tirsdag 26. oktober 2010

Når enden er god... I innlegget mitt i går, var jeg ikke helt fornøyd med hvordan Featherweight-jakka så ut etter vask. I løpet av natten hadde imidlertid den "ekstreme" forvandlingen skjedd! Maskene hadde liksom fluffet seg opp litt i tørr tilstand og dermed var mange av ujevnhetene forsvunnet. Fortsatt er det noen igjen, men de skal jeg klare å leve med.


Jakka vokste en del etter vask, lengden er nesten ti cm lenger tror jeg. Bortsett fra at den kanskje ikke er så vellegnet til skjørt, er jeg fornøyd med det.


Fargen er nydelig og jeg tror jeg erklærer denne jakka som ny penjakke! Den er fjærlett, skulle bare mangel siden den heter Featherweight, og veldig myk og behagelig. Passformen er også god.


Mønsteret til denne jakken er veldig enkelt og godt forklart. Det strikkes ovenfra og ned, og etter at ermene er satt på tråd, er det bare rett ned til man synes jakka er lang nok. Kraven strikkes til slutt og jeg har strikket i dobbelt perlestrikk. Det vil si to runder med 2 rette og 2 vrange, så bytter man og strikker 2 vrange og 2 rette i to runder. Så er det bare å fortsette å bytte på til kraven er bred nok.

Alle vrangmaskene var kjedelige og gjorde sitt til at jakka tok lang tid å strikke. Det var absolutt verdt strevet og jeg har allerede lyst på en til (men ikke så lyst til å strikke den). Blir det en gang til, så skal den strikkes i litt tykkere garn, så alle ujevnhetene unngås.

Fakta:
Mønster: Featherweight cardi
Garn: Wollmeise Lace, farge: Aquarius
Pinner: 3,5 på bolen og 3,75 på ermene
Prosjektside på Ravelry

mandag 25. oktober 2010

Ekstrem forvandling?

Det var i hvertfall det jeg håpet på, da jeg sendte Featherweighten i vaskemaskinen tidligere i dag. Å strikke med tynt Wollmeise Lace garn på forholdsvis tykke pinner, ga et ganske hullete og ujevnt resultat. Jeg var derfor spent da jeg tok jakka ut av maskinen etter vask og strakk den ut til tørk på et håndkle.

 
Jakka ble helt klart jevnere, men fortsatt er det en del huller og ujevnheter som jeg  håpet skulle gå bort. Før vask var passformen veldig bra, så det blir spennende å se hvordan den er etter vask. Krysser fingrene for at den ikke har seget noe særlig i noen retninger. Mere info kommer når jeg får tatt bilder med jakka på
I kontrast til det tynne, tynne lace garnet fikk jeg en helt annen type garn fra USA i dag. Eller fikk og fikk, først har jeg ventet i en måned nesten, og så viste det seg at siffrene i postnummeret var byttet om. Dermed var ikke pakken på mitt vanlige postkontor, så da ble det ekspedisjon til St.Hanshaugen postkontor i dag. Godt det var innenfor Oslo i det minste!


Dette er økologisk garn fra Cascade av typen Bulky. Jeg liker at de forskjellige tykkelsene har forskjellige navn. Bulky er tykt garn, strikkefasthet 14 masker på 10 cm. Det er svære garn hesper dette her på 250 gram hver. Jeg tok dermed ikke sjansen på mindre enn en kilo, for å ha nok til å strikke jakke til sønnen.


Mønsteret er Smokin' av Jared Flood fra boka Son of sticht'n bitch. Regner med at det går litt radigere med denne jakken. Jeg har tenkt til å gjøre noen endringer i mønsteret, blant annet skal jeg strikke rundt opp til armene og klippe opp etterpå. Jeg er litt lei av vrangmasker nå.

Jeg har begynt forsiktig med en arm, og på pinne nr 6 går det raskt. Den størstes utfordringen foreløpig har vært å hespe opp garnet. Hespet var for stort for nøstemaskinen, så det stoppet opp litt over halvveis.Dermed ble det et stort og et lite nøste og jeg må feste litt mere tråder i jakka til slutt.Ha en fin uke! :)

fredag 22. oktober 2010

En fredag i oktober

Det var nok mange som våknet opp til årets første snø i dag. Alt for tidlig etter min mening, jeg er på langt nær ferdig med høsten. Etter en sen vår har jeg det slett ikke så travelt med å komme til vinteren at jeg har lyst til å hoppe over halve høsten.

Da starter snart fotograferingsutfordringene i den mørke årstiden, der det er vanskelig å få tatt bilder utendørs i dagslys.


Foreløpig er det heldigvis ingen stor grunn til å ta sorgene på forskudd, fortsatt er dagen relativt lang og i dag tittet sola fram også.

En av ukemålene mine denne uka, var å få ferdig en julepresang. Det har jeg klart og derfor er det et litt kryptisk bilde for å ikke røpe for mye. Det er garnet fra Pickles i merino og silke jeg har brukt her. Det gir en fin glans og jeg har også strikket med en tråd av det fine silke lace garnet fra Hedgehog fibres i deler av prosjektet.

De som vil se bilde av hele stasen med fler opplysninger, kan se det på Ravelry. Så vidt meg bekjent har ikke mottaker konto der.


Litt rart å tenke på at disse bildene er tatt med noen dagers mellomrom. Blomstersesongen er nok over i hagen for i år.


Persille er også skeptisk til snøen, som gjør potene så kalde og søkte raskt inn i varmen igjen og det gjorde jeg også!

I løpet av helgen skal jeg prøve å få gjort noe med det andre ukemålet mitt: å strikke ferdig Featherweitht-jakka. Jeg er kommet midt på den andre armen, men det går seint. Det spørs nok om jeg ikke må justere målet, til å bli ferdig med armen og ta kanten rundt jakka til uka.

Ha en fin helg! :)


tirsdag 19. oktober 2010

Blogglotteri hos Thorzo!

Jeg reklamerer litt for blogglotteriet som min kjære mann har på bloggen sin i anledning 1000 unike treff:


Han har en bildeblogg som stort sett har bilder fra Oslo. Hva passer vel bedre som premie enn et halssmykke med Oslo-kart på? Veldig fint, jeg har sett det i "levende" live, men jeg kan vel ikke være med, det blir kanskje litt juks :)

Ta en titt innom hos Thorzo og legg igjen en kommentar, så er du med på trekningen!

mandag 18. oktober 2010

Nye puter til høsten (og litt nytt garn…)

Det er ikke ofte jeg syr for tiden. Det koster som regel litt for mye energi å styre med symaskin, styrkejern, skjærebrett m.m. Det er så mye enklere å slenge seg ned i sofaen og strikke litt.

I helgen kom imidlertid behovet for å bytte ut de lys turkise putene i sofaen, med noe mer høstlig og fargesterkt. Jeg hadde to orange puter på lur (på rommet til sekstenåringen riktignok…) og fant ut at de fint kunne kombineres med noen puter i olastoff.

En gammel duk fra Ikea i jeansstoff ble utgangspunktet. Putene ble sydd så enkle som mulig etter lavenergiprinsippet: ingen pynt, ingen knapper og ingen andre stoffinnslag eller dilldall.

Dermed ble det et overkommerlig prosjekt og sofakroken er fornyet for høsten helt gratis. Det må jeg si meg ganske fornøyd med. Lurer forresten på om vi har tidenes eldste sofa? Den kommer fra barndomshjemmet mitt og ble kjøpt i 1976/77. En fornyelse er muligens på trappene, hvis vi klarer å bestemme oss for hvordan en eventuell ny sofa skal være.

 IMG_3607_edited-1

Litt nytt garn er kommet i posten også. Til venstre overvåket av katten Persille: Merino silk og til høyre Ekstra fine merino, begge fra Pickles. Dette skal bli julepresanger etterhvert og jeg venter på mere garn fra USA og Danmark.

 Et bittelite nøste Abuelita tykk merino ble visst også med i pakken. Dette blir kansje en lue til meg etterhvert.

Denne uka har jeg ganske ambisiøse strikkemål: Jeg skal strikke ferdig et sjal til julepresang av Merino silk og i tillegg skal jeg strikke ferdig Featherweight-jakka. Så da kan jeg jo ikke sitte her, men derimot kaste meg over strikketøyet!

Ha en fin uke! :)

fredag 15. oktober 2010

Magic loop – en liten demo


Siden i sommer har jeg strikket på denne Featherweight-jakka.

IMG_3568_edited-1
Det går sakte, delvis fordi jeg bruker tynt Wollmeise lace garn og delvis fordi jakka strikkes fram og til bake og det blir uhorvelig mange vrangmasker.  Litt rufsete og stusselig ser den ut også, siden tynt garn og forholdsvis tykke pinner (3,5) gjør strikkingen ujevn. Vasking og blokking gjør forhåpentligvis underverker til slutt!

I mangel av en liten rundpinne, så strikker jeg med en lang og bruker magic loop. Det er i grunnen veldig lite magisk og ganske enkelt. Her kommer en liten, forhåpentligvis forståelig forklaring på hvordan det gjøres:

IMG_3553
Du trenger en litt lang rundpinne med myk vaier og  for eksempel et uferdig erme.

IMG_3554

Trekk ut en løkke i den enden av rundpinnen det ikke er pinner. Fordel antall masker med ca halvparten på hver side. Med mindre du strikker mønster,votter eller sokker er ikke antallet masker på hver side viktig.

IMG_3555_edited-1
Neste steg:

Venstre pinne: Trekk maskene helt fram til tuppen av pinnen.
Høyre pinne: Skyv maskene tilbake og lag en løkke, sånn at du kan bevege pinnen fritt.

Du er nå klar til å begynne å strikke første halvdel av maskene.

IMG_3557_edited-1
Når du strikker på denne måten, vil du ha en løkke på hver side av strikketøyet mens du strikker.

IMG_3564 
Når du har strikket første halvdel av runden, kommer du til løkken på midten og dermed vil det se ut som på bildet ovenfor.

Da er det bare å gjøre som på starten:

Venstre pinne: Trekk maskene helt fram til tuppen av pinnen igjen.
Høyre pinne: Skyv maskene tilbake og lag en løkke, sånn at du kan bevege pinnen fritt.

Pass på at det fortsatt er en løkke på  midten av strikketøyet i tillegg til den ved høyre pinne.

IMG_3566
Dermed skal det se ut som på bildet over igjen og du er klar til å fortsette pinnen ut. Sånn er det bare å fortsette runde etter runde etter runde til strikketøyet er ferdig (eller du blir lei og trenger pause…).

Har jeg en liten rundpinne som passer, så foretrekker jeg det fordi det går raskere og man slipper å trekke maskene rundt  og lage løkker. I forhold til å strikke med fem pinner, liker jeg magic loop mye bedre. Jeg synes det er klønete med så mange pinner, kjedelig å bytte pinner i ett sett og dessuten får jeg det ikke pent. Det blir løsere masker der jeg har pinnebytte. Dessuten trenger jeg færre pinner med magic loop. Den samme pinne som brukes til å strikke bolen, kan også brukes til ermet. Smart ikke sant?

Siden det har vært litt tungt å få denne jakka ferdig, har jeg vært nødt til å snakke litt strengt til meg selv. Ingen nye prosjekter på pinnene, før denne er ferdig. Julepresanger er eneste unntak, og siden det er mange av dem så blir det spennende å se når jeg får jakka ferdig. Forhåpentligvis blir det før jul.

IMG_3546
Ønsker alle en god helg med bilde av stokkrosen som fortsatt blomstrer så vakkert i hagen! :)

tirsdag 12. oktober 2010

Myke luer i farta

Femtenåringen ble sekstenåring forrige uke. Nå skal jeg ikke fortape meg altfor mye i hvor fort årene går, men har noen en stoppknapp? Hun kommer jo til å bli atten og flytte hjemmefra før jeg får snudd meg hvis det fortsetter i dette tempoet!
Siden det ikke synes som å kle seg varmt har førsteprioritet for mange i den aldersgruppen, tenkte jeg likevel jeg skulle gjøre et lite forsøk på å komme med varme tilskudd.

IMG_3526 IMG_3527_edited-1

En lue med det lange navnet: Star crossed slouchy beret (gratismønster Ravelry) ble derfor raskt strikket. Siden jeg ikke kom på å fotografere før datteren var på full fart ut døra, ble det kun mørke høstbilder i denne omgang.
Garnet jeg har brukt er Abuelita tjukk merino fra Pickles. Garnet kan anbefales på det varmeste til luer og annet strikk som skal tett inn på huden. Utrolig mykt og deilig garn, som må være kløfritt for de aller fleste. Til neste uke kommer det flere nye farger også.
Nok reklame, jeg strikket like godt en lue til mens jeg var i farta:

IMG_3545_edited-1 IMG_3541_edited-1

Dette er også en gratisoppskrift med langt navn: Hermione's Cable & Eyelet Hat. Jeg strikket denne i fjor også, men da hadde jeg en fletterepetisjon mindre. Det var nok mere vellykket, denne ble nesten litt lang.

Denne lua blir julepresang. Da har jeg faktisk strikket ikke mindre enn syv luer i Abuelita-garnet, men ingen til meg selv. Litt talentløst, så det skal jeg nok gjøre på sikt, men først etter jul antagelig. For nå nærmer jula seg, og siden jeg er ikke av den forutseende typen som planlegger og strikket til jul hele året blir det mye å gjøre i siste liten.

Egentlig hadde jeg ikke tenkt til å strikke så mange julepresanger i år, siden det er mye jobb og jeg har vært litt usikker på om mottakerene har fått noe de egentlig ønsket seg. I år har det imidlertid “strømmet” på med konkrete ønsker, og siden jeg synes det er hyggelig at folk faktisk har lyst på det jeg lager, så gyver jeg løs.

IMG_3519_edited-1 
Forresten så strikket jeg også en diger hals til femten sekstenåringen i håp om at hun skal holde varmen i vinter, til tross for sommerlig bekledning ellers. Mønsteret er  Burberry Inspired Cowl Neck Scarf (langt navn igjen! og gratis mønster).  Denne har jeg strikket i Pickles Cashwool Irreglular. Garnet er en blanding av ull og kasjmir og har ujevn tykkelse. Selv om dette også er mykt, så holder jeg en knapp på Abuelita-garnet.

Denne halsen er tydeligvis populær, hele 1145 har registrert at de har strikket den på Ravelry.

Ha en fortsatt fin uke! :)

torsdag 7. oktober 2010

Psst! Lyst på uglekalender?

Har du lyst på en uglekalender for 2011?

På bloggen My Owl Barn kan du laste ned forskjellige fine uglemotiver for hver måned neste år. Valgene blir lagret som en kalender i pdf-format og kan skrives ut.

Jeg er svak for ugler og har allerede laget en versjon av kalenderen :)

Owl Lover 2011 Calendar

tirsdag 5. oktober 2010

Fiddlehead mittens – på enkelt vis…


IMG_3478_edited-1 
Fiddlehead mittens er ferdige! Fine er de, men votene ble enkle det vil si uten fóret som skulle gjøre de ekstra varme og gode i vinter. Grunnen til det er rett og slett at de ble for korte og litt trange, så en ekstra strikket vott inni er det ikke plass til.

IMG_3480_edited-1
Litt ergelig, for jeg hadde gledet meg til ekstra varme votter i vinter.  Jeg skal se om jeg får motivasjon til å strikke et par til etterhvert, men jeg har litt vanskelig for å strikke noe to ganger. Det er mer spennende med nye prosjekter.

IMG_3482_edited-1

Selv om de er litt korte og trange, så ble de faktisk litt vide nederst. Derfor har jeg strikket på en liten vrangbord for å hindre at kald vinterluft får fri innpass. Sånn blir det vel kanskje når man er utstyrt med lange smale hender, da må det tilpasses litt.

Fargesammensetningen på vottene er jeg fornøyd med, selv om jeg gikk litt utenfor komfortsonen, spesielt når det gjaldt den beige fargen. Garnet jeg har brukt, er  Drops alpakka som jeg hadde på lager. Hvis målet er å tømme restekurven er dette en lite effektiv metode.  58 gram garn gikk med og det er kun den mørke lilla jeg kan se at det er forsvunnet litt av.

IMG_3479_edited-1

Vottene gikk relativt raskt å strikke og fargeskift og mønster gjorde det til et morsomt prosjekt.

Jeg strikket disse på pinne 2,75. Hvis jeg strikker et par til vil jeg starte med pinne 2,5 og skifte til 3 eller 3,25 ved første fargeskift. Da skulle det være større sjanse til å få plass til fór.

Når det gjelder sokken i forrige innlegg, er den fortsatt ensom, men jeg jobber mentalt med saken :)

Ha en fin kveld! :)

lørdag 2. oktober 2010

Ett par sokker på 25 år…

Jeg har registrert at det er mange som er med på en strikke-along, som går ut på å strikke 52 par sokker på ett år. Helt utrolig og beundringsverdig at noen faktisk klarer å strikke ett par sokker i uka i gjennomsnitt i løpet av ett helt år!

For egen del er nok det helt uoverkommerlig, og jeg har derfor laget min egen along: ett par sokker på 25 år!

IMG_3471_edited-1
Nå må jeg understreke at jeg ikke har tenkt til å bruke de 25 neste årene på sokkene. Derimot er det ca 25 år siden jeg strandet på mitt forrige forsøk på å strikke et par sokker. Det endte opp med en enslig raggsokk, som aldri fikk noe makker før den til slutt ble forvist ut i kulden.

IMG_3475_edited-1
På tide med et nytt forsøk, og forhåpentligvis får den første ferdigstrikkete sokken en makker før nyttår. Det er hvertfall målet og det bør jo være innenfor rekkevidde. Det er ca 13 uker igjen, det vil si at andre strikker 13 par sokker på samme tid, jeg bør klare en til!

IMG_3477_edited-1
Under fotoseansen fikk jeg jo også se hvor mye stiligere det er med hjemmestrikkete sokker kontra kjøpesokker. Jeg følte meg jo så mye finere i de hjemmestrikkede og det er en helt klar motivasjonsfaktor!

Hvem vet, kanskje jeg blir bitt av basillen helt plutselig og strikker 52 par til neste år?

Mønster på sokkene: Spring Forward (gratismønster på Ravelry)
Garn: Summit sock fra Impulse of Delight
Pinne nr 2 og 2,25

Veldig spennende fortsettelse følger en eller annen gang før nyttår (forhåpentligvis…)
Ha en fin helg! :)