tirsdag 29. september 2009

Oppskrift på kjempegode knekkebrød

Vi prøver å lage mest mulig av maten vi spiser fra bunnen. Disse knekkebrødene er blitt veldig populære hos oss, og forsvinner nesten før vi får snudd ryggen til. I tillegg til å være gode, er de både sunne og enkle å lage, rene Kinderegget med andre ord.


Knekkebrød med hjemmelaget hummus, tomat og salami

Oppskrift:

7 dl vann
4 dl grov sammalt rug
2 dl havregryn
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl gresskarfrø
1 ts salt
1 ts honning
180 grader i 30+10+15 minutter.

Bland alt sammen i en bolle og la stå til svelling ca 20-30 min. Det blir en ganske løs røre, som skal smøres ut på to former kledd med bakepapir.

Etter knekkebrødene har stekt på 180 grader i 30 minutter skal de deles eller rutes opp. Jeg pleier å bruke en pizzaskjærer.Deretter skal de steke 10 minutter med ovnsdøren på gløtt og så 15 minutter med ovnsdøren lukket før de er ferdige. Jeg pleier å bruke varmluft, for da kan jeg steke begge brettene samtidig. Deles opp og legges på rist. Hvis jeg ikke er nøye nok med å fordele deigen jevnt utover, hender det at noen av knekkebrødene ikke blir sprø helt igjennom. Da ettersteker jeg på rist ca 2-4 minutter. Anbefales!mandag 28. september 2009

Spiralskjerf


Jeg er som nevnt nybegynner når det gjelder hekling, men inne på bloggen  Hildes hekle-strikkeri-hurra! fant jeg en oppskrift på spiralskjerf som både var enkel og rask. Morsomt er det også når skjerfet etterhvert begynner å sno seg i spiral mens man hekler. Jeg brukte Drops Alpaca og heklenål nr 6. Disse blir det nok flere av etterhvert.
søndag 27. september 2009

Hagen i september

Det har vært en mild og solrik september her på Østlandet og det er fortsatt overraskende flott blomstring i hagen.Blomkarsen har funnet seg et nytt klatrestativ og det avslører at "noen" har ikke brukt sykkelen sin på en stund.lørdag 26. september 2009

Fin gammel bok IIDenne strikkeboka er utrolig artig og et lite klenodium. Den heter: "Den nye strikkeboken : håndbok i moderne strikking" av Esther Bondesen. Boka er gitt ut på Ansgar forlag for så lenge siden som i 1947, rett etter krigen. Boka har masse gode tips, morsomme oppskrifter, en del av de er verdt å prøve ut. Boka er farget av at den er gitt ut i en annen og knappere tid, og valg av garn og pinner hadde mer praktiske årsaker enn de kan ha i dag:

Fra teksten om valg av garn (s.11) : "

"Bløte, løst spunnede garnsorter egner seg best til barnetøy, sengejakker og lignende, da de gir lekre varme plagg. Hardt spunnet garn brukes til strømper, guttebukser og annet, som skal tåle hardt slit."

Om valg av strikkepinner (s. 11):

"Babytøy, undertøy og lignende strikkes på grove pinner. De gir en pen åpen strikking som er lett å vaske ut.Gensere og andre arbeider som en ikke behøver å vaske så ofte, strikkes på finere pinner."


Her finnes strikkeoppskrifter for en dag på stranden:
For herren i huset:Og denne kunne kanskje vært noe å strikke av garnet  fra den opprekte setesdalsgenseren?


Gjenbruk var enda mer aktuelt da enn nå, og boka har tips for dette også (s.140):

" Er den gamle genseren slitt eller umoderne, kan den rekkes opp og strikkes i en ny fasong. Det garnet som er mest slitt, f.eks. på albuen fjernes. Det blir på den måten mindre garn, men som regel kan en få en kortermet genser av en langermet. Og en kortermet genser kan bli til en slipover uten ermer."

En av de tingene som er anderledes enn i nyere strikkeoppskrifter er at det kun er oppgitt mønster til en størrelse. For kvinner varierer størrelsene i oppskriftene mellom 42-46. Lurer på hvorfor det var sånn, de var vel ikke i samme størrelse alle den gangen heller?

fredag 25. september 2009

En Setesdals"gensers" endelikt...


 


Jeg har hatt strikkepause noen år, hvertall når det gjelder store prosjekter. Denne genseren begynte jeg på for, tja ca 15 år siden? Jeg hadde lyst til å strikke en Setesdalsgenser med litt mer tradisjonelle border, ikke den standariserte varianten som har vært vanlig på kjøpte oppskrifter i senere tid. Tidligere var det mer vanlig å variere bordene og vise hvor mange border man kunne ved å ha forskjellige mønster oppe og nede på bolen og på ermene.Borden oppe på bolen er hentet fra boka til Vibeke Lind: "Strikking: gammel tradisjon - moderne hobby" (1982).
Mønsteret til borden nede er hentet fra boka til Annichen Sibbern Bøhn: "Norwegian knitting designs".

Så langt var alt vel og bra, men størrelsen - den ble ikke bra! Jeg er en vanlig størresle M, men denne genseren så ut til å ende på XXL! Derfor har den blitt liggende så lenge. Når jeg nå tok den fram igjen vurderte jeg flere alternativer: gjøre den om til puter, veske eller klippe opp og sy sammen til mindre genser. Jeg forkastet alle og bestemte meg med tungt hjerte for å rekke opp og la garnet få nytt liv i en eller annen form. Som tenkt så gjort:

 
Så nå ligger det oppnøstete garnet der og stirrer på meg, sammen med resten av det innkjøpte garnet fra den gang, og lurer på hva jeg har tenkt til å bruke det til. Blir det et nytt forsøk på Setesdalsgenser eller noe helt annet? Jeg vet sannelig ikke enda, men kanskje hvis det stirrer lenge nok så får jeg en idè?

onsdag 23. september 2009

Garn fra Dyepot


I går kom dette flotte garnet, som jeg fikk tak i på salg fra Dyepot ned i postkassa.  Garnet er 100 % myk merinoull superwash, ganske tynt, 400 yds.. De er to forskjellige innfargninger, men de er såpass like at de nok kan brukes sammen. Til hva vet jeg ikke enda, foreløpig få de være til pynt og til  fryd for øyet.

tirsdag 22. september 2009

Jakke i retrostil


Denne jakken er strikket etter oppskrift i boka "Strikk i en fei". Den har vært ferdig et par uker, men har manglet knapper. En tur til butikken Du Store Alpakka løste det problemet, og håndlagde knapper i tre ble innkjøpt.
Jeg strikket denne i Cascade220 Heather farge smoke på pinne 4 og 4,5. Fargen liker jeg bare bedre og bedre, den forandrer seg etter hva jeg har på meg og passer til "alt". Garnet var godt å strikke med og jeg ble fornøyd med resultatet. Den er imidlertid litt tettsittende i vrangborden, så knappelinningen spriker litt. Kommer nok til å sy på et par trykknapper mellom knappene her.

Til slutt et bilde av hagen i høstsola. Fortsatt fin blomstring heldigvis.
mandag 21. september 2009

Fin gammel heklebok

Jeg har vært så heldig å få overta denne boka etter et bibliotek som skulle kassere den.
Boka er fra 1976, men er ikke på noen måte utdatert etter min mening. Den inneholder mange fine oppskrifter, og oppfordrer også til egen kreativitet og til å skape ting på egen hånd. Jeg er ganske grønn når de gjelder hekling, men på en lang biltur bestemte jeg meg for å prøve meg på lua på forsiden.


Lua ble heklet i restegarn: dobbelt 2-tråds merinoull fra Askeladen på heklenål nr 6. Jeg la ut litt ekstrå så den ble litt mer baggy. Jeg er fornøyd med resultatet, og kommer nok til å bruke flere av oppskriftene fra denne boka


søndag 20. september 2009

Høstblomster
Denne nydelige lille høstbuketten fra hagen får illustrere startskuddet for denne bloggen.