Fin gammel bok IIDenne strikkeboka er utrolig artig og et lite klenodium. Den heter: "Den nye strikkeboken : håndbok i moderne strikking" av Esther Bondesen. Boka er gitt ut på Ansgar forlag for så lenge siden som i 1947, rett etter krigen. Boka har masse gode tips, morsomme oppskrifter, en del av de er verdt å prøve ut. Boka er farget av at den er gitt ut i en annen og knappere tid, og valg av garn og pinner hadde mer praktiske årsaker enn de kan ha i dag:

Fra teksten om valg av garn (s.11) : "

"Bløte, løst spunnede garnsorter egner seg best til barnetøy, sengejakker og lignende, da de gir lekre varme plagg. Hardt spunnet garn brukes til strømper, guttebukser og annet, som skal tåle hardt slit."

Om valg av strikkepinner (s. 11):

"Babytøy, undertøy og lignende strikkes på grove pinner. De gir en pen åpen strikking som er lett å vaske ut.Gensere og andre arbeider som en ikke behøver å vaske så ofte, strikkes på finere pinner."


Her finnes strikkeoppskrifter for en dag på stranden:
For herren i huset:Og denne kunne kanskje vært noe å strikke av garnet  fra den opprekte setesdalsgenseren?


Gjenbruk var enda mer aktuelt da enn nå, og boka har tips for dette også (s.140):

" Er den gamle genseren slitt eller umoderne, kan den rekkes opp og strikkes i en ny fasong. Det garnet som er mest slitt, f.eks. på albuen fjernes. Det blir på den måten mindre garn, men som regel kan en få en kortermet genser av en langermet. Og en kortermet genser kan bli til en slipover uten ermer."

En av de tingene som er anderledes enn i nyere strikkeoppskrifter er at det kun er oppgitt mønster til en størrelse. For kvinner varierer størrelsene i oppskriftene mellom 42-46. Lurer på hvorfor det var sånn, de var vel ikke i samme størrelse alle den gangen heller?

Kommentarer