Bilder fra hagen


Skikkelig original tittel i dag, men det jo faktisk bilder fra hagen det handler om i dag.

I fjor hadde vi  full opparbeiding av hagen. Det tok tid og vi fikk ikke brukt hagen før i august. Det er derfor først i år vi virkelig får prøvd ut om det fungerer, og det ser lovende ut så langt. Staudene og buskene som ble plantet i fjor høst, begynner å vokse seg litt til også, så nå ser det litt frodigere ut.


Før og etterbilde. Hagen er bratt og heller mot nord, så den har noen utfordringer. Før var det bare en bratt gressplen, som var umulig å bruke ordentlig og vanskelig å klippe. Nesten all utesitting foregikk på plassen utenfor huset, ofte i selskap med bilen.

Nå har vi lagt en terrasse halveis oppe i skråningen, med staudebed både nedenfor og ovenfor. Gressplen er det kun på det øverste flate platået og bak huset. Vi har dermed fått en stor fin uteplass og i tillegg mye lettere plenklipping. En stor utebod med plass til sykler har vi også bygd.

Det grønne sedumtaket på boden er jeg også veldig fornøyd med, det er så grønt og levende og mye koseligere enn takpapp.Her er bilde ovenfra før og etter. De er tatt litt i forskjellige vinkler, men det er likevel mulig å se at store forandringer har skjedd, og her ser man også størrelsen på uteplassen. Trappene i hagen er laget av bruddstein og rundt trappetrinnene er det plantet timian.


En av grunnene til at vi måtte gjøre noe var at grunnarbeidet som tidligere var gjort var mildt sagt tvilsomt. Hellene gikk i bølgedaler og to trinn på trappen hadde også gitt etter på grunn av telehiv. For å få bord og benker til å stå noenlunde støtt, var det nødvendig med oppbygging av treklosser og steiner under beina.

Ganske deilig å få en rett oppkjørsel og en trapp med jevne trinn. Nedenfor trappen er det laget en fastmontert benk, der vi kan innta frokost eller en tekopp.


I det nederste staudebedet er det mange forskjellige stauder. Vi har fylt igjen noen hull etter noen planter som ikke overlevde vinteren og også plantet litt mer der det var glissent. Her kommer det nok til å bli både flyttet og delt planter etterhvert som vi ser hva som trives og hva som trenger mer plass. Nyanskaffelser blir det nok også etterhvert.


På den øvre delen av hagen har vi plantet stauder i større felt.Her er det brattere enn det ser ut til på bildet og generelt vanskelig å komme til. Nå er det noen hull her siden vi har fjernet noen busker og plantet i den bratteste delen ved siden av boden for å hindre jorderosjon. Her skal jeg dele og flytte eksisterende planter så det forhåpentligvis blir mer jevn vekst.

Det blir først når staudene er avblomsteret og jorda er litt fuktigere enn den er nå etter lang tid uten regn.


Sånn så det ut i denne skråningen tidligere.


Der søplekassene var har jeg fått to små kjøkkenhager i arbeidshøyde. Det er ikke all verdens plass, men det spirer og gror. Det meste er sådd på stedet, men tomatplantene og rosmarinen i bakgrunnen er kjøpt som planter.

Det som vokser best foreløpig er spinaten (foran), salat, ruccola og sukkererter (bak). Persille, dvergbasilikum, gressløk og koriander har foreløpig en beskjeden størrelse.

Alpeklematisen vokser oppover en gammel stubbe øverst i hagen
Det blir spennende å følge med på hvordan hagen vokser og utvikler seg utover sommeren.

God junihelg til alle, med forhåpentligvis litt varmere vær.

Kommentarer

Gro A sa…
Så fint dere har gjort det.
Her kommer dere til å kose dere skikkelig i sommer:)
HAgen din var flott, dere må ha gjort en kjempejob!! ..synes vi aldri blir ferdig med hagen jeg....

ha en fin helg!
Jorunn
GNIST sa…
Ja det var litt av en forandring! Skal si dere har investert mye - både i tid og penger. Det er ikke gjort på en uke det der! Men jammen har det blitt fint!!! Veldig gøy og motiverende å få se hva dere har gjort.
Takk for at du delte - så gøy å se før og etter bildene. For en jobb - håper du kan sitte å drikke kaffe i hagen resten av denne sommeren!!!!
Renathe sa…
For en nydelig hage! Nå er ikke jeg så veldig hage orientert men trodde faktisk ikke at det var mulig og gjøre så mye slikt jeg! :) Imponert! Må ha tatt lang tid!
For Søren da !
så flot !
har I haft havearkitekt på ?
det er ret imponerende.
Kender du Anne Justs Have i Hune (i Nordjylland).
Hvis ikke, var den et besøg værd, hvis engang I kom til dk. Prøv evt at google haven. Stilmæssigt kom jeg til at tænke på den, da jeg så dine havebilleder.
Spændende hvad I har fået ud af det - og flot med mange stauder.
hilsen Mona
Line sa…
Det var alldeles nydelig! For en forandring! Det er veldig hyggelig med en velfungerende hage der plassen er godt utnyttet og det fins rom for alt hva man måtte ha behov for. Her kommer dere nok til å kose dere utover sommeren tenker jeg.
Skal si dere har fått mye ut av hagen! Blir nesten litt misunnelig jeg. Da er det jo bare VARMEN som mangler... VÆRET har jo vært riktig så fint, perfekt for turer i skog og mark, men litt høyere temperaturer hadde ikke vært å forakte.
Ønsker deg en fin helg!
Sylvia sa…
Kjempeflott dere har fått det. Virkelig en stor forandring, det kan man godt se.
Er det ikke deilig å endelig få gjort noe med "problemet" og få det mye bedre?
Vi har lagt stein i halve hagen, og nå legges det skifer på resten. Trinn 2 tar vi til neste år, for da skal det bygges en bod, og et platå til. men jeg har lyst til å ha råd til litt sommerferie også, og ikke "brenne" alle pengene på uteplass i år.
Fortsatt god helg til deg også, Vibeke.
Judith sa…
Jeg er imponert! Vi har en hage som kunne trenge en lignenede oppgradering... Likte ekstra godt sykkelboda, ei sånn ei skulle jeg gjerne hatt.
Linda Aasan sa…
Det har altså virkelig blitt så kjempefint! Så deilig det må være å kunne ta en sånn skikkelig opprydding og ta alt på en gang. Her bare klattfikser jeg :) Mye nydelige planter også - og det sedumtaket er jeg smått misunnelig på!
Lisbeth Bula sa…
Håper du får mange solrike dager på denne fine uteplassen. Husker dere jobba med den i fjor, ja- og resultatet ser kjempebra ut! Ha en god søndag!
For en kjempejobb dere har gjort! Det er jo blitt så fint!!! Nå håper jeg det blir mange fine sommerdager så dere kan nyte og glede dere over alt arbeidet!
skb sa…
Det er moro når slike store prosjekt blir så vellykka! Det blir nok mange lange sommarkveldar ute i hagen no :)
Felisi sa…
Fantastiske hagebilder, det er blitt så fiiint! Misunner deg den skråningen, vi har bare en flat hageflekk som det ikke er mulig å gjøre noe spennende med...