torsdag 28. april 2011

Amerikagarn og trøstegarn - alt på en gang!

Det er jo litt typisk at ting hoper seg opp og kommer i bølger. Først fikk jeg det fine "amerikagarnet" mitt på søndag og første dag med postgang etter påsken, kom en ny porsjon trøstegarn.

Posten burde igrunnen vite at jeg ikke trenger trøstegarn etter at familien har kommet hjem fra tur, attpåtil med garn. Det blir fort dårlig samvittighet for utagerende garnhamstring her i heimen av sånt. Da blir det garnkjøpestopp i en tid framover, noe som er veldig dårlig timing i forhold til Dropssalget som starter i mai.

I hvertfall, her er nyervervelsene på garnfronten:


Syv nøster á 50 gram med Shelter  i fargen Thistle fra Brooklyn tweed. Dette er et worsted weight garn med strikkefasthet på ca 20 masker per 10 cm. Litt tykkere enn garn jeg vanligvis bruker, men jeg synes det er så utrolig fine farger på dette garnet, så jeg hadde lyst til å prøve det.

Jeg tenker jeg strikker et skjerf og en lue av dette til høsten. Brooklyn tweed har mange fine mønstre laget spesielt til Shelter. Guernsey wrap eller Autumn leaves er absolutt fristende alternativer til mønstre som matcher dette garnet godt..


Et enslig naturfarget hespe med Shelter i fargen Woodsmoke fikk jeg også. Kanskje det kan brukes som kontrast til det lilla?


Fra New York fikk jeg også disse tre vakre hespene med Madelinetosh Merino light i fargen Thyme. Kameraet greide ikke å fange opp alle nyansene i dette garnet. Det er både mørkere og lysere toner av grønt i virkeligheten og utrolig mykt og lekkert.

Både Shelter og Madelinetosh ble innkjøpt på Purl Soho i New York og ja Mannen hadde med handleliste med alle opplysninger han trengte: merke, farge og antall. Ellers hadde han nok blitt ganske handlingslammet blant alle de ukjente garnmerkene. God hjelp fikk han også til å finne det han skulle ha, heldigvis for meg. :)


Siste ladning trøstegarn var fire hesper Madelinetosh Pashmina fra Little knits i fargen Mourning dove. Blått er ikke en farge jeg vanligvis kjøper, men denne fargen er nydelig synes jeg. Det grå innslaget gjør at det ikke blir altfor søtt. Dette garnet er det stor sjanse for blir transformert til jakka Summer Solstice etterhvert (Ravelry-lenke) .

Nå føler jeg meg rimelig bortskjemt på garnfronten og det blir definitivt strikking fra lageret en stund framover. Jeg gleder meg til å prøve de nye garnsortene, jeg må bare klappe lenge nok på de først og finne verdige prosjekter til alle herlighetene.

Ha en fin dag! :)

søndag 24. april 2011

Jakkekrisen er avblåst

Det er mulig jeg krisemaksimerte en liten smule i innlegget der jeg hadde vasket Honeybee-jakka mi, men den virket altså gigantisk i våt tilstand.

Jeg er ikke morsk, jeg bare myser mot solen!
I tørket tilstand har den heldigvis tatt seg litt sammen bokstavelig talt. Den er blitt 6-7 cm lengre, men i grunnen så er det mer passe lengde nå. Den har også blitt litt videre, og det er jeg veldig glad for, siden den ellers ville vært for trang. Nå tror jeg den er ganske passe, det vil jo vise seg når jeg får tak i knapper.


Det jeg er minst fornøyd med er halskanten, som snurper. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre det på nytt og plukke opp flere masker. Som sagt så gjort, og resultatet ble at den snurper like mye, hvis ikke mer! Så nå angrer jeg jo selvfølgelig at jeg gjorde det om igjen.

Nå får jeg bare leve med snurpingen, siden jeg ikke har tro på at det blir bedre hvis jeg gjør det enda en gang. Jeg skal prøve å presse litt med strykejern og se om det har noen effekt.

Der tok vinden tak i jakka...
Siden jeg fortsatt er alene hjemme, må jeg ta bildene selv. I dag satte jeg opp stativ ute på gårdsplassen. Selvfølgelig var naboen ute, og jeg følte meg ganske toskete der jeg løp fram og tilbake og tok masse bilder av meg selv.

Fakta:
Mønster: Honeybee-cardigan av Laura Chau (Ravelry-lenke) 173 stk har strikket denne.
Garn: Wollmeise twin i fargen Frosch
Forbruk: 2 hesper á 150 gram inkludert prøvelapp. Kun noen få gram til overs.
Pinner: Harmony wood nr 3,5
Tidsforbruk: ca to uker.
Prosjektside på Ravelry

Ellers så kommer familien tilbake i kveld og det skal bli veldig koselig. Det betyr også at det er en del å gjøre i dag. Det må ryddes og bakes og middag skal de jammen ha også. Det er best jeg setter meg ut i sola litt, mens jeg har tid.

Ha en fin dag! :)

fredag 22. april 2011

Damask er ute av huset - omsider!

Nå er heldigvis ikke Damask navnet på et av barna eller kjæledyrene, de er ikke kastet ut enda. Damask er som sikkert mange vet navnet på et sjal designet av Kitman Figueroa. Mitt Damask-sjal ble ferdig i februar og det er ikke bokstavelig talt kastet ut, men gitt bort som gave.

For en gangs skyld har jeg kjøpt fin gaveeske istedenfor å rote i skuffen etter en rest av noe innpakningspapir.

Endelig fikk jeg gitt bort sjalet til søsteren i anledning jubileet hennes, som egentlig var for over en måned siden. Hun ble veldig fornøyd heldigvis. Jeg har skrevet om sjalet tidligere, og det ser altså slik ut:

Strikket i en tråd Fin fra Du store Alpakka og en tråd Silk Lace fra Hedgehog Fibres
Jeg har altså ikke sittet alene hjemme i dag, men vært i selskap og fått servert deilig mat og drikke. Været har vært helt utrolig fint her på Østlandet. Vi har sittet ute og spist og kl 21 var det fortsatt nesten 18 grader!

Ellers har jeg vært flink og ikke startet på nye prosjekter, men fortsatt på genseren. Det har lønt seg, for nå er faktisk bolen ferdig.


Den ble ganske ettersittende, men den vider seg nok litt i bruk så da går det seg til regner jeg med.

I morgen blir det prøving av Honeybee-jakka, så da blir det spenning i heimen her.

Ha en fortsatt fin påske! :)

torsdag 21. april 2011

Jakka som vokste...

I det ene øyeblikket har man altså en jakke som er passelig snuppekort med 3/4 lange ermer og som man i grunnen er ganske fornøyd med. Og så, bare fordi man tilsetter litt vann, har man en jakke som ser ut til å synes at ca dobbelt så stor var mer passelig størrelse å transformere til!

Før vask. Den ser lenger ut på den ene siden, men jeg satser på at det er mest fordi den henger skeivt!
Jeg kjenner jo til fenomenet siden jeg har strikket ganske mange sjal med lace-mønster, som også har blitt mye større etter vask. Likevel var jeg ikke forberedt på at jakka skulle gjøre det samme i like stor grad.

Ikke fikk jeg sentrifugert jakka heller, for etter saumfaring inne i vaskemaskinen fant jeg ut at det var løsnet en plastbit fra trommelen. Det har ført til at det er en veldig skarp kant der inne, som helt sikker forårsaket alle de løse trådene i Grapevinen min. Dermed kommer jakka antagelig ikke til å tørke før i overimorgen og jeg må leve i skrekk og spenning om den faktiske størrelsen til da.

Bilde tatt etter vask og som egentlig ikke viser noe som helst...
Jeg har lagt den pent ut til tørk og prøvd å trekke den litt forsiktig ut i bredden. Det blir ikke noe blokking, den virker som sagt stor nok som den er. Jeg håper heller at den trekker seg litt sammen når den tørker.

Dessuten virker det som det står noen flere utfordringer i kø. Den ene knappestolpen er for stramt felt av og er derfor kortere enn den andre. Halskanten virker også for stram, sånn at jakka snurper litt øverst. Det er stor sjanse for at jeg må lage ny I-cord-kant rundt halsen og gjøre noe med knappestolpen.

Magefølelsen er ikke helt god, det er tydeligvis ikke bare-bare å strikke et plagg med så luftig hullmønster!

Da passer det jo bra at jeg har fått hentet mer trøstegarn på postkontoret.

Fine esker med silkepapir liker vi. Det er akkurat som å få en gave (bortsett fra at man har bestilt og betalt selv...)
Fire busser skulle til for å komme trygt hjem med denne herligheten. Litt forbausende var det jo at pakken ikke var større enn at den fint kunne gått ned i postkassen, særlig siden det stod på pakkelappen at den var for stor. I følge damen på postkontoret må man visst melde fra at man har stor postkasse. Det er ingen kommunikasjon mellom postbud og de som sorterer hvis man levde i den villfarelsen.


Detter er altså ull/silke-garn fra Rasmilla. Det hvite var det meningen at jeg skulle bruke til en jakke med enda mer hullete mønster, men nå er jeg alvorlig rammet av tvil.

Jeg kjøpte så mye garn jeg kunne uten å gå over tollgrensen på 200 kr. Hvis du skal bestille herfra så er portoen misvisende. Det står at det koster 130 kr å sende utenfor EU, men det er ikke tilfelle. Jeg ble bare fakturert for den aktuelle portoen, så det ble faktisk ganske billig frakt: 228 danske kroner alt i alt (inkludert garnet altså!).

Ellers så har alenetilværelsen vært ganske "hektisk" med strikkekafé, postkontortur og hyggelig venninnebesøk. I dag skal jeg ta det litt med ro kjenner jeg og jeg skal vurdere om jeg skal orke å ta turen opp på loftet å hente påskepynten. Ellers er det jo også andre viktige ting å ta stilling til, som om jeg skal begynne å strikke noe nytt, eller fortsette på det gamle.

Ha en fortsatt fin påske! :)

mandag 18. april 2011

Stille etter stormen

Jeg overdriver selvfølgelig, og det til de grader også i grunnen. Det kunne slett ikke kalles noen storm her før familien kom seg avgårde. Ikke som jeg merket hvertfall. Det kan selvfølgelig ha noe med at jeg sov søtt da de dro i firetiden i morges, men jeg merket som sagt ingenting.

Stille er det hvertfall her og ganske fint foreløpig. Det har vært en aldeles nydelig dag. Sommeren har kommet på visitt og den må gjerne bli en stund. Utrolige tyve varmegrader i skyggen var det her og i sola var det atskillig mer. Så varmt var det at iPhonen sluttet å spille av lydbok og ærklærte seg overopphetet! Det må jeg si, hva den telefonen kan.

Da var jeg i grunnen litt overopphetet selv også, så da kom parasollen opp for første gang i år.


Jeg har selvfølgelig strikket og første etappe på Honeybee-jakka er fullført; jeg er ferdig med å strikke bolen. Egentlig skulle ermene vært ferdig strikket først og så hektet på raglanfellingen, men jeg valgte å legge opp med midlertidig opplegg. Da kan jeg strikke ermene nedover og vurdere ermlengden underveis. Kanskje ikke noe sjakktrekk å gjemme det kjedeligste til slutt, men det er i hvertfall glattstrikk.


Jeg er ikke helt fornøyd med raglanfellingen og mønsterrapportene. Det ble litt vel luftig noen steder, så jeg håper det hjelper å neste litt sammen her og der til slutt. Jeg er spent på om jeg får til knappestolpene pent på dette lealøse "stoffet", så jeg tror jeg skal kaste meg på det, før jeg strikker ferdig ermene.

Jakka blir ikke så romslig som jeg trodde, heller litt trang. Satser sterkt på utvidelse etter vask, siden det var tilfelle med prøvelappen.


Jammen var det ikke gått et stort skall av tallerkenen!
Siden familien er borte, benyttet jeg sjansen til å lage litt supersunn middag. Dessverre ble den ikke helt supergod, så jeg skal forbigå resten av den i stillhet. Den var absolutt spisbar, men noen justeringer må til.

Det ble hvertfall masse rot på kjøkkenet, og jeg som trodde det var de andre som stod for det. I dag var det bare en å skylde på, for Persille sov uskyldig på sofaen.

Apropos uskyldig, så fikk jeg et lite støkk i dag morges da jeg skulle hente avisen. Skjærene lagde et lurveleven og jammen kom ikke Persille spankulerende med en diger død skjære i kjeften! Andre katter vi har hatt har vært redd for skjærene, men ikke denne damen tydeligvis!

Nå skal jeg straks kompensere for den sunne maten med Mandel-egg fra Anthon Berg og Hercule Poirot i opptak fra i går. Sammen med litt strikketøy skal det bli veldig bra.

Ha en fin påske alle sammen! :)

søndag 17. april 2011

Trøsteshopping til påske

Vi snakker selvfølgelig garn her, når det gjelder trøsteshopping.

Resten av familien drar til New York i morgen tidlig og skal tilbringe det meste av påsken der. Jeg derimot skal være hjemme å passe på katten og helsa. Med tanke på hvor mye penger som spares inn på flyreise og opphold, fant jeg ut at jeg fortjente litt amerikansk garn til trøst.


Fire hesper luksusgarn fra Madeline Tosh av typen Pashmina er derfor anskaffet fra Little Knits. Det består av 75% Superwash merino, 15% silke og 10% kasmir. Fargen er Forestry og det er utrolig mykt og deilig. Foreløpig har jeg ingen konkrete planer, men en jakke ville vært fint tror jeg.

I et nytt anfall av selvmedlidenhet kom jeg til å bestille en ladning til, i fargen Mourning Dove. Det blir vel først etter påske pakkelappen til den kommer i postkassen. Det gjør den da kanskje sammen med en "ørliten" bestilling av Luksusgarn i 50% ull og silke fra Rasmilla.

Da er selvmedlidenheten døyvet for en stund, og jeg tror jeg skal få en hyggelig påske sammen med Persille og strikketøyet. Når jeg plusser på med en strikkekafé, en middagsinvitasjon og et besøk så begynner det å se bra ut. Været er på min side også, det er meldt sol og atter sol her på Østlandet.

I tillegg har jeg utstyrt mannen med adressen til garnbutikken Purl Soho i og lagt inn bestilling på garnet Shelter og kanskje litt Madelintosh light. Om han får mulighet til å dra dit er vel heller usikkert, han skal tross alt holde følge med to tenåringer i verste shoppingalder. Men, kanskje blir det mer å glede seg til enn at familien kommer hjem igjen om en uke.

Jeg regner med at det er mange som har dratt på påskeferie allerede. Jeg blir her og kommer nok til å oppdatere bloggen ganske ofte i min kjedsomhet.

onsdag 13. april 2011

Honeybee cardigan på gang

Prøvelappene jeg viste fram i forrige innlegg var en test av mønsteret på Honeybee cardigan (Ravelry-lenke).


Det ble den grønne fargen som ble valgt til prosjektet: Frosch twin i Wollmeise. og den er så frisk at jeg nesten må strikke med solbriller inne.

Denne blir veldig grønn!
Jeg er kommet et stykke på vei, men mønsteret er ganske kronglete synes jeg, så det tar tid. Det burde jo ikke kommet som noen overraskelse, siden jeg faktisk har strikket hele to prøvelapper. 

Det er rart med det, det er forskjell å strikke to mønsterrapporter på en prøvelapp og 11 på jakka. Hver mønsterrapport består av seks rader i høyden. På den 5. raden skal det legges opp åtte nye masker for hver rapport. Det blir 88 masker, som da skal strikkes vrangt på baksiden. Det bruker jeg tid på.

I tillegg plundrer jeg med å strikke to vrangt sammen gjennom bakre maskeledd. For det er selvfølgelig mønster på vrangsiden også. Fordelen er at mønsteret er lett å huske, så jeg har "kastet" oppskriften og kan strikke etter hukommelsen. 

Jeg er i tvil om størrelsen og siden jeg strikker løst har jeg gått ned 1 1/2 størrelse. Den er ikke for liten, det har jeg målt, og den vider seg ganske godt ut etter vask. Det ser jeg når jeg sammenligner med den vaskede prøvelappen. Så det blir spennende å se om den blir alt for stor! 


Strikkingen på Honeybee-jakka har helt klart gått ut over progresjonen på genseren jeg holder med på. Litt lenger har jeg kommet og det var veldig ok å ha med litt glattstrikk på strikkekafé i går. Sånn er det når en har begynt på to store prosjekter på en gang, da går det litt tregt framover.

Ellers er både humør og form bedre denne uka heldigvis. Når våren kommer får jeg så lyst til å være mer aktiv og aller helst begynne å jogge igjen. Nå prøver jeg å forsone meg med begrensningene og kose meg med de delene av våren som er lettere tilgjengelige. Som blomstene jeg har plukket rett utenfor utgangsdøra:


Ha en fortsatt fin uke! :)

fredag 8. april 2011

Og der var det fredag igjen...

Snart en uke siden forrige oppdatering, ser ut som jeg er blitt en ukesblogger i den siste tiden.

Jeg har ikke rukket å bli ferdig med så mye nytt i løpet av en uke, bortsett fra en kjøkkenklut - i bomull denne gangen. 

Starte en del ting derimot har jeg klart. Jeg har startet på en jakke og rekket den opp igjen siden fargen var for mørk til årstiden. Videre startet på en genser i Wollmeise som viste seg å bli alt for stor og dermed er den også tilbake i nøsteform. Deretter startet jeg på en genser i Geilsk tynd uld, som faktisk viser seg å ha potensiale for ferdigstillelse.


Jeg elsker den turkisblå fargen på garnet og dette blir en hybrid mellom Grapevine (Ravelry-lenke) og Buttercup (Ravelry-lenke). Begge strikkes ovenfra og ned og begge mønstrene er designet av Heidi Kirrmaier. Det er egentlig bare borden som er fra Buttercup, resten er fra Grapevine siden jeg vil ha den ettersittende fasongen denne genseren får og ikke A-form som Buttercup har.

Grapevine strikket jeg i sommer og jeg har vært strålende fornøyd med denne, og det har vært et plagg som har blitt flittig brukt gjennom vinteren. Rhauma Thermal Wolle er nydelig å ha rett på huden, helt kløfritt og luner godt.


Sånn så den ut som nystrikket. I går fikk den en runde i vaskemaskinen og distré som jeg er for tiden, glemte jeg helt bort at jeg pleier å vaske hjemmestrikkede plagg i vaskepose.

Note to self: Vaskepose, vaskepose, vaskepose!

Det var en tabbe, for da jeg tok genseren ut var det dratt ut masse tråder rundt omkring. Ikke vasket jeg den sammen med noe med skarpe kanter heller. Så vidt jeg vet er ikke ullsokker og ulltrøyer utstyr med det. Jeg skal prøve å løsne på maskene som er dratt sammen av de løse trådene, men det spørs om den blir helt pen igjen. Selv om Geilsk tynd uld er mykt og godt, så kan den ikke erstatte en genser i Thermal Wolle dessverre.

Ellers er hverken formen eller humøret helt på topp for tiden. Jeg går til behandling for ME på Lillestrøm helseklinikk og på tirsdag var det ny time. Jeg har gått der ett år nå, og foreløpig har ingenting hjulpet. Vi ble enige om å se det hele an over sommeren og ikke starte på noen nye kurer eller behandling før det. Akkurat nå er jeg utrolig lei av å vente på å bli bedre uten å kunne gjøre noe konstruktivt for å få det til. Da er det bare å grave dypt etter mer tålmodighet og bedre humør.


For å få opp humøret litt har jeg plugget lydbok i øret og strikket ikke mindre enn to store prøvelapper til ny jakke.Tror det må bli den grønne for å unngå enda mere blues ;) Fortsettelse følger...

God helg til alle! :)

lørdag 2. april 2011

En stripete studie i grønt

Først: takk for mange gode silkekluttips! Opprekking kommer nok ikke på tale, i og med at jeg allerede har begynt å bruke en av klutene på kjøkkenet allerede. Beste kjøkkenkluten jeg har hatt noen gang faktisk, så jeg er veldig spent på hvordan den blir etter første vask. Sannelig godt man har litt spenning i hverdagen ja...

Jeg lurer også på om jeg skal ta en til ansiktsklut som noen foreslo, det høres eksklusivt og deilig ut.

Ellers er jeg ferdig med mitt Stripe study shawl (Ravelry-lenke) av Veera Välimäki.


Hvordan tar man egentlig best bilde av et assymetrisk sjal med "vingespenn" på nesten to meter? Masse snør er det fortsatt ute og det gjør mulighetene litt begrenset for hvor det er mulig å ta bilde. Her må altså vår sprukne trapp gjøre nytten. Den synger forøvrig snart på siste verset og skal forhåpentligvis snart byttes ut med en som ikke har giganttrinn øverst og nederst pga telehiv gjennom årenes løp.


Sjalet er veldig assymetrisk og for å oppnå den effekten er det massevis av forkortede rader eller short rows som det kalles på "godt norsk". Jeg får aldri helt dreisen på dette og det blir alltid små hull der jeg snur strikketøyet for å lage forkortet rad. Jeg trenger definitivt et short row-kurs og jeg har fått tips om at denne og denne youtube-linken med Cat Bordhi skal gjøre susen. De skal sjekkes ut ved neste short-rows-korsvei.


Sjalet er atter en gang strikket med garn fra lageret, denne gangen Shetland soft fra Holst garn. Dette garnet er takknemlig å strikke med når man ikke er helt stø på de før nevnte forkortede radene. Garnet fluffer seg såpass mye opp etter vask at det barmhjertig nok skjuler de fleste tabber. Dessuten blir det mykt og godt etter vask og gir utrolig lette plagg. Dette store sjalet veier ca 135 gram.


I tillegg er garnet utrolig drøyt. For et år siden kjøpte jeg 500 gram av det lysegrønne. Av det har jeg strikket en jakke, en tunika, dette sjalet og jeg har fortsatt 60 gram igjen. Så tipset er: ikke kjøp for mye av en farge, du blir aldri kvitt det igjen ;) Jeg har selvfølgelig kjøpt 500 gram av det mørkegrønne også, og har derfor fortsatt 450 gram igjen av det.


Jeg er glad i store og samtidig fjærlette sjal og jeg liker det grafiske uttrykket assymetrien i dette gir. Førsteinntrykket ved bruk er jeg imidlertid litt mer lunken til. Siden det er "skjevt" kommer midten foran og det har jeg litt problemer med må jeg innrømme. Det vil jo også alltid ligge skjevt på skuldrene naturlig nok og jeg hadde nok vært mer fornøyd med et symmetrisk sjal i bruk tror jeg.


Jeg kommer helt sikkert til å bruke sjalet likevel fordi det er så stort og deilig å tulle seg inn i. Dessuten matcher det jo de nye sokkene mine. Jeg er forresten overraskende begeistret for hjemmestrikkede sokker, det er jo virkelig noe helt annet å kaste blikket på enn de gamle svartnuppende. Det må nok strikkes noen flere etterhvert, jeg ante nemlig ikke at sokkene hadde så mye å si for humøret.

Sjalfakta:
Mønster: Stripe study shawl
Garn: Shetland soft, farge Willow: ca 85 gram og Mallard, ca 50 gram.
Pinnenr 4
Tidsforbruk: 10 dager
Åpen prosjektside på Ravelry

Nå har jeg havnet i et lite strikkevakuum. Ingenting av det jeg har begynt på er morsomt og selv om prosjektene står i kø er det ikke noe som roper på meg akkurat nå. Ute er det tåke og grått, så kanskje en god bok er tingen denne helgen?

En god helg ønskes alle som er innom! :)