fredag 30. oktober 2009

Tre ting jeg ikke kan...




Nå prøver jeg meg på tre ting jeg ikke kan - samtidig! Inspirert av alle de flinke damene på Hobbyboden som lager så mye fint og får til det meste, har jeg begynt å strikke vanter med fletter etter engelsk oppskrift. Jeg har aldri strikket vanter, ikke strikket fletter og såvidt vært borti en engelsk oppskrift. Jeg har bestemt meg for å gjøre det på samme måte som man svelger en elefant: bit for bit, så får vi se hvordan det går.

Vrangborden med to rette og to vrange gikk fint! Nå har jeg startet på flettingen så vidt. Jeg knoter veldig med en ekstra strømpepinne som hjelpepinne og har seks pinner til sammen. Men, jammen ser det ikke ut til å flette seg, nesten som et lite mirakel jo!



Jeg ser at garnet nærmest har tovet seg litt i flettene, sikkert fordi jeg knuger så hardt på pinnene. Jeg fortsetter optimistisk, hvertfall til jeg skal sbegynne å trikke fem fingre etter engelsk oppskrift...

Garn: Drops Alpaca fra Garnstudio
Mønster: Knotty av Julia Mueller (Laris). Mønsteret er gratis på Ravelry

onsdag 28. oktober 2009

Litt om høsten og andre småting



Høsten er vakker der den står i all sin fargerike prakt og pynter seg med rim i kantene. Men, det er en litt vemodig skjønnhet for man vet at det snart er slutt og all prakten ligger på bakken som gulbrune løvhauger.

Jeg synes høsten er fin helt til vi kommer til vintertiden. Etter det kommer høstmørket og omslutter oss alt for tidlig om ettermiddagen. Jeg synes det blir litt tyngre med de mørke kveldene for hvert år som går, og når vi kommer et stykke ut i november så lurer jeg på hvorfor jeg fortsatt bor her oppe i dette kalde, mørke landet og har glemt hvor deilig det er med de lyse sommerkveldene.

Så derfor tenkte jeg derfor jeg skulle lete fram noen sider av høsten som jeg synes er fine, litt sånn til oppmuntring.
Høstfargene har jeg nevnt, og en tur ut i hagen avslørte at det utrolig nok fortsatt er blomster som tappert holder stand mot nattefrosten! Er ikke det veldig uvanlig på Østlandet når det snart er november? Her er et utvalg fra hagen i ettermiddag:

 



Også har et strikkeprosjekt på gang som skal bli en gave. Det er derfor litt hemmelig foreløpig. Garnet viser jeg gjerne fram, det er Abuelita tjukk merinoull fra Pickles. Det er et fantastisk mykt og deilig garn med flott glans, jeg blir helt glad av å kjenne på det. Dette kommer jeg nok til å bruke mer, og må nok prøve den tynne varianten også. Høsten og vinteren er flott strikketid forresten, med stearinlys og innekos.




I dag morer jeg meg også med å prøve ut Photoscape et gratis fotoredigeringsprogram som er veldig enkelt og morsomt å bruke. Det er ingen sak å lage for eksempel fotomontasjer og rammer.

Jeg har plukket med meg en fin bukett høstasters inn som pynter opp på bordet:



Oså har jeg spist en tallerken deilig hjemmelaget tomat/grønnsakssuppe med laks. En kombinasjon av de to foregående dagers middager. God mat gjør meg glad, spesielt hvis jeg får til å lage den fra bunnen av, med gode råvarer:



Ha en fortsatt god dag!


tirsdag 27. oktober 2009

Blogglotteri hos Judith


Judiths strikkeblogg feirer 10 000 unike innlegg i bloggen sin med fine premier. I tillegg er det masse fine strikkede plagg å beundre der også.










Pc-vesken som jeg skrev om i forrige innlegg ble heldigvis godt mottatt og 13-åringen ble kjempefornøyd. Ikke noe er bedre enn det, for det er ikke alltid så lett å forutsi hva som er hot or not i den målgruppen.

Symaskinen må dessverre til reparasjon etter min sytabbe, så da blir det strikking her en stund fremover.

Ha en fortsatt god dag til dere som er innom!

søndag 25. oktober 2009

Rosa pc-veske til rosa mini-pc




Den yngste tenåringen har kjøpt seg en lekker liten rosa mini-pc med 10 tommers skjerm. Planen er at den skal være med på skolen. For å beskytte den mot den røffe tilværelsen i skolesekken, er det nødvendig med beskyttelse på ferden. Dermed trådde jeg til for å lage en veske som kunne beskytte den litt. Siden pc-en er rosa, må jo pc-vesken være rosa for å stå i stil. Dessuten en gylden anledning til å få avsetning for litt rosa stoff, som jeg sjelden bruker.

Så dette har jeg brukt helgen til. Når jeg ser på den lille saken, ser den ikke ut som noe som skulle fordre så mange timers arbeid, men det var noe med å skulle tenke ut mønsteret selv. Det er nemlig ikke min sterke side, jeg er ikke så flink til å se for meg hvordan det er lurt å gjøre ting, eller hvordan det vil bli hvis jeg gjør sånn eller sånn.

Resultatet er brukbart, selv om det er ting jeg ville gjort anderledes neste gang. Nå gjenstår å se om 13-åringen er enig i det når hun kommer i morgen og faktisk tar den i bruk.

Huskeliste til neste syprosjekt:

  1. Ikke frihåndsquilte med maskin når a) maskinen syr litt ujevnt og b) jeg ikke er helt i toppform og ikke klarer å holde på fart og konsentrasjon lenge nok til å få et jevnt resultat.


  2. Ikke ha så stor kontrast på stoffene på utsiden og innsiden når jeg quilter på denne måten. Den lyse overtråden blir lett dratt gjennom til den mørke innsiden når det quiltes ujevnt. Da synes alle feilene veldig godt.


  3. Sist, men ikke minst: huske å skifte fra 1/2-inch-syfot til vanlig før jeg begynner å sy siksaksøm, sånn at ikke nålen blir stående og sy i syfoten så nålen brekker og symaskinen begynner å sy ujevnt. Nå må maskinen atageligvis på service...sukk!


Ellers har jeg ikke sluttet å strikke, men jeg har noen julegaveprosjekter på gang. Her er en liten sniktitt:





fredag 23. oktober 2009

Løper av restelapper



Jeg har hatt sytørke den siste tiden, eller egentlig de siste par årene hvis jeg skal være litt mer nøyaktig. Hver gang jeg har stått foran stoffbunkene har jeg mistet motet litt. Det er akkurat som ingen av stoffene riktig passer sammen, eller har riktig mønster og jeg har mistet motivasjonen. I våres kom jeg over en eske med firkanter som var igjen etter veggteppet jeg har skrevet om før.

Jeg bestemte meg for å sette sammen fire og fire lapper i vilkårlige farger, det skulle bare være to lyse og to mørke sammen. Siden jeg ikke trengte å velge stoffer kunne jeg kose meg med å sy. Det ble morsomt å se om det kunne bli et bra resultat selv om utvalget av stoffer var så tilfeldig.

Teorien var at det kunne bli bra bare det ble mange nok forskjellige lapper og det var kontrast mellom lys og mørk. Jeg ble i grunnen fornøyd med resultatet, men for sikkerhets skyld brukte jeg ensfarget lin på bakstykket så jeg kunne snu løperen hvis det ble for voldsomt. I sommer har jeg hatt linsiden opp må jeg innrømme, men nå har jeg snudd den igjen så den fargeglade siden lyser opp litt i høstmørket.






Jeg ønsker alle som er innom en god helg! :-)

onsdag 21. oktober 2009

Fin gammel hylle og hjemmelaget frokostblanding





Denne fine gamle hyllen har jeg arvet etter morfaren min. I mange år har jeg ikke hatt plass til den og den har stått pakket bort. For litt over et år siden fikk jeg den endelig opp igjen og jeg synes den både er vakker og veldig praktisk til oppbevaring av tørrvarer.

En av tingene jeg oppbevarer her er frokostblanding som jeg blander selv. Det er enkelt og smaker mye bedre enn den man kjøper. Tenåringsjentene sverger til denne både til frokost og kvelds. Jeg har ikke noen eksakt oppskrift, men den blir god nesten uansett blandingsforhold. Her er måten jeg gjør det på:

Hjemmelaget frokostblanding:

En pakke 4-korn (eller den økologiske frokostblandingen til ICA)
Litt solsikkefrø
Litt linfrø
Litt gresskarkjerner hvis jeg har
Et par never hakkete nøtter, gjerne av forskjellig type. Jeg bruker mandler, hasselnøtter og valnøtter.

Helle dette i en langpanne og rist i ovnen på ca 160 grader i 30-40 minutter. Rør ca hvert tiende minutt.
Hvor lang tid det tar varierer fra ovn til ovn, men når nøttene begynner å bli gyldne er de ferdige. Nøttene blir knasende sprø og gjør denne frokostblandingen ekstra smakfull.




Jeg har nesten blitt helt avhengig av frokostblandingen, og hver morgen spiser jeg en porsjon med naturell yoghurt, raspet eple og litt bringbær og blåbær (frosne bær som er tint), en mettende og god start på dagen!

søndag 18. oktober 2009

Veggteppe



Siden jeg har ganske ny blogg, benytter jeg anledningen til å vise fram noe jeg har lagd tidligere.
Dette teppet begynte jeg på da jeg var på kurs på Kathrines Quiltestue for noen år siden. Kurset var med Elisabeth Gjone og hun hadde laget et nydelig sengeteppe i dette mønsteret. Som vist på bildet ble aldri mitt teppe så stort. Denne typen teppe krever at man har et stort utvalg stoff i forskjellige farger og nyanser. Så vidt jeg husker gikk jeg vel tom for stoffalternativer i noen farger, men først og fremst gikk jeg nok tom for tålmodighet. Da var veggteppe et godt alternativ til å la det ligge sammen med alle de andre uferdige prosjektene mine.



Jeg ble litt overrasket da jeg så hvilket bakgrunnsstoff jeg hadde brukt, et fint PLUS-stoff fra Gamlebyen i Fredrikstad. Stoffet ble brukt som sengeteppe på 70-tallet i barndomshjemmet mitt. Skulle gjerne hatt dette morsomme stoffet nå og sydd vesker og andre ting av i stedet for at det var gjemt på baksiden av dette teppet.




torsdag 15. oktober 2009

Ribbestrikket vest fra Feminin strikk





Nå har jeg også strikket vest! Jeg har sett så mange fine vester på Hobbyboden og i forskjellige blogger rundt omkring. Jeg har strikket en vest som står i boka Feminin strikk. Fargen er klarere og mer gressgrønn enn det som kommer fram på bildet her. Det er ikke så lett å ta bilder utendørs lenger, når skyggene blir så lange.

Strikkingen gikk ganske greit. Det var litt langdrygt med all ribbestrikkingen. Jeg valgte å strikke på rundpinne for så å dele ved ermåpningene, istedet for å strikke i to deler som i oppskriften.

På et eller annet vis har jeg greid å få hullmønsterborden litt for langt til den ene siden, sånn at det ikke er helt symmetrisk. Det oppdaget jeg først etter at jeg var ferdig med å strikke, så det får bare være sånn, det synes ikke så godt.










    






Passformen og størrelsen er bra og dette blir nok en ny favoritt.


Garn: Mirasol fra Du Store Alpakka
Forbruk: 160-170 gram (Litt over tre nøster)
Rundpinne nr 4




tirsdag 13. oktober 2009

Ferdige kattevotter!



Nå er endelig de før omtalte kattevottene ferdigstilt og behørig overrakt til en meget fornøyd nybakt 15-åring. Jeg var en stund redd de skulle bli for små, men heldigvis passet de akkurat. Jeg synes dette kattemønsteret er så fint og det er å få kjøpt i Jorids mønsterbutikk. Der er det flere andre fine votte- og sokkemønstre også.

Garn: Drops alpakka fra Garnstudio og Snugglies fra Dyepot farge Juvel.
Pinnestørrelse: 2,5

De to forskjellige garntypene var litt mer ulike i tykkelse enn det så ut til på forhånd, så det gjorde det litt vanskelig å få mønsteret helt jevnt. Det jevnet seg heldigvis ut litt etter vask.

Tenåringen mente vi måtte ha med en ekte kattemodell sammen med vottene og katten Persille stilte ufrivillig opp til fotografering:




Smaker de godt mon tro?



søndag 11. oktober 2009

Julemysteriet del 5



Løsningen på julesymysteriet var grytekluter! Det klarte jeg ikke å gjette på forhånd. Håndsømmen på lukkekanten tar jeg til kvelden eller eventuelt i morgen. Det var morsomt å være med å sy uten å vite hva det skulle bli. Det er også veldig artig at det er så mange som har vært med på dette, og at resultatene blir såpass forskjellige. Vil du se flere varianter så stikk innom bloggen til 9na som lagde symysteriet til oss og se på alle som har linket seg til ved hjelp av Mr. Linky.

Jeg merket at jeg var litt rusten på syfronten, for jeg klarte å sy på "vingene til gjessene" feil vei to ganger! Jeg var nok heller ikke helt heldig med vattvalget. To lag bomullsvatt ble litt vel fluffy, så jeg tok ikke sjansen på å quilte.



Skikkelig fint stoff på baksiden hvertfall!

lørdag 10. oktober 2009

Julemysteriet del 4





Da var dagens del av julemysteriet løst. Det ble noen "flygende gjess" i dag og det gikk raskt og greit. Nå er det kanskje mulig å skjønne hvordan bitene skal settes sammen etterhvert, men det er bare å smøre seg med tålmodighet til i morgen. Da gir Nina oss svar på siste del av mysteriet. Syvegringen min har forsvunnet som dugg for solen for dette har gitt mersmak og jeg har lyst til å sy mer.
Det blir imidlertid ikke mer sying i dag, nå er det bare å stå på for å få resten av votten ferdig til i morgen kveld. Det er overraskende tidkrevende, men med pinne 2,5, tynt garn og avansert mønster (for meg hvertfall) er det kanskje ikke så rart.




Sola skinner her i dag, og rosene i hagen blomstrer utrolig flott til å være i oktober:




fredag 9. oktober 2009

Julemysteriet del 3



Da er jeg ferdig med dagens oppgave, som var å skjære til stoffene i forskjellige størrelser. Jeg er veldig i tvil om rosestoffet egentlig passer til de beige stoffene. Det blir spennende å se videre, men siden jeg har brukt det i applikasjonen blir det vel vanskelig å komme helt utenom.

Dette ble ikke så veldig "julete", men i og med at julestemningen først pleier å inntreffe hos meg i desember, er ikke det så uventet. Jeg gleder meg til fortsettelsen! Takk til Nina for at du lager i stand dette til oss.


torsdag 8. oktober 2009

Julemysteriet del 2


Da ble det ikke noe stichery på meg likevel, selv om jeg har kjøpt inn både penn, tråd og ramme. Etter litt selvransakelse ble jeg enig med meg selv om at tiden er litt knapp akkurat nå, men at jeg kan prøve meg senere nå som jeg har utstyret i orden. Det kan jo hende jeg får lyst til å lage flere av hva nå det enn er vi skal sy. I stedet for stichery ble det et applikert hjerte. Nå er eg er spent på fortsettelsen!

I mellomtiden strikker jeg videre på den andre kattevotten som skal være ferdig til mandag.

onsdag 7. oktober 2009

Julemysteriet del 1

I del 1 av julemysteriet skal vi finne fram eller eventuelt kjøpe det vi trenger av stoff og annet utstyr. Jeg har i utgangspunktet tenkt til å prøve å bruke av stofflageret mitt, jeg har jo ganske masse. Men, har jeg de riktige til dette prosjektet?



To røde stoffer med hvitt var greit, men 2 hvite med rødt? Beige med rødt er det nærmeste jeg kommer, men det kan kanskje gå. Kontraststoffet jeg har funnet fram foreløpig er lyseblått med roser, ikke spesielt "julete", men jeg tar utgangspunkt i disse foreløpig.

Det skal også være stichery for den som vil, og i utgangspunktet så hadde jeg tenkt å droppe det siden jeg ikke har gjort det før. Nå merker jeg at jeg har litt lyst til å prøve, så da bruker jeg kanskje et av de to ensfargete stoffene til det. Da må det handles inn tråd og penn, men det blir i morgen.

Jeg har funnet en liten bruksanvisning for stichery på NorthenQuilt som kan komme godt med for en nybegynner som meg.

Ellers er tommelen bra og den første votten er ferdig:


 



Den har noen småfeil, siden det er den første votten jeg har strikket! Men, jeg liker mønsteret veldig godt og mens jeg venter på del 2 av symysteriet skal jeg legge opp til vott nr 2. Bare fire dager til den skal være ferdig, så det er bare å henge i...

mandag 5. oktober 2009

Det begynte så bra...




Det begynte så bra og jeg hadde fin fremdrift på denne kattevotten. Votten skal bli bursdagspresang og dermed bør denne og dens make være ferdig innen en uke. Men, plutselig slo tommelen min seg vrang, hovnet opp og nektet å være med på mere strikking.




Ganske dårlig gjort, og jeg som skal være med på symysterium også. Nå har jeg også tommelmysterium. Det kan vel ikke være strikkingen som er årsaken?





















Mønster til vottene får du kjøpt her

lørdag 3. oktober 2009

Symysterium

Inne på bloggen  9na's smutthull er det invitasjon til å sy et julemysterium.

Mysteriet starter på førstkommende onsdag og i følg 9na skal resultatet være brukbart i juletiden og kan være en liten gave til deg selv eller til noen (andre) du setter pris på.

Jeg synes det høres spennende ut og har meldt meg på selv om jeg har litt sysperre for tiden. Kanskje dette er det som skal til for å komme over den? Jeg kjenner at jeg gleder meg litt nå, og har du lyst også  så er det påmelding på bloggen til 9na.



Jeg har heklet igjen - Noe Noa





Det finnes utrolig mange fine blogger rundt om kring, og veldig mange flinke og kreative folk i cyberspace. Det er mye jeg blir inspirert av, men når jeg bruker mye tid med å lese blogger, blir det jo desto mindre tid til å lage ting selv. Men, da jeg kom over dette skjerfet i bloggen til BenteB, som hun har vært så snill å legge ut mønster på, ble fristelsen for stor. Jeg fant ut at dette kunne være nok et passende prosjekt for en heklenybegynner. Det gikk overraskende raskt og greit, og resultatet ble et morsomt og anvendelig skjerf. Jeg hadde ikke perler til blomstene, men det fungerer bra uten også synes jeg.



Garn: Muskat fra Garnstudio
Heklenål: 4

torsdag 1. oktober 2009

I sommer har jeg strikket sjal



På hobbyforumet Hobbyboden har det vært mange som har vist fram flotte sjal, og i sommerferien fikk jeg lyst til å prøve jeg også. Jeg hadde en del to-tråds merinoullgarn fra Nøstebarn liggende, fra tidligere tiders ulltrøyestrikking, som jeg tenkte det kunne være greit å bruke til dette forsøksprosjektet. Det ble litt prøving og feiling, og jeg fant ut at hjelpetråd gjennom strikketøyet for å forhindre alt for mye opprekking var en lur ting. En tålmodighetsprøve, men jeg ble veldig fornøyd etterhvert som jeg fikk det til og sjalet vokste i størrelse.

Dette første sjalet er et Swallowtail-sjal, oppskriften på dette mønsteret kan lastes ned fra nett. Dette er sjalet etter det er blokket:



                         

Sjalet ble strikket på rundpinne nr 4,5. Jeg brukte godt under 100 gram og det ble fjærlett og vil nok først og fremst bli brukt over kjoler og lignende ved litt penere anledninger.

Oppmuntret av det vellykkede resultatet, gjøv jeg løs på neste sjalprosjekt. Et Kiri-sjal i Alpakkagarn fra Drops.




Dette ble strikket på tynnere pinner nr 3,5 siden det skulle bli et varmt brukssjal til vinteren. Repetisjonene i dette mønsteret var litt lettere å huske, så det ble mindre opprekking denne gangen heldigvis. Det gikk med litt over 100 gram garn. Jeg tror ikke jeg fikk det helt stramt nok da jeg blokket det, siden "spissene" krøller seg litt oppover, men nå blir det nok tatt i bruk som det er siden jeg er for lat til å gjøre det på nytt...