Finull - ikke så fint likevel?
Jeg er ferdig med julegavestrikking og planen var at jeg skulle kose meg med å strikke votter i jula. I garnkurven lå tre vellagrede nøster med Finullgarn fra Rauma. Etter vel ti år regner jeg med at nøstene kommer under denne kategorien.

Finull er såvidt jeg har forstått regnet som nærmest perfekt til votter, så med friskt mot har jeg lett etter passende vottemønster på Ravelry. Da jeg fant oppskriften på Postwar mittens ble jeg kjempeglad, fargene på garnet mitt passet veldig godt til dette mønsteret.

Men, nå har jeg lagt opp til disse vottene fire ganger og rekt opp fire ganger og det virker ikke som Finullgarnet vil samarbeide med meg! Vottene blir for store uansett hva jeg gjør!Bildet er fra det fjerde forsøket. Først la jeg opp 72 masker som oppskriften sa på pinner nr 2.5. De ble gigantiske. Nytt forsøk, nå med 60 masker, men fremdeles alt for store. Jeg forhørte meg med de flinke strikkerne på Hobbyboden og fikk tips om å bruke pinner nr 2. Enda et nytt forsøk, fortsatt ble de for store.

Et siste og fjerde forsøk ble gjort med vrangbord i stedet for glattstrikk, som det stod i oppsrkiften. Resultatet blir som bildet viser fortsatt for stort. Nå har jeg riktignok tynne håndledd, men så tynne er de ikke. I tillegg fikk jeg vondt i de nevnte håndleddene av å strikke på pinne nr 2 med såpass stivt garn. Redd var jeg også for at de tynne trepinnene skulle knekke for hver vrangmaske, for de bøyde seg faretruende.

Nå er jeg lei, og skuffet over finulla og lurer på hvorfor jeg ikke får det til? Dessuten lurer jeg på om jeg har blitt bortskjemt av å strikke med myk alpakkaull og Wollmeisegarn, for jeg synes finulla var stiv og hard å strikke med.
En ny dypdykk i blant det vellagrede garnet ble gjort og opp kom diverse rester med 2-tråds lammeull fra Nøstebarn. Selv om dette garnet ikke er så vellegnet i fargene, så er det atskillig tynnere (og mykere) og med dette må jeg vel klare å lage et par votter som ikke blir gigantiske?

Jeg trenger nemlig et par votter til kulda setter inn for alvor. Kald på fingrene som jeg blir da trenger jeg et par votter til å ha utenpå vantene mine. Eneste måten jeg kan holde varmen i vinternatten.


Og til dere som ønsket meg god bedring etter at jeg klaget over formen i innlegget i går, så er jeg bedre i dag heldigvis!

Ha en fin onsdag!

Kommentarer

Hanne sa…
Kan garn bli for vellagret? Jeg har garn som er lagret i kankje 35-40 år, arvet garn, og det jeg trodde var skikkelig eksklusivt, på grunn av sin alder, var i stedet en stor skuffelse. Så kankje det er med garn som med vin, enkelte kan bli for vellagret, og miste sin magi.
Quiltefia sa…
Hei!! Skjønner godt at du ble lei!! Regner med at du sjekker antall m pr 10cm før du begynner?? Det hjelper ofte!? Du får legge det tilbake på vent!? Hilsen AnneK:-)
gyldenkron sa…
Tror med den tykkelsen på garnet, så må du nok ned i rundt 40 masker. Det ser tykt ut, jeg har selv ikke prøvd det noen gang, så jeg vet jo ikke. Håper du får det til til slutt

Juleklem fra meg
Fargene er i hvert fall fine!
Jeg har ingen erfaring med Finull, men har skjønt at det er et garn som noen elsker, andre hater. Syns det var veldig mange masker i den oppskriften, og de ser jo litt store på bildet i oppskriften også...
Jeg strikker votter nå, selbuvotter, med pinner 2,5 og det er 56 masker, det ser ut til å være akkurat passe.
I det siste har jeg forresten oppdaget et veldig fint garn til mønsterstrikk, nemlig Daletta, som er et 100% ullgarn med flott spenst og ullfølelse, samtidig som det er superwash og veldig mykt og kløfritt. Men det er jo veldig mye smak og behag når det gjelder garn - noen liker det ene, andre noe helt annet. Jeg har forresten strikket mønsterstrikk med alpakkagarn, akkurat som deg, og det går jo også helt utmerket. Og så er det jo myyykt - og varmt! Ypperlig for oss som fryser!
Rigmor sa…
finull har flotte farger, men er ikke det beste. Men dog godt, iallfall til barnevotter.. ser de som jentene har tover seg litt lett i bruk og blir ekstra gode da. Jeg prøvde engang på store votter i det garnet, men fikk det heller ikke til, men til barn er de flott iallfall!
Lykke til med votter i nøstebarn garn!
Judith sa…
Ikke gi opp. Jeg er av dem som liker Finull og 2-tråds Sjølingstadgarn som er omtrent like tykt. Jeg legger opp 48 masker på pinner nummer 2,5, men legger ut noen masker til tommel. Vottene blir veldig fine og varme. Ull er varmere enn alpakka i lengden. Alpakka er varmt i starten, men så faller det sammen.

Her er et strikketips til ;-) http://strikke.blogspot.com/2009/04/prvelapp.html
Sylke sa…
Kanskje du kunne tove det litt... ;) Men du har kanskje helt gitt opp finullgarnet? Jeg ser at du har fått flere tips, så kanskje du prøver igjen?
Takk for kommentar hos meg! Vet selv hva det betyr når formen går opp og ned. Ettersom årene går, blir man flinkere til å lytte til sin egen kropp - og tilpasse deretter.
Lykke til med vottene - uansett hvilket garn du bruker :)
Turid sa…
Tålmodig er du :-). Syns fargene var fine, jeg.

Tusen takk for hyggelig hilsen hos meg. Klem fra Turid