling oppover. Jeg felte av ti masker under hver arm og på bolen før jeg føyde delene sammen. Blir det en neste gang, lar jeg bare de ti maskene være på en tråd, så blir det lettere å sy/strikke sammen etterpå.

Jeg strikket fire omganger før jeg startet fellingen og deretter felte jeg åtte masker på hver rettomgang i overgangen armer/bol. Det var ikke noe problem at armene hadde flere masker enn oppgitt, det gikk seg til i fellingen.


Den ytterste fletteraden på bolen, skulle fortsette opp og rundt nakken, som en liten krage. For å være helt ærlig så skjønte jeg ikke hvordan oppskriften ville at dette skullle gjøres, men jeg gjorde det på min måte.

Etter å ha felt på bolen, så bare den ytterste fletteraden stod igjen, hadde jeg fortsatt resterende masker øverst på ermet og på ryggstykket på pinnene. Jeg merket av hvor midten var bak og strikket mot midten fra hver side og tok med meg en maske fra erme/rygg og strikket sammen med med innerste maske i fletten annen hver omgang.


Da jeg var kommet til midten bak fra hver siden sydde jeg sammen de resterende masken i nakken med kitchener stich.

Jeg er veldig fornøyd med denne jakka, både lengden, flettene og kosefaktoren. Planen er å lage en lukkeanordning med hemper etterhvert også. Det eneste jeg ikke er fornøyd med, er at Alaska-garnet allerede har begynt å nuppe, etter nesten ingen bruk! Det er skuffende, for da blir denne jakka antagelig fort stygg.

Hvis ikke dette skulle være nok informasjon er det mer på Ravelry. Aidez er forresten et gratismønster og det er 1541 som har strikket denne og lagt den inn på Ravelry.

tirsdag 10. januar 2012

Strikkestopp

Et eller annet sted i pakkingen gikk noe feil, og resten av garnet jeg trenger ligger hjemme.


Jeg strikker tværstripet poncho av Lene Holm Samsøe. Hvordan jeg lenker med iPaden har jeg ikke funnet ut, men den kan søkes opp på Ravelry.

Garnet er en tråd Drops alpakka og en tråd Drops kid silk. Det blir overraskende mykt og loddent sammen. Det er interessant å se hvordan to forskjellige garntyper virker sammen, og det skal jeg prøve mer av framover.

Nå har altså Kid Silken sagt takk for seg, men strikkeavhengig som jeg er, har jeg selvsagt en plan B.


Riktignok er det hekling, men det duger. Dessuten passer det bedre til det varme været vi har fått nå, en et digert loddent "teppe". Litt mer passe størrelse til flyturen hjem i morgen også.


Været er som nevnt varmere og finere enn noen sinne. Vinden har forsvunnet, så nå skal vi straks ut og nyte den siste dagen her. - Posted using BlogPress from my iPad

Location:Los Tirijanas

søndag 8. januar 2012

Til sjøs!

Om ikke til direkte til sjøs, så gikk turen i går til kysten, nærmere bestemt Playa del Ingles.


Om vi har hatt litt vind her oppe på fjellet, kunne vi (litt skadefro) konstantere at det var barnemat i forhold til den kraftige kulingen på stranden. Ikke noe badeliv her nei.

Det var som forventet masse turister, restauranter og støyende musikk. Vi spiste en rask lunsj før vi bega oss opp i fjellene igjen. Man skal ikke langt unna kysten før fjelllandskapet begynner og med det svingete og bratte veier. På Gran Canaria er man tydeligvis ingen tilhengere av broer og tunneler, og veiene slynger seg opp og ned fjellsiden.


Så bratt er det at det tydeligvis er ypperlig trening til Tour de France, for i dag kom hele Saxo bank-laget med Contador i spissen innom hotellet for forfriskninger. Nevnte jeg forresten at det er mye svinger?

På veien til kysten stoppet vi tilfeldigvis ved et slags utendørs museum, der de hadde bygd opp en hel landsby slik den opprinnelige befolkningen bodde.Selv om jeg er arkeolog må jeg bare innrømme at jeg ikke ble så betatt av litt slitne dukker som poserte rundt.
Landskapet og omgivelsene var mer betagende.
Jepp, jeg foretrekker levende mennesker som poserer.Fine kaktusen!
Nå på vinteren blir jeg barnslig begeistret over alt som blomstrer. Det virker som et lite mirakel at det faktisk er mulig midtvinters.Nevnte jeg at det er mye fjell her?

Som for å understreke at vi har valgt det rette feriestedet, hadde vinden stilnet da vi kom hjem og det var mulig både å kaste klærne og å bade i det deilig varme bassenget.

Jeg beklager lite kommentering i blogger for tiden, men internettforbindelsen her er usigelig treg. Kommer sterkere tilbake etter hjemkomst.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Los Trijanas

lørdag 7. januar 2012

Til fjells!

Til tross for at hotellet har mye å by på, i tillegg til døde dyr og kitchy julepynt, vant utferdstrangen i går.Siden vi allerede er på fjellet, er det ingen sak å komme enda litt høyere opp med leiebilen. Eller litt sak er det siden de lokale kjører som deres siste time har kommet i hårnålssvingene, og det stadig dukker opp syklister i svingene.
Naturen er karrig og vakker, og fjellene er spektakulære. Nesten som Gran Canyon i miniatyr.
En liten tur ut på en av de mange turstiene i området, ble det også.
Etter denne nokså beskjedne turen, var det "noen" som trengte veldig å hvile en stund. Siden hotellet ligger høyt er det en del vind. Så da jeg lå på solstolen
inntullet i håndkler for å holde varmen, følte jeg meg som en rekonvalesentpasient fra gamle dager. Pakket inn og trillet ut for å få frisk luft og sol.Sola gjorde godt den og varmere ble det etter hvert også.Et stort og loddent strikketøy er også med, og på kvelden ble det litt strikketid i salongen før middag. Mer om det siden.

I dag blir det kanskje en tur ned til kysten, for å se på sjøen og turistene.


- Posted using BlogPress from my iPad

torsdag 5. januar 2012

D-vitaminer

Sårt tiltrengte D-vitaminer sankes under sola i fjellene på Gran Canaria. Utsikten fra hotellet et storslagen og chartefaktoren lav.

På kvelden er det peiskos under stakkars utstoppet sebra.

Fredelig, rolig og avslappende.

tirsdag 3. januar 2012

Strikkekavalkade 2011 del 2

Det ble noen sjal i fjor også...


Selv om flere sjal er gitt bort, så er det ikke til å komme forbi at det begynner å fylles opp i skuffer og skap. Det blir derfor definitivt ikke like mange sjal i år.

Årets suksess: Damask-sjalet som søsteren fikk i bursdagspresang.


Valg av mønster og garn viste seg å være en veldig heldig kombinasjon på dette sjalet og gjorde at begge deler fikk vist seg fra sin beste side synes jeg. At sjalet var det morsomste å strikke i tillegg , var en ekstra bonus. Hvis du vil ha mere ino om garnvalg så kan du sjekke tidligere blogginnlegg her.

Årets designer: Siden tre sjal er strikket etter Kitman Figueroas oppskrifter, blir hun årets sjaldesigner i min lille uhøytidelige kåring. Sjalene hennes er vakre, mønstrene lett forståelige og interessante å strikke. Rene kinderegget med andre ord.

Damask, Batik og Frangipani av Kitman Figuero
Årets overraskelse: To overraskelser i år, av litt forskjellig art. Første overraskelse var hvor stor forskjell bruk av tynt lace-garn gjorde for hvilket uttrykk det ferdige sjalet får.

Laminaria var mitt første sjal i lace-garn, men definitivt ikke det siste. Det ble flortynt og lekkert, men likevel varmt.

Den andre overraskelsen var at Camomille-sjalet har blitt en favoritt vinterstid. Stort og godt å tulle seg inn i, og farger som passer til mye. Dette kan det hende det blir et til av i år.


Årets fiasko: Først og fremst Herbivore-sjalet, som jeg trodde var maskulint nok til at en av mennene i familien ville overta det. Det ville de definitivt ikke, og ikke likte jeg det selv heller. Historien endte likevel godt for det ble rekt opp og strikket om til Frangipani-sjalet isteden.

Herbivore foran og Frangipani bak.  

Ellers har også Rock Island vært mye i bruk og også Miralda's triangular shawl som er det siste i rekken. Derimot har hverken Stripe study eller uglesjalet levd helt opp til forventningene. Stripe study er asymetrisk og jeg sliter litt med å dandere det på en logisk måte. Uglesjalet er veldig stramt i kanten og det er litt ubehagelig. Dessuten ble det veldig langt og er hverken sjal eller skjerf, litt ubestemmelig liksom.


Årets garn: Wollmeise 100% ble brukt i fem sjal, så det er fortsatt en sjalfavoritt, selv om de tynnere garntypene seiler opp som nye utfordrere.

Jeg har hatt mye moro med sjalstrikking i 2011 og det har både blitt fine gaver, nye strikkeerfaringer og flere sjal i egen garderobe. Det blir interessant å se hva jeg ender opp med på slutten av 2012, for noen flere sjal blir det helt sikkert.

Ha en fortsattt fin nyttårsuke! :)

søndag 1. januar 2012

Strikkekavalkade 2011 del 1

Siden 2011 var et så produktivt strikkeår, tar jeg oppsummeringen i flere deler.Alt i alt strikket jeg over 23 000 meter  i 2011 og det er ca 8000 meter mer enn i 2010. Dermed er fjoråret det året jeg har strikket mest noensinne.

Først ut er de store plaggene; jakker og gensere.


Syv jakker (hvorav den siste ble ferdig i går og kom dermed ikke med), fem gensere og en vest. Flesteparten var visst til meg selv, kun tre var til andre.

Årets suksess: Det var nok Honeybeejakkene og må jeg velge, blir det den grønne som er friskest i fargen. Det var overraskende god passform på disse, antagelig på grunn av tøyeligheten i lace-mønsteret. Veldig fine til sommerbruk og på mildere dager. Denne jakka fikk også flest hjerter på Ravelry. Tidligere blogginnlegg om jakka finnes her og her og faktisk også her.


Årets mest brukte: Peasy-jakka er nok mest brukt. Den har vist seg veldig anvendelig, både tynn og varm på en gang og fargen er praktisk og passer til det meste av det jeg har.


Jeg liker godt mønsterborden foran oppe, men orker sjelden å knappe opp alle knappene. Den fungerer oftest som en genser med knappene igjen. Blogginnlegg om jakka her, her og faktisk også her.

Årets overraskelse: Det må bli Vitamin-D-jakka, som jeg var veldig i tvil om underveis på grunn av fasongen, men som jeg har likt overraskende godt etter at den ble ferdig.


Luksusgarnet Pashmina fra Madelinetosh gjør at jakka også er supermyk og behagelig å ha på seg. Denne prøver jeg å spare til  litt finere anledninger. Blogginnlegg om jakka her.

Mens jeg strikket Vitamin-D lærte jeg meg endelig å strikke short rows eller forkorta rader. Før ungikk jeg prosjekter med short rows, siden det ble stygge hull. I denne oppskriften var det forklart skikkelig og i tillegg har jeg fått det forklart og vist av Linda. Det er godt å komme over den strikkekneika og slippe å velge bort flere prosjekter på grunn av det.

Årets morsomste strikk: Det må bli Atelier-jakka.  Her var det flere nye teknikker og det var stadig nye utfordringer underveis. Jeg lærte også å strikke lommer.

Dessuten ble jakka strikket under ski-VM og da gikk det radig unna. Jeg tror nesten jeg strikket i takt med de norske skiløperne. Atelier-jakka har jeg blogget om her og her.

Årets fiasko: Det må være Mandel genseren som aldri ble ferdig.


Oppskriften er fin, det er garnet og jeg som ikke ville bli venner. Genseren er strikket i det nye garnet til Drops: Baby alpakka silk. Jeg synes alle ujevnheter og feil synes veldig godt og genseren sitter i tillegg som et pølseskinn. Det gjenstår imidlertid bare et halvt erme, så jeg har vage planer om å gjøre den ferdig likevel.  Det bør være overkommerlig i løpet av 2012.


Ellers er jeg overraskende fornøyd med det jeg har strikket. Den turkise Buttercup-genseren er litt for kort og skal strikkes lenger. Den stripete jakka ble litt større og mer posete enn planlagt, men er mye i bruk likevel. Strikkegavene var også populære, selv om minstemann nok har vokst ut av sin genser allerede.

Det har vært moro å ferdigstille så mange plagg og det lover godt for 2012, det blir nok noen gensere og jakker i år også.