D for Donald!

donald2 Fra Donald Duck og sjøormen (1951)

Min D må bli for min barndoms helt Donald Duck! Jeg elsket å lese Donaldblader, og jeg lærte faktisk også å lese mine første bokstaver i ett av dem.

Til min store sorg abonnerte vi aldri på bladet, det ble kjøpt inn sporadisk gjerne i forbindelse med ferier. Jeg var derfor i den syvende himmel hvis jeg var på besøk hos noen som hadde blader jeg ikke hadde lest. Ekstra stas var det hvis bladene var satt inn i Donaldpermer.  Det er en del bursdagsselskaper som gikk meg hus forbi, fordi jeg bare satt i et hjørne og leste Donaldblader.

donald1Collage hentet fra diverse Carl Barks historier 


Jeg likte spesielt godt de lange og fantastiske historiene til Carl Barks. Jeg visst selvfølgelig ikke at det var han som tegnet, siden det ikke var policy i Disneykonsernet å oppgi hvem som hadde laget de forskjellige historiene. Disse historiene gikk ofte over flere uker, noe som selvfølgelig var frustrerendesidenvi ikke abonnerte. Det var derfor slettes ikke alltid jeg fikk lest alle delene. Heldigvis er alle historiene til Carl Barks utgitt i egne bøker senere, til glede for nye lesere (og gamle selvfølgelig).

Jeg hadde stor sympati for Donald, han var så menneskelig i sin andeskikkelse, der han stod frem med sine styrker og svakheter. Svakhetene hadde riktignok lett for å komme i overtall, men det er vel kanskje det vi kjenner oss så godt igjen i?

De historiene der det gikk bra for Donald likte jeg aller best. Han ble jo i de fleste tilfeller slått ut av Onkel Skrue eller Fetter Anton, sikkert derfor jeg liker denne slutten så godt:

donald3 Hentet fra “Donald Duck & Co : de komplette årgangene : 1950”  Donald Duck nr 8 august 1950 (uten tittel)

Mer om Carl Barks kan du finne her og her og litt om Donald kan du finne her.

abc[4]

 

Flere innlegg på D i ABC i ord og bilder kan du finne her.


 

 


Ha en fin helg og husk at det er fortsatt mulig å være med i blogglotteriet mitt!

Kommentarer

Småbyliv sa…
Herlige Donald! Jeg var så heldig å få bladet hver uke i mange år, så historiene ble slukt - og bladene satt pent inn i sånne permer som du beskriver :o)

Trivelig gjensyn dette!

Ønsker deg en strålende helg!
Pssst - la meg til som håpefull i bloggkonkurransen din under :o)
Maria G sa…
Kalle Anka gillar jag också. Särskilt alla tecknade filmer med honom, de är härliga :D
Jättefint och härligt inlägg!
Trevlig helg!
Sylke sa…
Donald har nok de fleste et forhold til :)

Klem, Sylke
Siw Aina sa…
Donald var en av mine barndomsfavoritter også. Jeg har en onkel som er 15 år gamlere enn meg, og han abonerte. De var innbundet i slike permer du snakker om, og hver gang jeg var til mine besteforeldre ble disse lest fra perm til perm, det var lykke det :)
Ruth sa…
Jeg er gift med en som aldri har lest Donal Duck. Han skjønner ikke ord som "Bortvekkistan" og sånt. Det gjør alle samtaler vanskelig. ;)

Garnet heter Fliederbusch. Helt utrolig nydelig farge. Tenk positivt; "Det er åpent - det er åpent" Det funker i hvertfall når jeg skal finne parkeringsplasser. En kan jo prøve. :)
Lokki sa…
Så herlig Vibeke og jeg håper virkelig du har ALLE de bøkene med historiene til Carl Barks. For en blir ALDRI for gammel til å lese Donald :))
For et kreativt påfunn - kjempeartig!!
Ønsker deg en strålende fin helg!!
Klem Lokki
Sommertid sa…
har også lest mye Donald...og andre tegneserieblader..og jeg likte best når de kom i tykke pocket bøker..
da varte de lengre og var mer holdbare..morsomt var det okkesom.
God helg :)
thorzo sa…
Dette kan bli dyrt for oss ;-)
Petunia sa…
Donald er herlig! Vi abonnerte heller ikke på bladet, vi kjøpte det ikke en gang, men min bestevenninne kjøpte det hver uke og det var nesten litt kriging om hvem av oss som skulle lese det først (enda det var hennes blad).
Nå er det Pondus det går i og det abnnerer vi på... slike rdte når mor bestemmer!
Vi abonnerte faktisk på Donald i en prøveperiode, men det var så mye tull med leveringen. Ingen vits når det kommer i butikken før enn i poskassen. Dessuten synes jeg det er en uting all det "tullet" de putter i bladet hver uke - ting som går i stykker før det er tatt i bruk. Kunne ha spart seg det og heller hatt noe skikkelige greier en gang i måneden eller noen ganger i året.
Men for all del; Donald er kul nok han;)
linsky sa…
Jeg elsker Donald!! Og heldigvis for meg abbonerte vi altid på det. Mamma og pappa bestilte det første abonnementet da storebroren min var 6 månender. Det var liksom til ham. Haha. Carl Barks er min favoritt også.
Det som er så synd er at mannen min aldri leste Donald, og ungene mine vil heller ikke, så jeg fæøer meg litt ensom. :)
Henny sa…
Ja, det passer jo fint med Donald, specielt, når du også har et billede af en drage!
TorAa sa…
Donald er fantastisk. Tror meg eller ei, jeg har fulgt med siden min far kjøpte det første som kom ut i Norge. Han leste det høyt for meg.
Siden leste jeg høyt for min yngre bror. Slik lærte han å lese.

For noen år siden var vi i Sacramento (Hovedstaden i California). Vi var på besøk hos slektninger, som tok oss med til "Old Sac". Der kom vi inn i en butikk full av all verdens klassiske Disney effekter - ikke noe juggel der. Og så fant vi sannelig min hatt 3 utgaver av Uncle Scroogie, med historier som aldri har vært publisert her i Norden. De bladene er for meg svært så dyrebare, helt på linje med Tintin på fransk.

Om vi fortsatt kjøper DONALD?
Ja, vi får abstinens om vi får med oss alt. Er vi på ferie i utlandet, så sørger vi for at noen kjøper det for oss;-))
Og enig, Carl Barks laget noen historier som er uforklarlig fasinerende.

Ha en fin søndag og uke


Min D er her
http://toraamusic.blogspot.com
TorAa sa…
PS. Det tullet vår kjære Petunia beskriver; det bruker fruen i huset som oppmuntringspremier til elevene hun har i klassen sin. Det er meget populært.
Og bladene bruker hun i norskundervisningen. Hun har kun fremmedspråklige elever. Og elevene elsker å lese Donald.
Ellen sa…
Jeg er oppvokst på å lese Donald og har overført dette til min datter. Hun får Donald rett hjem i postkassen og det begynner å bli en del permer på rommet hennes nå. Hun er snart 13 og elsker sitt Donald.
Koselig, synes jeg!