lørdag 31. desember 2011

Godt Nytt År!


På årets siste dag, debuterer jeg, Vibekes mann, som gjesteblogger. Vi har gjort unna en rask fireretter, og ligger nå på sofaen og ser engelsk krim på svt1 mens rakettene eksploderer rundt oss. Til forrett hadde vi toskansk skinke og Cantaloupemelon. Skinken er en julegave fra jobben som jeg ens ærend måtte hente i kjøleskapet på jobben i dag da jeg har glemt den ca. 5 ganger J.

Til hovedrett hadde vi ytrefillet av kornfødd elg. Det passer fint med mine dype røtter i kornkammeret på Hedemarken. Et eksotisk tilbehør var Nordlysgelé, som er mørk og søt med en litt bitter ettersmak, - pluss for uanstendig pris!

Sausen til Vibeke var for øvrig helt utrolig deilig. Gulrøtter, sukkererter og ris tok vi med for å minne oss på at hverdagslige ting også kan skape fest ;-)


Desserten var hjemmelaget sjokolademousse med varm flytende sjokolade som ble påført rett før servering. Kraftige saker som vi så oss nødt til å nyte i litt mindre mengder enn servert.

Til både forrett og hovedrett hadde vi champagne. Det funket ganske bra på grunn av melonen og at «viltsausen» ble laget med hvitvin. Til sjokolademoussen måtte vi imidlertid ty til en italiensk dessertvin som vi hadde i kjøleskapet. Champagnen ble alt for tørr til den søte moussen, så vi sparte litt av den til den fjerde retten.


Ta godt vare på dere selv i det nye året! Hilsen Tor.

Nyttårsgaver til heldiggris

Tiden flyr og plutselig var det nyttårsaften. Tiden har blitt delt mellom koselige julebesøk og oppladning/hvile. Bloggen har dermed fått litt juleferie den også.

Innimellom er jeg med på blogglotterier hos gavmilde håndarbeidsbloggere. Plutselig var jeg så heldig å vinne hjemmelagde gaver i to stykker, og begge to dumpet ned i postkassa i forigårs. Da hadde jeg nesten julekvelden på nytt. Skikkelig flotte gaver var det også, bare se:


Dette må være en av de kulestes luene som finnes: Pepperkakelua som Torirot både har designet og strikket selv. Denne er det mønster på på Ravelry, under navnet Ginger bread hat, så den kan strikkes av de som måtte bli fristet.


 Helt fantastisk flott og den sitter som et skudd. Passer helt perfekt og sitter passe stramt rundt ørene. Mine har en tendens til å bli litt løse, så denne blir god på kalde dager. Tusen takk, denne skal brukes mye! :)

Fra Danmark og Mona med bloggen dqpage var jeg så heldig å få tovede tøfler. Skulle tro Mona visste hvor kalde føtter jeg har hatt i vinter og at jeg har savnet tykkere tøfler til innebruk. Nå går jeg varmere tider i møte, tusen takk Mona! :)


De passet fint disse også, og gode og varme!

Ellers har jeg hatt som mål å gjøre ferdig ufoer før det nye året ringes inn. Målet var å klare tre av fire, men foreløpig har jeg visst bare klart en:


Aidez-jakka ble vasket og lagt til tørk i går, og der blir den liggende en stund. Den er tykk, men kanskje er den tørr i morgen. Bortsett fra at armene er litt trange, ser den lovende ut.

Muligens klarer jeg å gjøre ferdig et sjal i løpet av kvelden også. Her blir det nemlig rolig hjemmefeiring. Uansett om jeg blir ferdig, så har dette vært det mest produktive strikkeåret noen sinne og oppsummering av innsatsen kommer etterhvert.

Jeg vil gjerne si tusen takk for et særdeles hyggelig bloggår til alle som har vært innom og tittet og lagt igjen kommentarer. Det er både inspirerende og koselig med alle hilsnene jeg har fått og det har blitt satt stor pris på. Dessuten er det en fin måte å ha kontakt med omverdenen på en "ikke-fysisk" måte, som er viktig når det ikke blir så mye i "levende live" som jeg kunne ønske.

GODT NYTT ÅR TIL ALLE SOM ER INNOM! :)

fredag 23. desember 2011

God jul i stua!


Det ble brått litt stille her på bloggen. Vi feiret Tors femtiårsdag i helgen og det var kjempekoselig og vellykket, men det tok litt på kreftene. Det ble noen dager med feber og influensafølelse etterpå, et vanlig symptom når man har ME og overanstregner seg. Nå er jeg bedre og  gleder meg til julefeiring.

I dag skal vi feire litt med ungdommen i huset og i morgen, 1. og 2. juledag er vi så heldige å komme til ferdig dekket bord. Det er skikkelig luksus, som skal nytes i fulle drag.

Jul i huset har det blitt på enkelt vis med juleduker og litt blomster, juletreet får vente til neste år siden vi feirer jul borte.

Jeg fikk en liten juleoverraskelse i postkassen i dag: Bloggbok fra det første halve bloggåret mitt. 


Overraskelse var det fordi det er mangfoldige uker siden jeg bestilte den, og jeg hadde nesten gitt opp hele boka. Jeg tenkte jeg fikk purre på den etter jul.


Boka ble bestilt fra Sharedbook og deN var veldig enkel å lage. Det er litt forskjellige valgmuligheter og jeg valgte å plassere tekst og bilder så det tok minst mulig plass og å ha med kommentarer.  Kommentarerne er jo en del av bloggen og siden lesere av strikkeblogger er hyggelige folk, er det bare koselige meldinger.

Når boka først kom, er jeg veldig fornøyd med hvordan den ble. Jeg kommer nok til å bestille for 2010 og 2011 også på nyåret en gang.

Ellers så strikker jeg selvfølgelig. Nå holder jeg på med en jakke som heter Aidez og det er et gratismønster.


Det går ganske seint til tross for at jeg strikker med relativt tykt garn: Alaska fra Garnstudio og pinner 5.5. Fargen heter lys brunmelert og er i grunnen ganske gråbeige og trist. Det er fort gjort å få seg en overraskelse når man bestiller garn på nett. Fargen kan sannelig være ganske avvikende fra sånn det så ut på pc-skjermen. Jeg satser på at flettene og et fargerikt sjal kan live opp jakka litt.

Det er mange forskjellige fletter å forholde seg til på denne jakka og mønster og vridde masker både på framsiden og baksiden. Så da er det vel ikke så rart at det går litt treigt.

Mønsteret er laget sånn at man skal strikke bakstykkene og framstykken hver for seg i tre deler. Jeg plundret derfor litt med å få fletter og masker på riktig sted siden jeg ville strikke det sammen, for å slippe å sy. Jeg skal også sette ermene sammen med bolen og strikke raglanfelling i stedetfor å sy ermene i til slutt. 

Det blir litt spennende hvordan det går, men det er flere andre som har gjort det samme har jeg sett på Ravelry, så jeg krysser fingrene for at det går bra.


Jeg håper at alle er sånn noenlunde i rute med juleforberedelsene og kan senke skuldrene litt også ønsker jeg alle som er innom en 

RIKTIG GOD JUL! :)


mandag 12. desember 2011

Klar for kaldere dager

Egentlig blir jeg aldri klar for kaldere dager, men med tunikaen Irish coffee er jeg hvertfall bedre forberedt.


Tykk og god ble denne, men så tunika-aktig ble den ikke i grunnen. Det skyldes antagelig modifikasjonene jeg har gjort på den. Først og fremst har jeg strikket lange ermer istedenfor korte. Jeg synes den er finere med korte ermer, men det fungerer overhodet ikke her. Jeg blir jo iskald på områder som er uten ull og funksjonelt må det være for at det ikke skal havne i skuffen.


Den kunne nok også vært lenger, for å få mer tunika-look, men jeg strikket faktisk lenger enn oppskriften, så det er litt mystisk.

Bortsett fra det er jeg fornøyd med denne. Grei ovenfra-og-ned strikk med fine fletter, som ikke var så vanskelige. Etter å ha strikket en del gensere og jakker ovenfra og ned, har jeg funnet fram til noen forandringer som fungerer. Ermene er strikket en størrelse større enn kroppen og jeg har prøvd underveis og tatt inn litt mer i sidene enn oppskriften sier.

Det er ikke uten grunn jeg tar mest hodeløse bilder, snakk om fårete smil! :)
Garnet er Cascade 220 i fargen turquose pebble og det ble bestilt fra Webs i USA. Cascade 220 er det mest populære garnet på Ravelry og det er lett å forstå hvorfor. Det er ganske rimelig, selv med porto og toll. Det er masse fine farger å velge mellom og det er godt å strikke med og resultatet blir bra

Garn med denne strikkefastheten som er 20 masker per 10 cm, er faktisk ikke så lett å skaffe i Norge, det er ikke en vanlig garntykkelse av en eller annen grunn. Etter at jeg bestilte fra USA, fant jeg ut at den norske nettbutikken Strikkinnom også selger Cascade 220, til en ikke altfor dyr penge.

Prosjektside på Ravelry

Ellers har jeg begynt å senke skuldrene litt når det gjelder juleforberedelser. Mesteparten av gavene er kjøpt inn, og vi skal bort julaften, så da er det ikke egentlig så mye som skal gjøres her hjemme. Mannen er vaskeansvarlig og litt pynt skal vi få til etterhvert. Jentene har bakt en kakesort og jeg tror vi sier oss fornøyd med det.


Hm, kanskje litt ensporet i fargevalget i klesvein...
Jeg har til og med fått kjøpt kjole til 50-årslaget til helgen, så da begynner ting å komme på stell.

Her i Oslo er det forreseten ufyselig vær i dag, med regn og islagte gater. Det er i grunnen ganske ok å tilbringe dagen hjemme.

Ha en fin førjulsuke! :)

torsdag 8. desember 2011

Etter "bare" ti år presenteres: Energiteppet

TTT- Ting tar tid! Det er definitivt tilfellet med dette lappeteppet. For omlag ti år siden strikket jeg nesten aldri. Skulle jeg driver med noe hobbyrelatert, så var det lappesøm. Jeg gikk ikke av veien for å begynne på store prosjekter og dette teppet var nummer fire i rekken.


Inspirasjonen til dette teppet fant jeg i boka: Patchwork av Kaffe Fasset. En fantastisk vakker bok, bredfull av vakre tepper fotografert i matchende omgivelser. Nå er ikke Fasset kjent for lettvinte løsninger, hverken når det gjelder strikking eller søm, og det gjaldt også teppet jeg begynte på. Det var et nitidig arbeid å kutte alle de de små stoffbitene som skulle til og siden sy de sammen igjen.


Jeg husker ikke lenger når jeg startet på teppet, men boka er fra 1997, så det må ha vært en gang etter det. Etterhvert kom livet litt i veien, med samlivsbrudd og flytting både en og to ganger. I 2007 ble det tatt fram igjen og jeg sydde noen flere lapper, før det ble pakket bort igjen. På dette tidspunktet strevde jeg også med å kombinere jobb og en stadig økende utmattelse, og overskudd til hobbyer fantes ikke.


I høst har jeg hatt vært så heldig å ha overskudd til å ta det fram igjen og gjøre det ferdig. Første steg på veien, var at jeg besluttet at det ikke trengte å være et stort sengeteppet. Et mindre teppet er bedre enn ikke noe teppe.

Jeg sydde sammen de lappene jeg hadde og lagde kant rundt av kvadrater i forskjellige farger. Det som har tatt mest tid og vært krevende er å sy sammen lappetopp, ullvatt og underside. Jeg valgte å quilte teppet i tre deler, som ble tatt i etapper med flere ukers mellomrom, og sydd sammen til ett stort teppe til slutt.


Baksiden ble lagd av stoff jeg hadde fra før og dermed måtte det skjøtes og lappes her og der. Det heter vel ikke lappeteppe for ingenting, og jeg synes det ble fint.

Nå ligger energiteppet på gjestesengen og lyser opp hele syrommet. Energiteppet heter det fordi det har så mange farger og fordi jeg blir glad av å se på det. Det var Sylvia som foreslo navnet i en kommentar tidligere og jeg adopterte det umiddelbart.

Jeg er kjempestolt over at jeg har klart å fullføre teppet etter så lang tid, og jeg synes det ble veldig fint rett og slett. Og selvskryt skal man høre på sa min mor, for det kommer fra hjertet.

Selv om jeg er veldig fornøyd, så skal jeg nok holde meg til mindre syprosjekter heretter. Prosjekter som er litt mer overkommerlige både når det gjelder tidsperspektiv og energinivå.

Ellers så er det bare å beklage lite julestemning på bloggen, men det reflekter den faktiske tilstanden i heimen også. Det er fortsatt lite julete aktiviteter og jeg kjenner at panikken kommer langsomt snikende. Fordelen med det er at det skjer det kanskje noe her snart. Tenåringen har heldigivis meldt seg frivillig til kakebaking i dag, hvis de bare klarer å få tak i smør eller noe som ligner.

Jeg har i hvertfall begynt å strikke en liten julepresang i det minste.

Ha en fortsatt fin førjulsuke! :)

De andre teppene mine kan beskues her, her og her.

tirsdag 6. desember 2011

Miraldas triangular shawl

Da har jeg fått utnyttet dagslyset en dag det var innom og fått tatt noen brukbare bilder av Miraldas triangular shawl.


Mønsteret til dette sjalet finnes i boka Knitted lace of Estonia av Nancy Bush. Boka ble innkjøpt for en god stund siden, ene og alene for å strikke Miraldas sjal, siden jeg synes det er et nydelig mønster. Nå er det mange fine oppskrfiter i boka og også grunnoppskrifter på lace og border, så den bør absolutt være anvendelig til flere prosjeter.

Garnet jeg har brukt er Kampes entrådige ullgarn som har ca 600 meter på 100 gram. Det er ganske tynt og litt ujevnt spunnet, så jeg var spent på hvordan resultatet ville bli. I oppskriften står det oppgitt garnlengde 750 meter, men både jeg og andre har strikket sjalet med atskillig mindre garn. Jeg brukte 576 meter, så da var det bare 14 meter igjen av nøstet da jeg var ferdig. Ganske hårfint.


Sjalet strikkes nedenfra og opp. Det vil si at man starter med å legge opp over 300 masker og feller på annenhver omgang til man ender på toppen med bare noen få masker igjen. De første omgangene tar evigheter og det gjør i grunnen nuppeomgangene også, men når det er unnagjort så er det enkelt mønster og det går stadig raskere unna.


Jeg var spent på hvordan sjalet ble etter vask og blokking, siden det var et for meg ukjent garn. Det overgikk alle  forventingene jeg hadde. Etter to omganger med håndvask og Milo, for å få bort sauelukten, var det skylling og en liten runde i sentrifugen. Det ble veldig mykt og fluffy etter vask og de fleste ujevnheter i spinningen forsvant. Det ble også en god del større. I det hele tatt var det utrolig morsomt å se forvandlingen fra andunge til svane etter blokking.


Dette sjalet ble jeg superfornøyd med. Jeg synes det er vakkert og det skal være mitt, bare mitt. Første anledning det skal brukes er feiringen av Tors 50-årsjubileum neste helg. Resten av antrekket er ikke klart enda, men jeg får se om jeg klarer å rote fram noe fra skapet som passer til vakkersjalet.

Fakta:
Mønster: Miralda's triangular shawl
Garn: Kampes entrådige ullgarn, Ganske billig, bare 62 svenske kroner for 100 gram. Mye sjal for pengene!
Pinner: Harmony woods rundpinne nr 4.
Prosjektside på Ravlery

Her er det fortsatt rolig med juleforberedelser. Litt gaver er innkjøpt, men helsa holder ikke til å stresse i noen særlig grad. Erfaringen tilsier at det blir jul hvert år likevel, og at det stort sett går bra. Ha en fortsatt fin uke! :)

søndag 4. desember 2011

Julesymysterium

Inne på bloggen til Merete har det vært julesymysterium eller julegåte i noen dager nå. Istedet for å gjøre mer fornuftige juleforberedelser, kastet jeg meg heller med på denne spennende sygåten. Fire overkommerlige deler bestod mysteriet av, oppstart på onsdag og siste del i går. Siden jeg ikke kom i gang før fredag, ble det litt å ta igjen.


Her er første forberedelser og del 1 fullført. Stoffer skjært og strimler sydd sammen. Jeg synes jeg har mye stoff, men siden jeg har mange små biter, var det en utfordring å finne stoff som var lange nok til strimlene. Det begrenset stoffvalget en del, men uansett er det nesten alltid det å velge som tar mest tid. Siden jeg ikke visste hva det skulle bli, tok det ekstra lang tid.


Så kom det skikkelige utfordringer i del 2 for en med litt logistikkproblemer. Strimlene skulle skjæres 45 grader på skrå og hver strimmel i hver sin retning.


Det gikk faktisk bra, delene passet sammen. Etter dette måtte jeg kaste inn håndklet på fredagen, spenningen med 45-graders-beskjæring tok helt luven fra meg, så sammensying av delene måtte stå på lørdagens program.


Etter å startet med friskt mot på lørdag med sammensying av sikksakdelene (og et lite møte med sprettekniven før det ble bra) var det applikasjon av hjerter og resterende sammensying som var del 4 av mysteriumet. Resultatet ble en fin juleløper eller foreløpig toppen til en juleløper. Jeg hadde mistanke om at det var det det skulle bli, og siden jeg ikke har det fra før, så det passer veldig bra.

Som for mellom forside og bakside bruker jeg et gammelt håndkle. Det er vel og bra med gjenbruk, men det blir fryktelig masse frotte"smuler" overalt.

Nå er det quiltingen som gjenstår, og der sliter jeg litt. Jeg trodde ikke jeg var noen perfeksjonist, men her ser det ut til at forventingene til resultatet overgår evner og krefter. Foreløpig har sprettekniven vært min beste venn, og jeg har tatt en time-out for å prøve å senke ambisjonene litt. Ferdig løper blir derfor ikke å se foreløpig.

På fredag var jeg så heldig å få besøk av Anne-Kari med bloggen Quiltefia. Veldig koselig og hun er en kløpper både til å sy, strikke og hekle, så der var det masse inspirasjon å hente.

Kjempefin blomstrende duk, men Persille lar seg ikke imponere og sov uforstyrret sin skjønnhetssøvn i bakgrunnen.
Samme hekleteppet som jeg holder på med, og jeg skjønte at jeg måtte få litt friskere farger inn i mitt da jeg så hvor fint dette var.

Ha en fortsatt fin søndag!

Her står det visst julegavekjøp på planen, så det er bare å samle krefter! :)

torsdag 1. desember 2011

Endelig desember


I dag har kalenderen bikket over fra november, til langt mer lovende desember. I denne måneden blir det bursdag, jubileum, julaften og ikke minst snur sola og gir oss lengre dager igjen. Mye å glede seg til med andre ord. Så er det bare å håpe på at manglende juleforberedelser ikke fører til stress og kav i siste liten.


 For å ta ting litt på forskudd har jeg kjøpt en førjulsgave til huset. Det er sjelden jeg kjøper noe nye interiørting, men huslyktene i serien Urbania fra Kähler har jeg falt pladask for. Det er tydeligvis fler som har gjort det samme, for de er vanskelige å få tak i. Jeg var heldig og fikk tak i det nest siste de hadde på Illums i Oslo.


Jeg har hatt mer hell, faktisk skikkelig vinnerflaks. Dette fine skjerfet vant jeg i blogglotteri bloggen Mitt litt om mere. Fargen har jeg fått velge selv og det er veldig hyggelig å få noe andre har laget til en forandring. Spesielt siden det er heklet, for det gjør jeg veldig lite av selv. Tusen takk! :)

Det er ikke bare november som er ferdig, men også to av prosjekter jeg har holdt på med i den siste tiden.


Både lappeteppet og Miraldas sjal er ferdige, men fotolys er det verre med. Jeg tror jeg kommer tilbake med nærmere presentasjon av begge når det blir mulig å ta bilder i dagslys uten at det regner og blåser fra en mørk himmel som i dag. Foreløpig konklusjon er at jeg er strålende fornøyd med både sjal og teppe, og at begge ble finere enn jeg hadde håpet på.

Ellers får jeg koselig strikkebesøk i dag, så da får jeg vel ta en liten oppryddning rundt om kring.

Ha en fin desemberdag! :)