På ullspinneri i Estland

For ca syv år siden var mannen min og jeg på ferie i Estland. Vi leide bil og kjørte rundt på fastlandet og vi tok også en tur ut til den største øya Hiiumaa. På veien kom forbi et lite sted som het Vaemla der det var et lite ullspinneri.Maskinene var fra slutten av 1800-tallet og ulla kom fra sauene på øya. Det var som å ta en tur tilbake til fortiden, veldig spesielt.For syv år siden hadde ikke Estland vært selvstendig så lenge og spesielt ute på øyene var det veldig lite turisme. Under Sovjettiden var det lite besøk på disse øyene og da vi var der, var det nesten som å komme til en annen tid fortsatt.

Det var en liten butikk i forbindelse med spinneriet, der de solgte ullplagg. Jeg kjøpte en nydelig håndstrikket arangenser i naturfarget ull og et par vanter til nesten ingen penger.Genseren er litt vid, så den er dessverre ikke blitt så mye brukt.En langtidsplan har vært å sy den litt inn. Bolen er strikket i ett bredt stykke og sydd sammen i den ene siden. På alle plaggene var det brodert en liten sau, en morsom detalj.De moderne tider har imidlertid også kommet til Hiiumaa, og ullspinneriet har nå egen hjemmeside. Der står det litt om historien og maskinene og de har de også en oversikt over produktene de selger. Utvalget er blitt vesentlig større, men det ser ut som det de selger nå er maskinstrikket. Jeg synes det er bra at de klarer seg og at fabrikken ser ut til å leve i beste velgående og nærmest har blitt en liten turistattraksjon. Kafé har de fått også.

Denne turen rundt i Estland er nok en av de mest spesielle feriene jeg har vært på. Det var store kontraster mellom hovedstaden Tallin og landsbygda. Vi så blant annet mange overraskende fine trebygninger, vakker natur og den lengste togstasjonen i det russiske imperiet, som tsaren brukte når han skulle på kurbad i Haapsalu.Da vi var på øya Hiiumaa fikk vi være med på en ridetur i regi av en liten gård som tydeligvis drev en slags rideleir. På forhånd hadde vi forsikret oss om at det var en rolig tur, men de hadde tydeligvis en helt annen oppfatning enn oss av hva det var. Øya er ganske flat og mesteparten av turen foregikk i gallopp, også i sjøen og jeg ble absolutt klissvåt.

Etter at vi hadde overlevd rideturen ble vi invitert hjem på gården til middag. Det var veldig enkle forhold, men gjestfriheten var stor. Vi fikk servert selvfisket stekt småflyndre som smakte veldig godt. Når man blir invitert hjem, er man på en måte ikke turist lenger og får et helt annet innblikk i folks hverdagsliv.

Alt i alt en utrolig fascinerende tur og det jeg var overrasket over hvor anderledes det var. Man trenger ikke dra så langt for at det skal være eksotisk heldigvis!


Ha en fortsatt god søndag!

Kommentarer

Mette sa…
Så flott. Mange fine bilde til inspirasjon og hygge :-)
Klarafina sa…
Morsomt og interessant! Jeg var i Tallin nå i høst og det finnes masse fint håndtverk å kjøpe. Det har skjedd mye i landet siden første gang jeg var der for ti år siden. Håper de kan ta vare på tradisjonene.
Sylke sa…
Det hørtes ut som en spennende tur!
Kort og Søm sa…
Skulle gjerne vært på ullspinneriet, så spennende!
Også var det veldig fine bilder,
ha en fin søndagskveld,
klem Fredrikke :o)
Torilpia sa…
Det må ha vært en fantastisk tur .. flotte bilder også :o)

Vi hadde besøk av en Estlender for noen år siden - han var ikke vant til slik "luksus" som vi har i Norge - og det var rørende å se hvor glad han ble for alt sammen.

Ha ei kjempefin ny uke - klem!
Jeg har aldri vært i Estland, så det var spennende å se bilder herfra! Jeg er veldig begeistret for gensere med flettemønster, og denne var veldig fin. Synd den ikke passer - men du kan jo leke at det er en tunika (som ungene mine ville sagt), for de skal jo være litt svingende, så får du brukt den likevel!
Ha en finfin uke!
Lokki sa…
Så fantastisk vakkert!
Og veldig moro med den lille "detalj"sauen!
Nydelige bilder og en vakker historie!
Ønsker deg en herlig uke videre ❥
Klem fra Lokki
Dette var en spennende reiseskildring med fine bilder! Jeg har også vært i Estland og likte med godt der.Takk for titten her hos deg =)
Å så spennende dette hørtes ut. Mye flott å se på også i følge bildene dine.
Må også kommentere forrige innlegget ditt: Så heldig du er som har fått være med på utgravning av skip. Har alltid syntes det har sett så spennende ut å få grave frem gamle skatter. :) Ha en fin dag.
Tino sa…
Det høres ut som en koselig ferie. Artig med besøk på spinneriet, og flotte bilder.
Ønsker deg en fin uke videre!
Klem T :)